mason Lobisine karşı oLduğu için yapıLan bir askeri darbe iLe tahtan indiriLmiştir.. abdüLaziz tahtan indiriLdikten sonra bunu gururuna yediremeyip intihar ettiği söyLenir ki bu söyLenti şüpheLidir.. öLdürüLdüğü düşünüLmektedir..
abdüLaziz, oğLu yusuf izzeddin'i veLiaht oLarak göstermiştir.. fakat abdüLaziz'in öLümünden sonra yusuf da intihar etmiştir ki ne derece doğrudur biLemiyorum.. baba ve oğuL'un öLdürüLdüğünü düşünen kişiLerdenim..
öldürülmesinden 4 saat önce kendisini tahttan indiren bu lakayıt yeniçeriler ile fotoğrafı çekilmiş. sonra da intihar süsü verilip iki bileği kesilmiş şekilde bulunur.
30 Mayıs 1876 günü gerçekleştirilen askerî darbeyle Sultan Abdülaziz tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni V. Murad geçirilmiştir. hal edilmesinden birkaç gün sonra ise feriye sarayında şehit edilmiştir.
32. osmanlı padişahıdır. avrupa'ya diplomatik geziye gitmiş nadir osmanlı padişahlarındandır. bu gezisi avrupa'da da oldukça ilgi çekmiştir. donanmaya önemli yatırım yapmış ve osmanlı donanmasını güçlendirmiştir. 1876'da bir darbeyle tahttan indirilmiş ve kendisinden sonra 4 yeğeni son 4 osmanlı padişahı olarak tahta geçmiştir. resimlerine bakılırsa cüsseli bir adamdır.
32. osmanlı padişahı, II.mahmut'un oğludur.şehzadeliğinde vaktini avlanmak, spor yapmakla geçirdiği için iri yapılıdır. güreşi seven, resimden hoşlanan, musikiyle ilgilenen, ney çalabilendir.öteyandan oldukça serbest yaşayıp, iyi bir öğrenim göremeyip bir de devlet işlerinden uzak tutulduğu için devlet işlerinde pek muvaffak olamamıştır.
avrupa'ya giden ilk padişahtır.fakat avrupa'ya yaptığı gezilerde oranın ilminden değil ihtişamından etkilenerek kendisinde bir özenti oluşmuştur.
o dönem devletin durumu kötüye gittiği için, halkın kendisi için hoşnutsuzluğu artmıştır.siyasetteki bilgisizliği, devlet malını kendisi için harcadığı ve dengesiz davranışları gerekçesiyle tahttan indirilmiştir.
abdülaziz tahttan indirilince önce topkapı sarayı'na götürüldüğü halde burasını beğenmediği için kendi isteğiyle feriye sarayına(şimdiki kabataş lisesi) getirilmiştir.abdülaziz'e bu durum çok ağır gelince annesinden sakalını kesmek için aldığı makasla kolundaki damarları keserek intihar etmiştir.öldürüldüğünü söyleyenler de vardır.
fransa'nın ikiyüzlü politikalarına karşı avrupa'ya diplomatik bir gezi düzenleyen osmanlı'nın otuzikinci padişahı. gezi çok maliyetli olmuştur ve sultan abdülaziz gittiği her ülkede büyük coşkuyla karşılanmıştır.
mason locasına aman vermediği için sarayın içindeki masonlar tarafından iki bileği de derinlemesine kesilmiş ve olaya şahit olan 3 adet pehlivandan bir de o şekilde öldüresiye dövülmüş sultan.
abdülaziz in öldürüldüğü resmi karar olarak beyan edilmiş olsa da abdülhamit in 33 yıllık saltanatının ardından abdülhamit tahttan indirildikten sonra tekrar intihar ettiği söylemleri kabul edilmiştir!
son fotosu adamı derinden yaralar. koskoca bi padişahın iki asker tarafından böyle alaya alınması iç acıtır.
kendi zamanına kadar hiç bir Osmanlı Padişahının yapmadığı ve 1950 yılına kadar da hiç bir Türk Devlet Başkanının yapmayacağı bir işi yaparak 46 gün sürecek Avrupa Seyahatine çıkmıştır.
cinayete kurban gitmiş osmanlı padişahıdır. 2. abdulhamid tarafından katilleri yargılanmıştır.
30 Mayıs 1876'da Osmanlı Padişahı Abdulaziz bir darbe sonucu tahttan indirilmişti. Abdulaziz'in yerine V. Murad tahta çıkmış, Abdulaziz ise Feriye Sarayı'na hapsedilmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 3 Nisan 1876'da, Abdulaziz bilekleri kesilmiş halde bulundu. Bugün hala "intihar mı cinayet mi" tartışmalarının yapıldığı bu ölüm olaydan 5 yıl sonra, vakıayı aydınlatmak için padişah II. Abdulhamid'in emriyle Yıldız Sarayı'nın bahçesinde bir mahkeme kuruldu.Yıldız Mahkemesi sanıkları arasında eski sadrazam Mithat Paşa, Abdülaziz'in tahttan indirilmesine karışan Damat Mahmud Celaleddin Paşa ve Abdülaziz'in tahttan indirilmesine fetva veren Şeyhülislam Hasan Hayrullah Efendi de vardı. Yargılanan 20 sanık arasında nazırlar, paşalar, albay ve binbaşılar da bulunuyordu. Yıldız Mahkemesi'nin başkanı Ali Sururî Efendi, ikinci başkanı ise Rum asıllı Hristo Forides Efendi'ydi.
Yargılama işleminin sonunda 29 Haziran 1881 günü mahkeme başkanı Ali Sürûri Efendi kararı açıkladı. Aralarında eski sadrazam Mithat Paşa'nın da bulunduğu 9 kişi idam cezasına çarptırıldı. 10 gün sonra toplanan 25 kişilik Temyiz Komisyonu'nun 15 üyesi mahkeme kararının aynen uygulanmasını 10'u ise cezaların hafifletilmesini istedi. idam cezaları onaylanmıştı ancak Padişah II. Abdulhamid, idam cezalarını sürgüne çevirdi.
Iki bilegini kesipte intihar ettigi ogretilen padisahtir! Bir insan nasil oluyorda iki bilegini kesebiliyor anlamak guc. Ama bazilari isi ortmek icin oyle soylettirmislerdir.
1827'de ingiliz, fransız ve rus donanmalarının navarin deniz savaşı'nda kahpe bir şekilde herhangi bir savaş ilanı olmaksızın, düşmanca bir işaret-ültimatom vermeden osmanlı donanması'na ait 50'den fazla savaş gemisini batırması ve 6 bin civarında denizcimizi şehit etmesinin ardından 2. mahmut donanmayı yeniden yapılandırma faaliyetlerine başladı. bu dönemde dünyanın en büyük kalyonu da haliç'te inşa edildi (mahmudiye). 19. yüzyılın son çeyreğine gelindiğindeyse sultan abdülaziz, donanmayı 16. yüzyılda tüm akdenize hakim olduğu dönemlerdeki görkemli günlerine kavuşturmak için kolları sıvadı. fransa, ingiltere ve almanya gibi ülkelerden satın alınan zırhlılar, kruvazörler, fırkateynler ve korvetler ile avrupa'da 'hasta adam' olarak bilinen osmanlı devleti'nin deniz gücü dünyadaki en büyük ve görkemli 3. deniz filosu haline gelmişti (ingiltere ve fransa'nın ardından). bu gemilerin bir kısmı hiç çatışma görmeden uzun yıllar haliç'te demirli halde kaldığı için söküldü ve tarih oldu. 2. abdülhamit'in donanma üzerindeki bu tasarrufu hep tartışılmıştır ama tabi bu başka entrynin konusu.
Gösterişli, heybetli bir oturuşta bir kuzuyu yediği rivayet edilen kahraman yapılı çok renkli, sevimli, haysiyetine düşkün bir padişahtı. Tahttan indirilmiş olmasını bir türlü gururuna yedirememiş ve bilek damarlarını kesmek suretiyle intihar etmiştir. Bir suikaste kurban gittiği hakkındaki rivayet ve ihtimallerin gerçekle ilgisi yoktur.