tiyatro seyircisi olan kişilerin bu fiyatlara isyan etmesi durumu söz konusu olamaz. zaten ülkenin sanata ve sanatçıya verdiği değeri bildiğinden, vereceği üç kuruşada isyan etmez, edersede zaten o kategoriye girmez. her hafta 100-150 milyon bi maça vereceğine, madem ki tiyatroseversin o parayı bir bilete yatırabilirsin. hem kaliteli oyunlar için kaynak oluşturursun hemde insanları teşvik edersin.
Devletin özel tiyatrolardan desteğini çektiği bir dönemde 25-30 YTL'lik bilet fiyatları abartı gibi görünebilir. Küçük bir hesap yapalım doğruyu bulalım.
Normal bir oyunun sadece dekor masrafları 10bin ytl'den başlar. Buna telif ücretleri,ışık,ses, ulaşım, sigortalar, Kostüm, makyaj, sahne kiraları da eklendiğinde 50Bin ytl'yi geçer. Oyuncuları, teknik ekibi, şoförü yani toplamda 30 kişilik bir kadronun maaşlarınıda hesapladığımızda 100 bin YTL'yi bulan bir fatura ile karşılaşırsınız. Böyle bir özel tiyatronun sadece masraflarını çıkarması için kaç bin seyirciye ulaşması gerekli kestirebiliyor musunuz?
Herşey bi yana sanat adına yapılan bu aktiviteye devletin 1 kuruş yardım yapmamasını bir kenara bırakalım ( -ki şuan kültür bakanlığı hangi zihniyete destek onu da biliyoruz ), Stopajıdır, cartıdır, curtudur toplamda % 25 "özel eğlence vergisi" kesilmektedir. Şimdi söyler misiniz, ne yapmak lazım? kapısına kilit vurup tiyatroların, düzenin istediği şekli mi alalım? yoksa Ayakta durmak için savaşa devam mı edelim? sonuç itibariyle "evet özel tiyatrolar pahalıdır", devlet tiyatroları ucuzdur. Ama devlet tiyatrolarının arkasında devlet vardır. oysa Özel tiyatroların arkasında şuan "halk" yoktur. Devlet istediğini sahneletiyor, istemediğine makas... Devletin düzenini, mantelitesini eleştiren bir oyun bile yok artık DT sahnelerinde. çok doluyum ben artık susmam lazım.
ozel tiyatrolarin bir cogunda atolye calismalari verilmekte ve ek gelir saglanmaktadir. aylik ucretlerin de pahali oldugunu dusunursek gayet iyi bir gelir sayilabilir. ama gel gelelim ozel tiyatrolar kendi imkanlariyla ayakta durmaya calismaktadirlar bu da bir sekilde bilet fiyatlarina yansiyacaktir. tiyatrocularin bir oyunu sahnelemeden once hazirlik asamasindaki zorlu surecin karsiliginda maddiyat pek birsey ifade etmez. dolu bir salondan begeniyle dolu alkislarin yukselmesi onlara yeter. ama giderler icin ozellikle dekor, kostum, makyaj, bilimum diger ihtiyaclar... orada seyirci yok ve alkis da gecmez mecburen ucrete tabidir. ama yine de ogrenciye gore fiyatlarin fazla oldugu su goturmez bir gercektir, ayni ay icinde sahnelenen iki guzel oyun arasindan tercih yapmak zorunda birakabilir.
yine de özetlemekte yarar var; "siz devlet tiyatrosuna gittiğinizde aldığınız biletin ucuz olduğunu düşünüyorsunuz. hayır, aslında siz ücretini daha önce fazlasıyla verdiniz. (vergilerle.)" gibiydi.
Belediyeler tarafından Tiyatro sahnelerinin ve haftada oynanan oyun sayısının arttırılmasıyla salon maliyetleri ve bilet fiyatları düşürülebilir ve sürümden kazanmak gibi bir yöntemle hem zarar edilmez, hemde insanlar daha ucuza oyun izleyebilirler. yapılacak olan salonların da koltuk kapasitelerinin fazla olması gerekir.zira mevcut salonlarımız küçük. şehir tiyatrolarından 300 kişilik salonlardaki oyunlara bir ay önceden bilet almamış gerektiği düşünülürse aslında uygun fiyatta olunca tiyatroya olan talep oldukça fazla.45 liralık özel tiyatro fiyatları gerçekten pahalı. okullarda kitap satıcılarının mantığıyla ayda 10 lira neye vermiyoruzki ile bu durumu açıklayamayız. çözüm önerim belediyelere ve paraya baktığı için gerçekten üzgünüm.