Üçüncü Mehmed, Manisa'da dogdu. çok kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Orta boylu, kumral saçlı ve güzel yüzlü idi. Dinine çok bağlıydı ve tasavvufa da çok merakı vardı. Hz. Peygamberimizin mübarek ismi anılınca, saygı için derhal ayağa kalkardı.ismini Fatih'e benzemesi için dedesi Kanuni, Mehmed koymuştur. Üçüncü Mehmed devri, Osmanlı Imparatorluğunun duraklama devrine rastlar. Nitekim Avrupa topraklarında, Devleti Aliyye, birçok kalelerini Avrupalılara teslim eder. Sadrazam Koca Sinan Pasa'nın başarısızlığını gören Üçüncü Mehmed, bizzat sefere çıkmış, Haçova Meydan Savaşını Avrupalılara karsi kazanmış ve Eğri Kalesini fethetmiştir. Tarihte Eğri Fatihi diye anılır. Bu devirde Osmanlı ve iran yeniden savaşa başlamıştır. Vezirlerin ve ulema sınıfından bazı kimselerin, adam kayırmaları, ehliyetsiz oldukları halde bir çok kimseleri ehliyetli ve üstün kabiliyetli olarak padişaha tavsiyede bulunmak için, padişahı ve Devleti Aliyyeyi güç durumlarda bırakmıştir.Üçüncü Mehmed, zamanında çıkan iç isyanlarla Celâli Isyanları ile uğraşmış, dışarıda ise topraklar kaybedilmiştir. Meşhur Kanije Kalesi müdafası, Tiryaki Hasan Paşa tarafindan bu devirde yapılmıştır. Üçüncü Mehmed genç yasinda iken 1603 senesinde vefat etmiştir.*
Üçüncü Mehmed de sairdi ve Adli mahlasıyla siirler yazmistir.
kendileri boş zamanlarında şiir yazan, (zaten bütün zamanları boştu kendisinin) zaman zaman haremdekilere atlayan osmanlı firavunlarından bir tanesidir efendim.
III. Murad ve Safiye Sultan'n oğlu, kanuni'nin torunudur. tahta çıktığı gece 19 kardeşini boğdurduğu rivayet olunur. ilk günleri fiyaskodur. Eflak boğdan, macaristan kaybedilir. Sonrasında çarkedip şiiri ve sikişi bırakarak haçova saferini yapmış, kanije kalesini almıştır. iran şahı abbas'a da ayar çekmiştir. evdiğimiz bi abimizdir.
osmanlı imparatorluğu'nun 13'üncü padişahı. 92'inci islam halifesi.
padişah üçüncü mehmed, 26 Mayıs 1566’da, Manisa’da doğdu. Babası padişah üçüncü Murad, annesi Safiye Sultan’dır. ismini, Fatih Sultan Mehmed’e benzemesi için, büyük dedesi Kanûnî Sultan Süleyman tarafından koyulmuştur.
Tahta çıktığı 1595 yılından 1603 yılındaki ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür. Sancaktan gelip tahta çıkan son şehzadedir. kanuni sultan Süleyman'dan 30 yıl sonra sefere çıkan ilk padişahtır.
padişah üçüncü Mehmed'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra padişah üçüncü Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
35'inci osmanlı Padişahı olan padişah Reşad kılıç kuşanma merasiminin ardından dedelerinin kabirlerini ziyaret ederken padişah üçüncü Mehmed'in kabrini ziyaret etmez ve "Ben bebek katilinin kabrini ziyaret etmek istemiyorum." der. Bu olay Osmanlı hanedanının da bu meseleden rahatsızlık duyduğuna örnek olarak gösterilir.
Avusturya ve Eflak Seferleri sırasında, durumun kötüye gittiğini anlayan padişah üçüncü Mehmed'in, devlet büyüklerini toplayıp "Ceddimiz, devletimizin kurucusu Osman Gazi Hazretlerinden, büyük dedemiz Kanuni Sultan Süleyman'a kadar bütün padişahlar askerin önünde sefere çıkmışlardır. Dedemiz padişah Selim'le cennetmekan pederimiz padişah Murad bu usulü bozdular. Biz dahi, başlangıçta seferi paşalarımıza ısmarlamakla hataya düştük. Asker evlatlarımız bizi başlarında görmek isterler. Kararımız odur ki yakında sefere çıkacağız. Hazırlıklar tamamlansın. Küffara haddini bildirmeye gitmek gerekir." dediği, ve bu kararı sonrarı kendisine karşı çıkan annesi Safiye Sultan'ı da "Valide, biz hünkar oğlu hünkarız, kullanmayacaksak Eyüp Sultan Camiinde bu kılıcı niçin kuşandık? Kararımız karardır, sefere çıkacağız. Taht uğruna devleti feda etmeyiz" şeklinde cevapladığı anlatılmaktadır.
Sultan III. Mehmet tahta çıktığında yaptığı ilk icraat ,19 kardeşinin ölüm fermanını vermek ve hamile olan 17 cariyeyi de Marmara Denizi’nde boğdurmasıdır. Bu olay tarihe Osmanlı imparatorluğu’nun en kanlı olaylarından birisi olarak geçmiştir.
Bir defada en fazla hanedan mensubunu katleden padişah olarak kayıtlara geçen III. Mehmed, tam tamına 19 kardeşini taht uğruna katlettirerek büyük bir kıyıma imza atmıştır.
Selanikli Mustafa Efendi ve Salomon adlı bir saray doktorunun şahit olduğu söylenilen olayda III. Mehmed 19 kardeşini el öptürmek için çağırtmış ve bu bahaneyle kardeşleri Mustafa, Osman, Bayezid, Selim, Cihangir, Abdullah, Abdurrahman, Hasan, Ahmed, Yakub, Alemşah, Yusuf, Hüseyin, Korkut, Ali, ishak, Ömer, Alaaddin ve Davut'u acımasızca boğdurtan III. Mehmed, ilerleyen yıllarda Celali ayaklanması sırasında kendisine karşı gelen oğlunu da idam ettirmiş.