Birkaç arkadaşın yaklaşan seçimlerde seçmenleri bilinçlendirmek için kurduğu web adresi. Şimdiye kadar yaptıkları en büyük slogan ise "1 oy neyi değiştirir ki " oldu. Bunun için hazırladıkları video paylaşım rekoru kırdı. https://www.facebook.com/...638282742898873&saved
Aktardıkları bilgiler arasında son seçimlerde 10 milyon vatandaşın oy kullanmadığını, bu rakamın bir parti oluşturması durumunda meclisteki 3. büyük parti olacağı gibi şeyler yer aldı. Söyledikleri gibi bir oy neyi değiştirir ki ? Fakat tam 10 milyon vatandaşın böyle düşünmesi çok şey değiştirmiş ..
oy vermek bir vatandaşlık görevidir. say desen meclisteki partiler dışında 2 parti daha sayamayacak zır cahillerin oy verecek parti yok yeaaa diye burun kıvırmasına bakmayın. 30'a yakın parti girecek seçime sen hiçbirini beğenemiyorsan sende sıkıntı var hiç siyasete bok atma.
amaçlarının ne olduğu melis Alphan tarafından açıklanmış oluşum.
oy ve ötesi
--spoiler--
gezi hareketinin ardından toplumun türlü kesimlerinden insanlar kendilerini o güne kadar olmadığı bir biçimde sorgulamaya başladı.
elini nasıl taşın altına koyabileceğini, bu ülke ve millet için ne yapabileceğini, payına düşen sorumluluğu nasıl üstlenebileceğini düşündü.
oy ve ötesi adlı hareket de biraz buradan yeşerdi.
* * *
hiçbir siyasi parti ile bağlantısı olmayan, şehrini seven ve şehrine sahip çıkmaya karar veren gönüllüler bir araya geldi.
fark ettiler ki hisleri kendi çevreleriyle kısıtlı değil, aslında binlerce insan aynı ruh halini paylaşıyor.
* * *
kendilerine birkaç misyon belirledikten sonra, türkiye’de demokrasi bilincini artırmayı hedefleyen ortak nokta derneği ile çalışmaya karar verdiler.
amaçları, 2014 yerel seçimlerinde türkiye’de daha fazla kişiyi oy kullanmaya teşvik etmek, eğitimli gönüllülerini sandık görevlerini yerine getirerek oylarımıza sahip çıkmaya özendirmek ve bunu organize etmek.
dertleri geçmişte yaşananlarla mücadele etmek değil, güzel günler için geleceğe katkıda bulunmak.
* * *
yaklaşık bir ay önce açtığı internet sitesinden online olarak gönüllü sandık gözetmeni olmak isteyenlerin başvurularını toplayan oy ve ötesi’nin gönüllü ordusu şu anda 2 bin civarında kişiden oluşuyor.
bununla da kalmadılar, siyasi partilerle görüştüler ve hareketin herkesin hakkını korumaya yönelik, partilerden ve siyasetten bağımsız olduğunu anlattılar, destek istediler. destekten kasıt, siyasi partilerin sandık gözetmeni kotalarını oy ve ötesi gönüllülerine açmaları. akp, chp ve mhp’yle görüştüler, bdp’den randevu bekliyorlar.
* * *
sosyal medyada (facebook.com/oyveotesi, twitter.com/oyveotesi) içeriklerini paylaştılar, üniversite gençlik kulüpleriyle iletişime geçtiler.
üniversitelerle toplantılar yapıp okullardaki eylemlerini planladılar.
özellikle üniversite öğrencilerinin nüfus kayıtlarını yaşadıkları şehirden istanbul’a aldırma ve onları sandık gözetmeni yapma konusunda çalıştılar.
oy ve ötesi etiketleri yaptırıp şehrin dört bir yanına dağıtmaya başladılar
hareketin viral olarak yayılmasını sağlayacak 2 video çektiler. yarından itibaren gösterilmeye başlanacak.
* * *
oy ve ötesi hareketini başlatanların kendilerine verdikleri sözleri hepimiz benimsemeliyiz.
daha insancıl ve demokratik şehirler için elimizi taşın altına koymalıyız.
oyumuza sahip çıkmalı ve etrafımızdakileri de aynısını yapmaya özendirmeliyiz.
sandık gönüllüsü olmalı ya da hiç olmadı, mutlaka oyumuzu vermeliyiz.
artık nasıl olursa, oy ve ötesi desteğinizi bekler.
--spoiler--
demokratik bir seçimden umudumuzu kestiğimiz anda ortaya çıkan fevkalade oluşum. aykırı sorular programında oluşumun sözcülerini dinlediğimde dürüst insanların hala var olduğunu gördüm. böyle bir hareketi canla başla devam ettiren bu insanlara ülkem adına kocaman bir teşekkür yolluyorum.
cumhurbaşkanlığı seçimleri içinde harekete geçmiş oluşumdur. antalya, ankara, izmir, istanbul, bursa ve adana için gönüllüler arıyormuş. desteklenmesi gereken bir proje, biz gençlere iş düşüyor yine. gönüllü olmak için siteyi ziyaret etmek yetiyor sanırsam.
oy kullanımın yasalara uygun şekilde, usulsüzlükten uzak yapılmasını ve sayılmasını hedefleyen oluşum.
malum ne kadar bıkbık ederseniz edin, dağdaki çobanla aysu kayacının oyu bir. herkesin 1 oy hakkı var ve ne yazık ki bu kadar kalabalık bir seçmen kitlesini barındıran; yolsuzluğu ana sütü gibi helal etmiş bir yönetimle; seçimde o 1 oyun boşa gitmesi, istemediğiniz adaya/partiye gitmesi işten bile değil. bunu korumak için de yapılması gereken sandıkların başında durmak, sandık kurulu, seçmeni denetlemektir.
izmir'de 2 bine yakın kişi ile oylarımızı korumaya çalıştık ve aldığımız eğitimle bir çok sandık kuruluna girmeyi, giremediklerimizi de doğru yönde etkilemeyi başardık. bir çok yasal olmayan duruma engel olmak fırsatı bulduk. en önemlisi de "oyumuz sahipsiz değildir" mesajını, yevmiye+yol+yemek masrafları karşılanmış pantolon üstü salınan gömleklilere; zorla oraya oturtulmuş vasıfsız muhalefete göstermiş olduk. yeterince duyurulmadığı veya belki de doğru ifade edilemediği için az olan müşahid sayısı, gün içerisinde müşahidlerin aileleri ve arkadaşları tarafından kat be kat artırıldı. çağrı merkezi, avukatlar, ilçe sorumluları sürekli olarak telefon ve internet yolu ile hizmet verdi. herkes cebindeki parayla birbirinin yeme-içme ihtiyacını ve sandık kuruluna şirin görünme masraflarını karşıladı.
çok ama çok başarılıydı. çünkü bu bir gönüllülük organizasyonu çerçevesinde barınan insanları içerdi. mhp, chp, bdp, tsip, esp, ip... vs nin taraftarı olan ve belki de hiçbir partinin taraftarı olmayan kişiler, başta liberal demokrat parti (sağolsun lan) olmak üzere adayların ve partilerin dağıttıkları müşahid kartlarını hiç irdelemeden kabul etti ve görevini yerine getirdi.
cumhurbaşkanlığı seçimleri iyi/kötü yapıldı ve iyi/kötü sonuçlandı. önemli olan; memleketin ruhu coşkun insanlarının kaya gibi sağlam burada olduklarını da gösterdi.
oy ve ötesi her seçimin takipçisi olacak tamamen tarafsız ve etik bir örgütlenmedir. iyi ki var. hep olacak.
oy vereceğim okulda bina sorumlusu olarak görev yapacağım oluşum. oy vermekle bitmez seçmen olmak, gönlün rahat edene kadar işin peşinde olacaksın. en kötüsü de olsa halkın verdiği karar olsun.
Tamamen gönüllü ve bağımsız sekiz arkadaş olarak yola çıkıp dört ayda şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleşmesini isteyen 30.000’in üzerinde gönüllüden oluşan bir platform.
tanım: web adresi oyveotesi.org olan sivil hareket. sandıklardan çalınacak üçer oyun dahi büyük farklara yol açacağı düşünülürse, bu haksızlığı engellemek adına atılabilecek adımlardan biri olan oluşum.
bugün rehberimde kayıtlı kişileri gözden geçirip bu gönüllü harekete dahil olabilecek kimselere ulaşmaya çalıştım. tabii ki öncelik 2013 haziranında tanıştığım kişilerdeydi. pek çoğunun kendilerince haklı sebepleriyle karşılaştım. haklılardır, üsteleyemem. Zaten gönüllülük esasına da ters düşer. fakat bir garip geldi be sözlük. bilfiil iki senedir hak-hukuk-adalet derken bir günlerini ayırmaya çekinmeleri kalbimi kırdı sanırım.
sevgili yazar arkadaşım, bu saatlerde gündemin çok farklı oluyor biliyorum, ama belki o üç oyu kazanmak fikri aklına gelir diye yazıyorum.
sayın okuyucu, belki sen de sosyal medyada karşılığı var mı diye bakıp kendini gaza getirmeye çalışıyorsundur. Bu gaz esas olarak senin için zaten.
bir bakın derim ben. bir iki dakikada üye olup direkt semtinizdeki okula kadar tercih yapabilir, yahut haksızlık olabileceğini düşündüğünüz bir başka yerden görev talebinde bulunabilirsiniz.
devlet memuru olduğum için asil sandık kurulu üyesi olma şansımı denedim ve başvurum kabul edildiği için aralarına katılamadığım sivil toplum kuruluşu. böyle bir şansım olmasaydı, mutlaka müşahit olarak katılacaktım. oylarımıza sahip çıkmak, sandığa koala gibi yapışmak oy vermeden sonra artık ikinci vatandaşlık görevi haline geldi. keşke insanlar "bütün gününü orada heba edeceksin" şeklinde düşünmeyip, 4 yıl boyunca "keşke gitseymişim, içim rahat ederdi" demeseler...
dün akşam aralarına katıldık biz de, aileden 3 kişi ile. 2 sorum olacak yalnız.
1) bir siyasi partiye üyeyim; fakat kendileri seçimde görev alma isteğimi oldukça ilgisiz karşıladıkları için bu dernek bünyesinde görev almaya karar verdim. hangi siyasi partiler müşahit kartları veriyor bu oluşuma?
2) üye olduğum siyasi partiyle, müşahit kartıyla görev alacağım partinin farklı olması sorun yaratır mı?
bütün ülkelerde oylama sonuçlarını basın ve yayın organları oldukça etkiler ve sonucu belirlemede önemli bir rol oynar. bizim ülkemizde ise sonuçlar zaten bellidir ve basın-yayın yalnızca halka bu durumun nabzını verir. halkı çıkacak sonuca hazırlar.
bizim ülkemizde oyun değeri yoktur, ötesinin değeri vardır.
sandık başında bekleyeceğim oluşum. şöyle heyecanlı bir çaylak gelse de devlet memuruna hakareten nezarete attırırıp orda korkudan altına sıçırttırsam.