bu vitamin grubu, renkli pigmentlere sahip bitkilerden elde edilir. genellikle turunçgillerden olan meyvelerde ya da turuncu veya sarı renkli pigment taşıyan sebzelerde bulunur.
biyoflavonoid ler; havuç, kuşburnu, erik, portakal, limon vb. meyvelerde bulunur ve insanların bunlara çok az gereksinimi olduğuna inanılır. biyoflavanoitler, bitkilerde türlerine göre ya billursu yapılar halinde ya da flavon glikozit şeklinde bulunurlar.
vücutta kılcal damarların duvarlarını güçlendirmek ve böylece purpura hastalığını (kılcal damarlardaki bozukluklardan kaynaklanan morumsu lekeler) önlemek ya da dokulardaki kanamaya engel olmak üzere hareket ederler. biyoflavonoitler, vücuttaki c vitamininin metabolizması ve c vitamini için temeldir.
biyoflavonoit takviyesi, gerilen kaslarını daha hızlı iyileştirmek ve burkulan eklemlerin ya da tahriş olan derinin daha hızlı iyileşmesini sağlamak için atletler tarafından kullanılır. biyoflavonoitler yüksek tansiyon tedavisinde ve c vitamininin bağ dokulardaki yararlı etkilerini güçlendirmede iyi sonuç verir.
billursu bir biyoflavonoit olup kara buğdaydan elde edilen rutin (c27h30o16, 3h20) de antioksidan olarak etki eder.
günde 1 mg rutin takviyesi tavsiye edilmektedir.
P vitamini vücudumuzdaki atar ve toplardamarların arasındaki bağlantıları sağlayan kılcal damarların geçirgenliğini ve bu damarların yapısını korunmasında önemli rol oynar. Doğada saf halde sarı renkte yaygın olarak bulunmaktadır. Suda çözünür ve C Vitaminine oldukça benzer özellikleri vardır. Genellikle aynı besinlerde bulunurlar.
P ViTAMiNi EKSiKLiĞi BELiRTiLERi NELERDiR?
Pek bilinmeyen bu vitaminin eksikliğinde kaslar ve baldırlarda kramp ortaya çıkabiliyor. Bazen sık kalp atışının bile sebebi P vitamini eksikliği olabilir. Ayrıca, P vitamini eksikliğinde eklemlerde şişme ve denge kaybı da gözlenebiliyor. Eksikliklerinde, kılcal damar zarlarında ve doku hücreleri arasında çimentomsu bazı maddelere rastlanmıştır. inflamasyon (dokularda ağrılı şişme ve kızarıklık), kılcal damarlarda yırtılma ve kanamalar görülür.
P ViTAMiNiNiN FAYDALARI NELERDiR?
P vitamini kollajen dokunun güçlü ve esnek olmasına katkı sağlar, şeker hastalığına bağlı göz sorunları, hemeroid, varis, ülser, diabetik kanamalar, doğum, adet ve diş eti kanamalarında yarar sağlar. Soğuk algınlığında, C vitamini ile birlikte etkili bir takviyedir. C vitaminini okside olmaktan korur, genel olarak C vitamininin etkinliğini dolaylı yönden arttırır. Eklemlerde şişme ve iltihapta, astımda ve alerjik durumlarda, ani düşüklerde yarar sağlar. D vitamini ile birlikte menapozda, beyin kanaması ve felç oluşumunda, radyasyonun etkilerini azaltmakta, etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Rutin yani P1 vitamini yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve kuvvetli bir antioksidandır. Fenolik bir antioksidan olan P vitamininin süperoksit radikalleri temizleyebileceği de kanıtlanmıştır.
P ViTAMiNi YAŞLANMAYI GECiKTiRiYOR
P vitamini ciltteki kolajeni de koruyarak yaşlanmayı da geciktirir. Kalojen bir çeşit proteindir ve memelilerde bol miktarda bulunmaktadır. Yaşlandıkça vücuttaki kalojen miktarı azalmaktadır. Kalojen yapısının korunması sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt yapısı için oldukça önemlidir.
P ViTAMiNi HANGi BESiNLERDE BULUNUR?
Rutin, at kestanesi kabuğu, marul, taze biber, yer fıstığı, başta Mersin portakalı olmak üzere turuçgiller ve bunların kabuklarındaki beyaz etsi dokuda, menekşe yaprağı, yumurta, frenk üzümünde, kivide, soğan, kuşburnu, limonda, ıspanak, lahana, yeşil çayda bulunur. kaynak:https://www.posta.com.tr/...uz-haber-fotograf-2141550