alışmış koyun gibi güdülmeye azizim. böyle gelmiş böyle gider felsefesini benimsemiş insanın yapacağı davranıştır özelleşmeyi istememek. güdeceksin böylelerini. canına tak edinceye kadar güdeceksin. ziraat bankasının önünde haftalarca bekleteceksin. sağlık hizmetlerinde bundan 8 sene evvelki gibi davranacaksın... adsl başvurusu için eskiden olduğu gibi 2 hafta bekleteceksin... yani güdüldüğünü iyicene farkettireceksin.
aklı selim insanın yapacağı davranış mıdır özelleştirmeyi desteklmememek.
hangi insan evladı özelleştirmeye karşı çıkabilir ki? nasıl bir zihniyet ürünüdür?
amerika'da elektrik dağıtan 5 şirket var. insanlar en iyi hizmeti kim veriyorsa onu seçiyor? kimisi ucuzluğuna göre kimisi kalitesine göre. yani tercih yapıyorlar. şimdi bizde böyle bişey yapsak memleketi satıyorlar diye feryat figan ederler.
ey güzel kardeşim. !!!
neye dayanaraktan sen buna karşı çıkıyorsun? yabancı sermaye dediğin şirketin vergisi devlete gitmiyor mu? devlet sadece vergiden para kazanmıyor mu? hala ne yabancı sermayesi. son satırı dikkatli oku ey okur!
ben biliyorum bu çığırtkanlık niye.
tek sebebi yattık yerden artık para kazanamayacaklar. bugün git yarın gel diyemeyecekler. yakınlarına torpil geçemeyecekler. devleti soyamayacaklar.
reziller...
galiba aklıma osmanlının bütün mallarını avrupaya sattığı kıçlarındaki donla ortada kaldığıkları 1900 lerin başları geliyor. işgalde telgraf hanesini daha önce fransızlara sattığından vatandaşıyla haberleşemediği, tren yollarını ingilizlere sattığından ulaşım yapamadığı, bankalar ve hazinede yabancıların elinde olduğundan tek silah alamayan osmanlı.
bu zihniyet özellestirmeye karsı degildir aslında, sadece neden bir sirketin/bankanın tamamının özellesitirildirildigini anlamamaktadır, cünkü mantıklı olan yüzde 49unu satıp, kontrolün yine ülkede kalmasıdır.
1 milyon dolara özelleştiren kurumların ertesi sene 10 milyon dolara daha bir güzel özelleştirilmesi anlayamayan zihniyettir.
Güzel insanlardır bu zihniyete sahip olanlar, mesela yatmakla suçlanırlar. Bu yatan insanlar Dünya'nın en büyük barajlarını, en sarmal karayolu ağını, bölge'nin en büyük petrol rafinerisini, en sağlam altyapıya sahip telkominikasyon şirketini, en büyük kağıt ve tekstil fabrikasını, dünya'nın sayılı çay fabrikasını, tahıl depolama alanlarını, demir çelik fabrikasını, 200 yıldır yaşayan ve kar eden bankalarını, dünya'nın bir nuamraları havayolu ittifakına katılan bir havayolunu, dünya'nın sayılı şeker pancarı işleme tesislerini kurmuşlardır.
Bu güzel zihniyete sahip olmayanlar da süper acayip şekilde hisse alır repo yapar mesela.
atalarımızın kanlarını dökerek direndikleri işgalcilerin sevr antlaşmasının on ikinci maddesi ile elde edemediklerinin, devleti yöneten bir kısım uşaklar tarafından güle oynaya peşkeş çekildiğini gören, bilen ve farkında olan aydın zihniyettir.
özelleştirmenin daha fazla işsizlik, daha fazla örgütsüzlük, daha az bilinç ve daha fazla sömürü olduğunu bilen ve ekonomiden anlayan şahsın zihniyetidir. anlamayanlar ise daha iyi hizmeti alamayacakları paraları olmayınca o hizmetin ne anlamı kalacak onu merak ediyorum asıl.
halktan toplanan vergilerle kurulmus olan kuruluslarin 5-10 senelik karlari karsiliginda para babalarina peskes cekilmesine karsi olan zihniyettir.
kit'leri arpaliga ceviren zihniyetin ozellestirmenin bayraktarligini yaptiginin farkinda olan zihniyettir. petkim, tupras, turk telekom gibi Turkiye'de tekel konumunda olup, stratejik oneme sahip kuruluslarin sadece alicisi var diye satilmasina karsi olan zihniyettir.
kitlerin bazilarinin sadece ozel sektorun kuramadigi capta kuruluslar degil, ayni zamanda toplumsal faydasi olan, piyasayi dengeleyici kuruluslar oldugunun farkinda olan zihniyettir. sek orneginde oldugu gibi.
sirada koprulerin, otoyollarin, akarsularin sonra hastahanelerin, okullarin ozellestirileceginin daha sonrada devletin sadece sermayenin kolluk kuvveti haline getirileceginin farkinda olan zihniyettir.
özelleştirmeyi savunan mal değneği kadar mal olmayan kişinin sahip olduğu zihniyettir. zarar edenlerin yanında bir sürü kar eden kurumu da özelleştirildiğini ve bunun çok cüzi miktara yapıldığını, özelleştirme sonucu işsizliğin artıp vahşi rekabetin had safhalara vardığını, özel sektörün tek derdinin daha fazla kar etmek ve bu sebeple daha çok insanı köle düzeniyle çalıştırmak olduğunu bilen kişinin zihniyetidir.
kar ediyor olmak özelleştirmeye engel değildir. özelleştirdikten sonra vergini alabiliyor musun alamıyor musun bu önemlidir. modern devletler artık fabrika işletmiyor. modern devletler artık sadece kontrol etmek için varlar. devlet bir yer işletince "devletin malı deniz diyen" insanlar da oluyor malesef. bir torpil yapıyorsun devletin işlettiği yerle ilgili bir ihale alıyorsun ya da en basitinden devletin elindeki bir fabrika işçi alacak iktidarda kim varsa onun eşi dostu seçmeni giriyor o fabrikaya bi boktan çakmasa da. en son sabah-atv de gördük dedikoduların önüne geçilmedi. ziraat ve vakıfbanktan haksız kredi kullanıldı iddiaları dolaştı ortalıkta. ziraat ve vakıfbank devletin elinde olmasaydı bunlar olmazdı. bir örnek daha tüpraş özelleşmesi, kırıkkaledeki orta anadolu rafinesinde devletin elindeyken mühendisten çok para alan işçiler vardı ve rafinerinin bütün imkanları çarçur ediliyordu. neden çünkü devlete sırtını dayamışlardı. ama şimdi koç geldi bir düzen geldi kırıkkaledeki rafineriye. ziraatteki bir memurun bankaya gittiğinizde size nasıl davrandığına bakın bir de iş bankasındaki aradaki farkı görmemek için aptal olmak lazım.
devlet kurumlarındaki mafya kontrolünü * görmeyen zihniyettir.özelliştirilerek hem halk daha çok faydalanır * hemde o kurumları sahtekarlar veya mafyalar yönetemez.
Özelleştirme denilen şey kurumları 3-4 yıllık karlarına satmaksa,satanlar tarafından : ozellestirmeye karsı cıkıyor ahaahaha global dunyaya yakıstı mı bu? sözleriyle bastırılan zihniyettir.
Zamanında demir çelik fabrikaları satılırken
-ya devlet demir çelik mi satar?
dendi ve satıldı.Peki kime ?
-Fransız devletine.