okuduğu yaznın altında çıkan butonların ne olduğunu tam kestirememiş yazarlara alternatif çözümlerin sunulmasıdır.
buton nedir?
fare ile üzerine tıklayabildiğiniz ve tıkladığınızda tepki alabildiğiniz tıklangaçlardır.
tıklamaktan çekinmemelisiniz.
bazı rivayetlere göre tıkladığınızda pc göçüyormuş, ekran kararıyormuş, mavi ekran çıkıyormuş vs vs şeyler yalan inanmayın.
yüzlerce yazarın katıldığı deneylerde hiç bir yazarın pc'sine birşey olmamıştır.
aşağıda sözlüğümüzden birkaç buton resmi bulunmaktadır inceleyebilirsiniz. https://galeri.uludagsozluk.com/r/21951/+
peki bunlar ne işe yarıyor? https://galeri.uludagsozluk.com/r/21951/+
her butonun görevi farklıdır.
:) butonu: sizi güldüren, düşündüren, hüzünlendiren, mutlu eden yazıları oylayabileceğiniz butondur. bu butona tıklandığında hem yazının sahibi mutlu olur hem de ileride bu tarz yazılar yazmaya özen gösterir. kısacası hoşunuza giden her türlü yazıyı bu buton derecelendirebilirsiniz.
:( butonu: hoşunuza gitmeyen yazıları kötü olarak derecelendirebileceğiniz butondur.
görüşünüze ters gelen, saçma sapan şeyler yazılmış, argo içerikle yazılmış vs vs yazıları kötü oylayarak yazarın benzeri yazılar yazmaması konusunda bir nevi uyarı vermiş olursunuz.
ayrıca bu buton sözlükteki ibneleri tespit amacıyla da kullanılabiliyor.
butonla ilgili unutulmaması gereken şey ise yazara göre değil yazıya göre kullanmalısınız.
:o butonu: anlamadığınız ya da anlam veremediğiniz yazıları bu buton ile nitelendirebiliriniz. pek kullanıldığı söylenemez.
ayrıca hoşunuza az giden ya da pek hoşunuza gitmeyen yazılar içinde kullanmanızda bir sakınca görülmemektedir.
/msg butonu: o yazının sahibine özel mesaj atabileceğiniz butondur.
özel mesajlar bölümünden değilde o buton yardımıyla mesaj atacak olduğunuzda tıkladığınız entrynin numarası görünür ilk başta.
daha çok o yazıyla ilgili birşeyler yazılmak istendiğinde kullanılır.
? butonu: yazar hakkında bildi almanıza yarayan butondur.
hoşunuza giden/gitmeyen yazıların üzerine gelip tıkladığınızda o yazıyı yazan yazarın beğenilenleri, kötü oylananları gibi istatistiklerini görürsünüz.
!? butonu: gammazlama aparatıdır. sizde yoksa endişelenmeyin yalnızca gammazlarda bulunur.
şikayet edilecek entryler için kullanılır.
editbutonu: yazdığınız yazıyı düzenlemenizi sağlayan butondur. art arda yazmak yerine bu butonu kullanarak yazı kirliliğinden kurtarmış olursunuz başlığı.
bazı kesimlerce yapılan oylamalar üzerine kullanılıyor ve altında "edit" diye başlayan yazı yazılıyor. oylamaya hakkında düzeltme belirtmek moderasyonca yasaklanmıştır.
silbutonu: yazdığınız yazı hoşunuza gitmemişse ve düzeltilebilecek durumda değilse bu butonu kullanaraktan yazınızı imha edebilirsiniz veya hatalı bir başlık açtıysanız kimse yazmadan bu butonu kullanıp hem yazınızı hem de başlığı imha etmiş olursunuz.
peki bunları kullanmazsam ne olur?
bunları kullanmazsanız birşey olmaz teorik olarak.
ancak kullanmadığınız taktirde yazıyı yazan yazarın diğer yazarlarca yazısının nasıl karşılandığını anlayamaz.
misal; kötü*** bir yazı yazdıysa ve kimse oylamadıysa sürekli kötü yazılar yazabilir ve her seferinde keyfinizi kaçırabilir.
iyi bir yazıyı oylamazsanız yazar yazısının beğenilmediğini düşünerekten benzeri yazılar yazmaz ve siz de güzel yazılardan mahrum kalırsınız. şukela butonuna bastığında sürekli aynı entrylerle karşılaşmak istemiyorsan kesinlikle oy kullanmalısın.
oylama yaparken nelere dikkat etmeliyim?
yazara göre değil yazıya göre oy vermelisin.
başlıkta görüşüne ters birşey yazıyor olması yazının içeriğininde öyle olduğu anlamına gelmez yazıyı okuyarak oy vermelisin. ironiden anlamayan yazara adın çıkmasın diye en iyisi budur.
iyi oy ile kötü oy butonlarının yerlerini karıştırmamalısın.
kısacası;
olabildiğince her yazıyı oylamalısınız ki sözlükte daha kaliteli yazılar bulunabilsin/bulabilesin.
(soruları dikkat çekmesi için gizli bakınız şeklinde verdim doldurmaya kalkmamanız sizin açınızdan daha iyi olur. soru şeklinde başlık açmak formata aykırı olduğu gibi çaylak olmanıza da sebebiyet verebilir.
ayrıca başlık biraz düşük oldu karakter sınırlamasına verin artık.)
oylamanın ne olduğunu bilen fakat yine de oylama yapmayan yazarlara bir nevi hatırlatma veya tekrar* niteliği taşıyan kaynakça.
yeni başlayanlar için oylama;*
misal; baslik: kütlenin korunumu
entry: bileşiğe giren maddeler ile ürünlerin kütlelerinin eşit olmasıdır. kimyasal reaksiyonlarda kütle kaybı olmaz.
oylamayapanyazar1: zebani yazmış, uyuz oluyorum bu adama ver eksiyi. hatta arkadaşlara da özel mesaj atayım eksilesinler.
oylamayapanyazar2: amaan yaza yaa bunu yazmış bunu ben de biliyorum ver eksiyi. oylamayapanyazar3: kimyadan lise1'de çok çekmiştim ver eksiyi.
oylamayapanyazar4: sana ne! madde sana mı girip çıkıyor? dur ben bunu diğer üyeliklerimden de eksileyeyim de silsin yazısını.(çok abartı demeyin kesinlikle vardır böyle düşünen yazarımsı.)
böyle bir oylamayı tasnif etmiyoruz.
başka bir örnek; ki olması gereken sanırım*. başlık: yazı yazmanın mantıksızlığı yazar1: off.. frame'i kirletmektan başka işleri yok bunların... eksileee... yazar2: ehh.. başlığı açarken ne yaptığının farkında değildi galiba eksileyelim... yazar3: yine gereksiz başlık, dur şunun diğer yazılarına bakayım. adam cidden paso gereksiz şeyler açıyor dur hepsini eksileyeyim biraz kendine gelsin.
(3 nolu yazarın adı ibneye çıkacaktır muhtemelen. halbise hoşuna gitmeyen yazıları kötülemiştir.) *
şimdi bilmemek degil ögrenmemek ayıptır ama yinede fikir sahibi olmadan zikir sahibi olmak olmaz. en iyisimi bilmediginiz şeyi yapmayın. ögrenin öyle yapın.
oylamanın yapılmadığı bir sözlük "kendin yaz kendin oku" usulüyle hareket edildiği düşüncesini çıkarır ortaya. "yok ben okuyorum, bakmayın oylamadığıma" diyorsa yazar kişi "o zaman neden beğendiğini ya da beğenmediğini göstermiyorsun okuduğun şeyi yazan kişi evladına?" sorusuyla muhatap olmalıdır. burada yazı yazmayı bilen insan elbette oylamanın nasıl yapılacağını idrak edecek kadar zekaya sahiptir, bundan kuşku yok. o yüzden gerek yok büyük butonlar yapmaya.
sevgili boş gözlerle okuyup, kendi yazdıkları ile sözlük içinde şan, şöhrete kavuşmayı amçlayan yazar arkadaşlar bu iş böyle olmaz..
birgün komik ötesi bir entry girersiniz.. bu entry sizin nickinizin altınıza entry yağmasını sağlayabilir fakat 1-2 olumlu oy ile kapatırsınız günü.. psikolojiniz bozulur, o entryi girerken kendiniz yarılırsınız ama arada kaynar işte. nedir bunun sebebi acaba? ben biliyorum, bildiğim için sizinle paylaşmaya çalışıyorum. evte evet siz ve sizin gibilerdir bunun sebebi! sizin gibi psikolojisi bozulan yazarlar sizinde psikolojisini bozar. bu durumda yapmanız gereken oy vermek. korkmayın lan bu kadar verdiğiniz oy ile ne iktidar olcaz ne de meclise gircez.. *