ibret amacıyla bir mezarlık girişine yazılması gereken fanilik temalı,sınıf ayrımcılığı açmazını eleştiren anlamlı tümce. ayrıca (bkz: her canlı ölümü tadacaktır)
kutunun cinsine baglidir.bazi kutular vardir tipki satranc tahtasi gibidir.piyonlarin yeri ayridir,sahin yeri ayridir,atlarin yeri,ayridir,vezirin yeri ayridir,fillerin yeri ayridir ve kalelerin yeri ayridir.o zaman bu kutuya baktigimiz da baska bir sey anliyoruz.her canli olumu tadacaktir ama mekanlari farkli olacaktir.
Not:bu yazim da hic kimseye bir sey empoze etmek niyetim degil.sadece insanlar ne olursa olsun fikir anlayisinin farkli oldugunu anlatmaya calistim.insanlar neyi gorurse gorsun her zaman anlayisi kendi fikrine dayandirarak anlatir.yine kendisine bir pay cikartir.
Bir atasözü adayı olmakla birlikte doğru bir sözdür hatta kurtlar vadisinde bile söylenmiş olabilir. Anlamı ise "kefenin cebi yok"la paralel iken "atın ölümü arpadan olsun"la 30 derecelik bir açı yapar
reklam ponalarına yazılması gereken, kucuk dagları ben yarattım edası icinde olan ınsanların hayatlarında ki yalnısları gormeleri icin ilk adım olan tümce.
italyan atasözüdür. lakin, kutuda da olsa sah sahtır, piyon piyondur. önemli olan kutu içerisinde ve dışında aralarında adaleti bulmaktır. işitlik ya da denklik sağlamak değil.
peki ya oyunda bize bu ayrımı getiren nedir? oyunun sonunda şahla piyon aynı olsa neye yarar oyun süresince piyon şahın kölesiyken? insanlar niye yaşadıkları zamanda ezildiklerini görmezden gelir de 'herşeyin sonunda, dünya yok olduğunda biz onlarla eşit olacağız.' der? bu şahın piyonu kandırmak için söylediği bir söz müdür? yoksa piyon kendi ezikliğini mi kabul etmiştir? gibi soruları insan aklına getiren saçma söz.
önemli oyun oyunda en büyük olmaktır, eğer dünyanın sonunda herkes eşit olacaksa. en büyük olmayı tatmak değerlidir, eşit olmaya herkes tadacaksa. *
tabii bi de şöyle birşey var, eğer dünyanın sonunda herkese eşit hayat sunuyorsan ey yaratıcı, bu dünyada yaptığın ayrım niye? bize mi senin kastın, yoksa kendini beğenmişliğine mi verelim bütün suçu? cevap ver bana, eğer ki varsan.
bu metaforu biraz açmak gereklidir. çünkü yüzeysel bakıldığında sadece "vay be! adam ne laf çakmış." dedirtir bu laf. ancak içinde eksik kalan bir çok şey vardır. bir düşünün; islam inanışına göre her insan bir gün ölümle yüzleşecek ve kıyamet'te mahşer'de toplanıp, dünyada yaptıklarının hesabını verecektir. ölünce şanslıysak bir mezarlığa gömülmüş olacağımız, bizim oyunun sonunda aynı şekilde değerlendirileceğimiz anlamına gelemez. yani pratikte de olmayan eşitlik, oyun sonunda da yoktur. bu yüzden hoş ama derinlik arzetmeyen bir sözdür.
satranç sadece zihni geliştirmek için oynanan bir oyundur, yaşamın anlamı değil. oyun bitince şah ve piyon aynı kutuya atılır cümlesi okunduğunda kulağa hoş gelebilir ama bu cümleden genel anlamlar çıkarmak o hoş olanı olumsuz kılar.