padişah ikinci bayezid

entry37 galeri2
    15.
  1. Yükselme devrinde duraklama yaşatan yobazın teki. Şah ismaili bile yenememiş. Ordu allah allah padişahım savaşalım demiş bu süphanallah süphanallah diyip tespih çekermiş sarayında.
    1 ...
  2. 14.
  3. Kardeşi Cem sultan ile uğraştığı için çok fazla bir şey yapamamıştır. Onun içindir ki yavuz sultan selim han babasını yeniçerilerin desteğiyle tahttan indirmiştir. Bu oğlunun babasına müdahalesiyle tahtan indirilen ilk padişahtır. Gelibolu daki topçu tersanesini bu padişah yaptırmıştır.
    3 ...
  4. 13.
  5. Sanılanın aksine yükselme devrini başlatan padişahtır. Fatih sultan mehmed'in savaş harcamaları sebebi ile oluşan osmanlı devletinin ilk hiper enflasyonunu çok başarılı bir şekilde gidermiş. Bu padişah zamanında osmanlı maliyesi ilk kez cari fazla vermiştir. Yavuz sultan selim'in mali başarısının altında sultan beyazıt'ın mali disiplini yatar. Tarih yanlız savaş demek değildir. iktisadi çöküşler hemen her zaman askeri yenilgileri getirmiştir. Osmanlının gerçek batış sebebi ekonomik çöküş sonrası oluşan kaos ortamında ki askeri gerilemedir.
    3 ...
  6. 12.
  7. 11.
  8. osmanlı'nın merkezileşmesini ve seyyar topların imalatını sağlamış bir zattır. fetih yapmadığı için sönük olarak addedilmekle birlikte imparatorluğun merkezi otoritesini kuran kişilerden biridir.
    2 ...
  9. 10.
  10. romanya, güney yunanistan gibi yörelere sefere giden osmanlı padişahı. yalnız bildiğim kadarıyla döneminin en önemli savaşlarından olan osmanlı-memlük savaşı kapsamındaki seferlerin hiçbirinin başında bulunmamıştır.
    1 ...
  11. 9.
  12. yükseliş döneminin duraklama dönemidir.
    2 ...
  13. 8.
  14. kendisini öldürem kibri ve egosu olmuştur.
    4 ...
  15. 7.
  16. anlaşıldığı kadarıyla dönemin inovasyon sponsoru olarak görülen hükümdarları arasında imiş.
    3 ...
  17. 6.
  18. kristof kolomb kendisine bir mektup yazarak hindistan (amerika) seferi için destek istemiştir. sultan bu isteği ciddiye almmamış ve reddetmiştir.
    2 ...
  19. 21.
  20. Şehzadeleri taht kavgasına tutuşana kadar halkın çok ihtiyacı olan huzurlu bir yönetim sergilemiştir.

    Halk Fatih'in bitmek bilmez seferlerinden, vergilerinden, düşük ayarlı akça basıp, yüksek ayarlı eski akçaları zorla toplamasından bezmişti. Yobazlar ise Fatih'e beslendikleri vakıf topraklarına el koyması, fetihten sonra Akşemseddin dahil bir çok din adamını kalbini kırarak başından savması, Rum ve italyan alimlere yüz vermesi ve de resmini yaptırmak gibi döneminde büyük günah sayılan şeyler yapması sebebiyle ayar oluyorlardı.

    Bayezid tahta çıkınca ilk iş vakıf topraklarını iade etti, resimleri sattı, Rum ve italyan alimleri savdı, molla Lütfi gibi yobazların sevmediği açık görüşlü kişileri öldürdü.

    Parayı gören yobazlar bayezid'i öyle sevdiler ki Esrarkeş olmasına bakmayıp, kendisine veli ünvanı verdiler.

    Osmanlı torunlarına Osmanlı tarihi anlatmak bize düşüyor! Hale bak...
    2 ...
  21. 20.
  22. Oğlu yavuz Sultan Selim tarafından zehirletilerek öldürülmüştür.
    1 ...
  23. 19.
  24. 18.
  25. galatasaray lisesini kuran şahıs.
    2 ...
  26. 3.
  27. 2.
  28. sefere çıkan padişahlar arasındadır.
    1 ...
  29. 2.
  30. yerine tahta büyük oğlu şehzade ahmeti geçirmek istemiş fakat gaddar selim buna izin vermemiştir.
    2 ...
  31. 1.
  32. Osmanlı imparatorluğu'nun 8'inci padişahı. 1447 yılında o dönem edirne'nin ilçesi olan Dimetoka'da doğan padişah ikinci bayezid'in babası fatih sultan mehmet'tir.

    1481 yılında babası fatih sultan mehmed'in beklenmedik şekilde ölümü üzerine tahtta çıkan padişah ikinci bayezid, kardeşi cem sultan'la girdiği tam 1 yıl süren amansız taht mücadelesini kazanarak yerini sağlamlaştırdı.

    31 yıl hüküm süren padişah ikinci bayezid, yaşının ilerlemesi sebebiyle ve 4 oğlu arasındaki taht kavgasını bitirmek için, 1512 yılında oğullarından yavuz sultan selim adına tahttan feragat etti. akabinde hastalığı sebebiyle 1 ay sonra vefat etti.
    4 ...
  33. 2.
  34. 1.
  35. Henüz başlığı açılmamış olan civan padişahı Fatih Sultan Mehmet han'ın oğlu, cem sultan'ın kardeşidir.
    Babası: (bkz: Fatih Sultan Mehmet)
    Annesi: (bkz: mükrime hatun)
    Tahtı: 1483-1512
    Sultan ikinci Bayezid 3 Aralık 1448'de Dimetoka'da doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmed Han, annesi Mükrime Hatun adında bir Türk kızıdır. Uzun boylu, geniş göğüslü ve kuvvetli bir vücuda sahipti. Yüzü yuvarlak ve gözleri elaydı. Cesur ve atılgandı. Aynı zamanda çok halim selim ve dinine bağlı bir padişahtı.
    Babası Fatih Sultan Mehmed ilme karşı ilgi duyduğu için, oğlu Şehzade Bayezid'e iyi bir eğitim verdi. O devrin en meşhur alimlerinden ders okutturdu, bütün islam ilimlerini en iyi şekilde öğrenmesini sağladı. Büyük hali için tıklayın Sultan ikinci Bayezid yedi yaşında iken, Hadım Ali Paşa nezaretinde Amasya valiliğine tayin edildi. Amasya Selçuklular devrinden beri önemli bir ilim ve kültür merkeziydi. Padişah olacak şehzadelerin yetişmesi için, bu vilayette bütün şartlar vardı.
    Sultan ikinci Bayezid, dinine çok bağlı olduğu için kendisine Bayezid-i Veli denildi. Sultan ikinci Bayezid, şairleri saraya toplar, onlarla sohbet ederdi. Çok merhametli bir padişah olan Sultan ikinci Bayezid, sık sık fakirlere sadaka dağıtırdı. Arapça ve Farsça'yı gayet iyi biliyordu. Çağatay lehçesi ve Uygur alfabesini de öğrendi.
    islam ilimlerinin yanı sıra, matematik ve felsefe tahsili de yaptı. 24 Nisan 1512'de padişahlıktan ayrılmak zorunda kalan Sultan ikinci Bayezid, bir ay kadar daha yaşadı ve 26 Mayıs 1512'de vefat etti.
    Babası Fatih Sultan Mehmet Han'ın ölümü üzerine kardeşi Cem Sultan ile taht kavgası yaşamıştır.
    3 Mayıs 1481'de Fatih Sultan Mehmed'in ölümü üzerine Amasya'da bulunan Şehzade Bayezid ve Konya'da bulunan Cem Sultan'a sadrazam Karamani Mehmed Paşa tarafından ulaklar gönderildi.

    Ancak Cem Sultan'a gönderilen haberci, yolda Anadolu Beylerbeyi Sinan Paşa tarafından yakalandı. Cem Sultan, babasının vefatını dört gün sonra öğrenebildi. Bu olayların yaşanması üzerine yeniçeriler 4 mayıs 1481 tarihinde ayaklanıp Karamani Mehmed Paşa'yı öldürdüler. Şehzade Bayezid'in, istanbul'da bulunan oğlu Korkut'u saltanat naibi ilan ederek onu tahta çıkardılar.
    Şehzade Bayezid, 21 Mayıs 1481 günü istanbul'a varır varmaz devlet idaresini eline aldı. Cem Sultan ise 4000 kadar askeriyle birlikte 27 Mayıs 1481'de inegöl önlerine geldi. Sultan ikinci Bayezid, Ayas Paşa idaresindeki bir orduyu Cem Sultan'ın üzerine gönderdi. 28 Mayıs'ta yapılan savaşı kazanan Cem Sultan Bursa'da padişahlığını ilan etti. Kendi adına hutbe okutarak para bastırdı. Çok geçmeden Sultan ikinci Bayezid'e bir mektup gönderen Cem Sultan, Osmanlı topraklarını eşit olarak paylaşmayı teklif etti. Kabul edilemeyecek bu teklif karşısında harekete geçen Sultan ikinci Bayezid, ordusuyla birlikte Cem Sultan'ın üzerine yürüdü.
    Yenişehir Ovası'nda yapılan savaşı kaybeden Cem Sultan, Konya'ya geldi. Burada da kalamayacağını anlayan Cem Sultan, yanına ailesini de alarak Kahire'ye doğru yola çıktı. Kahire'de iken Hac mevsiminde Hicaz'a gitti. Hac'dan sonra tekrar Kahire'ye gelen Cem Sultan, ağabeyi Sultan ikinci Bayezid'den bir mektup aldı. Bu mektupta, padişahlıktan vazgeçtiği takdirde kendisine bir milyon akçe ödeneceği belirtiliyordu. Ancak Cem Sultan bunu kabul etmedi. ikinci bir teklifi de geri çeviren Cem Sultan, tekrar ülkesine döndü. 27 Mayıs 1482'de Konya'yı kuşatan Cem Sultan, Sultan ikinci Bayezid'in yaklaşması üzerine kuşatmayı kaldırarak Ankara'ya gitti. Oradan da tekrar Mısır'a gidecekti, ancak yollar tutulmuştu.
    Bosna, Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı topraklarına katılmış, Hersek ise henüz alınamamıştı. 1483'de yapılan akınlar sonucu, bu bölge kesin olarak Osmanlı Devleti'ne katıldı. Boğdan vergiye bağlandı. Boğdan Prensliği'ne bağlı Kilya 15 Temmuz 1484'te ve 9 ağustos 1484'te Akkerman kaleleri fethedildi.
    Sultan ikinci Bayezid döneminde iran'a Safeviler hakim oldu.
    VENEDiKLE SAVAŞ
    istanbul'un alınmasıyla ekonomik alanda en çok zarar gören devlet Venedik olmuştu. Fatih Sultan Mehmed zamanında kendilerine kapitülasyonlar verilmiş ve bu sayede Haçlı birliğinden ayrılmışlardı. Fakat Venedik her zaman için Osmanlı aleyhtarı bir politika izleyerek, zaman zaman Mora halkını kışkırtıyordu. Sultan ikinci Bayezid bu sorunu kökünden çözmeye ve Venediklilerin ellerinde kalan yerleri de almaya karar verdi. Karadan ve denizden yapılan kuşatmayla inebahtı (1499), ardından Moron, Koron ve Navarin kaleleri ele geçirildi. Yunan adalarının da fethedilmesi üzerine, Osmanlılarla başa çıkamayacağını anlayan Venedikliler barış istediler. Yapılan barış antlaşmaları sonunda, Osmanlı'nın fethettiği yerler tekrar Venediklilere verildi.
    iMAR ÇALIŞMALARI (MiMARi)
    Sultan ikinci Bayezid istanbul'da birbirinden güzel bir çok mimari eser ve kütüphaneler yaptırdı. 1505'de istanbul Bayezid Camii ibadete açıldı. 14 Eylül 1509'da tarihinde "Kıyamet-i Suğra-Küçük Kıyamet" adıyla anılan deprem meydana gelmişti. Bu deprem istanbul'u harabe haline getirdi. 1510 yılında istanbul yeniden inşa edilmeye başlandı. Sultan ikinci Bayezid'in yaptırdığı eserlerden bazıları şunlardır; istanbul Davud Paşa Camii, Tokat Hatuniye Camii, Çemberlitaş Atik Ali Paşa Camii, Amasya Sultan ikinci Bayezid Külliyesi, Amasya Bayezid Medresesi, Edirne Bayezid Camii ve Medresesi, istanbul Bayezid Medresesi, istanbul Şehzade Camii.

    Sultan ikinci Bayezit'in sekiz oğlu olmuş, bunlardan Ahmet, Korkut ve Selim dışındakiler babalarının sağlığında ölmüşlerdi. Hayatta olanların en büyüğü Ahmet, ikincisi Korkut, en küçüğü ise Selim'di. Ahmet Amasya'da, Korkut Manisa'da, Selim ise Trabzon'da vali olarak bulunuyorlardı. ikinci Bayezid Şah ismail olayında gevşek davranmış devlet işleri bozulmaya başlamıştı. Babasının tahtan ayrılacağı haberini alan Selim harekete geçti. 3 Ağustos 1511 tarihinde Uğraş Deresi bölgesinde babasıyla savaşan Şehzade Selim yenildi. Devlet erkanı Bayezid'in yerine, Şehzade Ahmed'in padişah olmasını istiyordu. Yeniçeriler ise Şehzade Ahmed'i desteklemiyordu. Ahmed'in başarılı olamaması üzerine Selim aleyhtarları bu sefer de Korkut'u davet ederek padişah olmasını istediler. Yeniçeri ocağına gelen Şehzade Korkut'a saygı gösterildi ise de, Selim'den başkasını padişah olarak görmek istemediklerini söylediler. Sultan ikinci Bayezid baskılara daha fazla dayanamadı ve 24 nisan 1512'de tahttan çekildi.
    5 ...
  36. 17.
  37. Vasiyetinde mezarının üzerine kubbe inşa edilmemesini istemiştir.
    1 ...
  38. 16.
  39. Fatih'in tahta geçmesini istemediği oğlu. Fatih hep Cem Sultan'dan yana olmuştur. Lakin ne hikmetse 2. Beyazıd geçmiştir.
    0 ...
  40. 15.
  41. 14.
  42. --spoiler--
    Türkler, Osmanlı Devleti döneminde, 1492 yılında, ispanya'da yaşadıkları mezalim nedeniyle bu ülkeden kaçmak zorunda kalan Yahudilere ev sahipliği yaparken, Osmanlı Devleti Padişahı II. Bayezid'ın yayınladığı bir ferman tarihe önemli bir kayıt olarak geçti. II. Bayezid'in, ispanya'dan kaçan Yahudilerle ilgili fermanında, "ispanya Yahudilerini geri çevirmek şöyle dursun tam bir içtenlikle karşılanmalarını, aksine hareket ederek göçmenlere kötü muamele yapacakların veya en ufak bir zarara sebebiyet vereceklerin ölümle cezalandırılacaklarını" ifadeleri dikkat çekiyor.
    --spoiler--
    0 ...
  43. 13.
  44. harem i hümayun u kurumsallaştıran ve hükümdarların cariyelerle evlenme geleneğini başlatan padişah.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük