oy kullanmamak

entry91 galeri2
    64.
  1. Dinci yobazlarla dinsiz yobazların it dalaşını umursamamaktır.

    Fırıldak soytarıları kendi elleriyle bir yerlere getirip akabinde onlara köle olmayı reddetmektir.

    Ülke siyasetinin ve partilerin rezalet kültür, bilgi seviyesini gören insanın yapacağı eylemdir

    Edit : Evet ülkenin geleceğinde söz sahibi olmak da istemiyorum. Çünkü bu zamanda gidip bu soytarılara oy verenler, sorumluluğu da üzerlerine alarak geleceğimizin katilliğini üstlenmişlerdir. Gün geldiğinde de bedelin en ağırını siz " sorumluluk bilincine sahip " insanlar o sorumluluk yüzünden çekeceksiniz.
    1 ...
  2. 63.
  3. oy kullanmak demokratik bir harekettir ve ben demokrat değilim.
    2 ...
  4. 62.
  5. Şimdi bu arkadaşlara şunu hatırlatmak lazım. Yapılacak olan referandum eften püften bir referandum değil. Sıradan yönetici ve temsilcilerin belirlendiği bir seçim falan da değil. Normal seçimlerde(genel veya yerel) oy kullanmamak bir tercih meselesidir. Sonuç olarak birileri size bazı adayları adaletsiz bir şekilde dayatıyor. Siz de hepsinin görüşüne ve vaatlerine kendinizi uzak hissedip oy kullanmıyorsunuz. Bu bir görüştür ve de tercih meselesidir. Buna kabul.

    Ancak ülkenin yönetim şeklinin resmi olarak değişip değişmemesi ile ilgili olan referandumda oy kullanmayacak insan samimi olarak söylüyorum bir bok parçası kadar değersizdir. Sana bir siyasi görüşü destekle, ya da bir siyasi figürün peşinden koş diyen yok. Sana evet ya da hayır de diye direten de yok ama altını çizerek yeniden söylüyorum çünkü belli ki ya su katılmamış bir ergensin ve de oy kullanmayarak kendini farklı zannediyorsun ya da idrak problemin var. Bu referandum ülkenin yönetim şeklinin resmi olarak değiştirilmesini seçmene sunan referandum. Daha ne diyeyim ki ben? Bu referandumda oy kullanmak su içmek gibi bir şey sonuçta. Ülkenin yönetim biçimi diyorum. Bunun hakkında bir görüşü olması lazım insanın. O kadar da olamaz yani.
    0 ...
  6. 61.
  7. Oy kullanmamak, " ben yokum, ben hiçim" mesajı içeren bir davranıştır.
    Ülkenin geleceği adına, kılını kıpırdatmadan, ebleh ebleh izleyerek, karar mekanizmanızı devreden çıkarmaktır.
    Her ne olursa olsun, her ne yaşanmış olursa olsun, aklına ve vicdanına saygılı olan her bireyin, ülkenin geleceği adına bir fikri olmalıdır.
    Hangi partiye olursa olsun, Oy kullanmadığınız sürece, mevcut huzursuzluğu, mutsuzluğu desteklemiş olduğunuzu unutmayın!
    Oy kullanmamak, tarafsız olmak değil bilakis olumsuzluğa taraf olmaktır.
    Uyanın artık!!!
    3 ...
  8. 60.
  9. Kendime yakın bulduğum herhangi bir siyasî parti olmadığından sandığa vatandaşlık görevimi yerine getirmek ,ceza yememek için gidiyorum.Açık söylüyorum hiçbirinden yanada oy kullanmıyorum. Yanlış anlamayın boş kesinlikle atmıyorum. Hepsine mühür basıyorum. Kimsenin hatrı kalmasın. Benim için hepiniz aynısınız. Sadece renkleriniz farklı benim için.
    3 ...
  10. 59.
  11. iki anlama gelen durumdur. ilki mevcut düzenden memnunum ama kazansalarda olur kaybetselerde beni bağlamaz oy vermesemde olur anlayışı. ikincisi ise kendisini hiçbir siyasi oluşuma yakın hissetmeyen kişinin durumudur. Ancak oy kullanmak kişinin kendi özgür iradesine kalmış bir konudur yok oy kullanmayan vatandaşlık görevini yapmamıştır falan bunlar boş laflar ne yapsın adam gidip hepsine evet basıp geçsin o zaman geçersiz oy olur oda. Yani geçersiz oy kullanmak için oraya kadar yorulacağına hiç oy kullanmaz daha iyi.
    0 ...
  12. 58.
  13. vatandaşlığımı sikiyim, son 4-5 seçimdir yaptığım (ya da yapmadığım) olaydır. kullanmıyorum efendim, umrumda da değil artık nasıl olsa bi bok olmayacak mevcut kafaları değiştirmediğiniz sürece ve takım tutar gibi parti tuttuğunuz sürece. bundan sonra 50 defa da seçim olsa hepiniz yine aynı partilere oy vereceğiniz için bi sikim değişmeyecektir. istekleriniz belli ama yapılacak olan farklıdır bunu göremediğiniz sürece de kçımı kaldırıp gitmeyeceğim oy kullanmayadır.
    3 ...
  14. 57.
  15. vatandaşlık görevini kullanmamaktır.
    0 ...
  16. 56.
  17. O da oy kullanmak gibi bir tercihtir. Oy kullanan insanlara ben sizin seçeceğiniz kişinin doğru olacağına inanıyorum ve o yüzden oy kullanmıyorum demekten farkı yoktur.
    1 ...
  18. 55.
  19. Oy vermeyi iki şekilde düşünebiliriz:

    Seçmiş olduğunuz şahsı / sistemi her şeyiyle benimseyerek, ‘'Benim adıma iş yapmaları konusunda onlara her yönüyle yetki veriyorum ve her yaptıklarını da ben yapmış olarak kabul ediyorum.’’ tarzında bir oy verme günümüz şartlarında caiz olmayan ve insanın akidesine zarar veren bir sistemdir. Zirâ şu bir gerçektir ki şu andaki siyasi partilerin hiçbirinin islâm’ı gaye edinmiş, islâm şeriatını hâkim etme gibi bir tüzükleri olamaz. Çünkü buna müsait değiller, öyle bir durum olsa seçime giremezler. Böyle bir durumda bir partinin her şeyini benimseyerek oy vermek itikâdi bir problemdir. Çünkü biz sistemi asla benimseyemeyiz. 

    Peki günümüz sisteminde oy vermemizin sebebi nedir?

    Sebep; ehven-i şerreyndir. Bu ne demektir? ‘Bu partilerin bir tanesi illa ki bizi idare edecek, aktif olarak vazife yapacak. Bu durumda bunlardan hangisinin bize zararı en az olur? ‘Bize’ derken şahıs olarak değil, dinimize hangisinin zararı az olur? Dolaylı yoldan, 'Zararı az olanın faydası olur’ mânâsı düşünülür. Bu şekilde ehven-i şerreyn dediğimiz iki şerden hangisi hayırlı ise ona oy vermekle mükellef oluruz. Oy vermiş olduğun kişinin birçok şerleri olabilir, yapmış olduğu bazı icraatlar islâm’ın kabul etmediği icraatlar olabilir. Siz zaten onu seçerken her yaptığını tekellüf ederek seçiyorsanız bunun itikâdi bir problem olduğunu söylemiş idik. Bu niyetle seçim yapamazsınız. ‘Bunun zararı Müslümanlara daha az olacak, bunun faydası Müslümanlara daha fazla olacak.’ şeklinde düşünmelisiniz. Dolayısıyla yaptıklarından siz mükellef değilsiniz. 

    Bazıları diyor ‘Efendim iki şerden birini seçmek farz olmaz, dolayısıyla ben hiçbirini seçmiyorum.’ 

    Bu da yanlış bir söylemdir, çünkü fıkha baktığımız zaman bunun misallerini çoğaltabiliriz. iki şerden en ehvenini seçmek yerine göre farz olur. Çünkü senin onlardan birini seçmemen en şerlisinin gelmesine vesile olacak ise bu sefer senin tercih etmemen bir nevî tercih olacaktır. 

    Sonuç olarak sistem islâm sistemi olmaması hasebiyle burada oy verirken bakmamız gereken -üzerine basarak söylüyorum- hangisinin şerri daha az, hangisinin faydası Müslümanlara daha fazla? Bu doğrultuda hareket etmekle Müslümanlar olarak mükellefiz.

    | Fatih Kalender Hocaefendi
    1 ...
  20. 54.
  21. 53.
  22. Hayatını etkileyecek önemli bir konuda pasif kalmaktır.
    1 ...
  23. 53.
  24. Kusura bakmayın ama en büyük aptallık.
    1 ...
  25. 52.
  26. vatan hainliğiyle aynı şeydir.
    0 ...
  27. 51.
  28. Ülkenin başına kim gelirse gelsin ben kabul ediyorum veya umrumda değil demektir.

    Olmaz. Ayıp.
    3 ...
  29. 50.
  30. normalde oy kullanmak isteyip, tamamen oy kullanmak istememekle ortaya çıkan, seçimlerde oy kullanmama eylemidir.. Mesela ben kpss nin kaldırılmasını yani merkezi sınavın kaldırılmasını istemiyorum. Bunu kpss ye hazırlanan kpss yi düşünen kimse istemiyor.. Ayrıca başkanlık sistemiyle ilgili şüphelerim var. En azından diyelim ki başkanlık sistemi geldi.. Şimdiye kadarki sistemi bile tam anlayamamış, şurda şu var diye kavga eden milletvekilleri artık başkanlık sistemini öğreninceye kadar yıllar yıllar geçer.. Oy kullanmak ülkenin yönetiminde söz sahini olmaktır.. Ama gerçekten oy atmak istediğim partiye tamamiyle evet diyemediğimden oy kullanmıyorum bikaç seçimdir.
    0 ...
  31. 49.
  32. Çevre tarafından oy kullanmak için baskı kurulmasına neden olan eylem..
    0 ...
  33. 48.
  34. oy kullanma eyleminin namusla ilgili bir eylem olduğunu düşünenler götlerini iyi kollasınlar.

    oy kullanan insanların sayısı azalmadan gerçek anlamda bir şeyler değişmez. iyiye gidiş falan da olmaz hesap dışı bir hadise yaşanmazsa eğer.
    0 ...
  35. 47.
  36. güzel ülkemde solcu kemalistleri çıldırtan eylemdir. vay efendim oy kullanmayan vatan hainiymiş. siktirin lan ordan koduğumum zırvacıları.
    1 ...
  37. 46.
  38. bir tercih meselesidir. yalnız tabii ki üşengeçliğe eften püften "makul" argümanlar üretmek veya ülkede olup bitene bigane kalmak ve sürekli geyikle meşgul olmak gibi bir mantıkta olursa, o zaman abestir. öte yandan bu kavram ve bu gibi mevzular üzerine sözlükte tartışma ve yorum yapılıyor olması, kanımca, demokrasi kültürümüzde ilerleme sağlaması anlamında olumlu bir şeydir.
    2 ...
  39. 45.
  40. vatandaslik gorevi olan oy kullanmanin ihlalidir.
    0 ...
  41. 44.
  42. rahatlığın sorumsuzluğun dibidir.

    ondan sonra neden yediğimize içtiğimize özgürlüğümüze karışılıyor diye isyan edersin.
    1 ...
  43. 43.
  44. Avrupa ülkelerinde halk; rejimi değiştireceğini söyleyen, Vasıfsız ve terörist arasında seçim yapmak zorunda bırakılmadığı için daha az olan eylemdir.
    adamlar farkında en kötüsüne bile verseler ne bölünme ne rejim ne satılma herhangi bir tehlike yok.
    ama sunu da soylemek lazim ki turkiye bir Avrupa ülkesi değil Ortadoğu ülkesidir. değildi. ama yaptılar. durumu bu hale getirenlerin avrupayla kıyaslama yapması çok ironik.
    1 ...
  45. 42.
  46. bence yanlıştır. oy kullanmak hem hak hem ödevdir. herkesin oy kullanıp devleti yönetecek insanları seçme hususunda söz sahibi olması gerekir. bazıları bir oydan ne çıkar diye düşünüyor olabilir ama bu şekilde düşünen milyonlarca insan yüzünden 10 ağustos seçiminde yüzde 75 oy kullanma oranı vardı milyonlarca insan oy kullanmadı. maalesef bizim ülkemizde kimse bu bilince sahip değil halbuki avrupa ülkelerinde durum bu şekilde değil herkes oyunu kullanıyor vatandaşlık görevini yerine getiriyor.
    2 ...
  47. 41.
  48. 1- Oy kullanmamak, oy kullanmak kadar doğal bir haktır. Belki daha da doğrusu; oy kullanmak bir demokratik hakkın kullanımı iken kullanmamak nötr bir şeydir. Gerçekleşmemiş eylemin davası olmaz.

    2- Oy kullanmamak, kendilerinin böyle bir talebi olsun olmasın bazen oy kullanmak kadar önemli mesajlar verebilir. Örneğin 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminin en önemli mesajını onlar vermiştir.

    3- Oy kullananlar, çoğu zaman sonuçlar için hep oy kullanmayanları suçlar. Sistem içindekilerin, sistem dışındakileri suçlaması eşyanın tabiyatına aykırıdır. Mahalle maçının yenilgisini, camdan maçı izleyen çocuğa yüklemektir bu.

    4- Oy kullanma isteği olup da, kişinin kendine uygun aday bulamaması da her zaman mümkündür. Kişiyi herhangi birine oy vermeye zorlamak ya da sonuçlardan sorumlu tutmak anlamsızdır, haksızlıktır. (2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi buna en iyi örnektir. Cumhurbaşkanını halkın seçeceği düsturu ile yola çıkıldı ama aslında seçimi milletvekilleri yaptı. Ve sonuçta halkın önemli kısmı kendi adayını pusulada göremeyeceği için sandığa gitmedi. Burada suçlu temsili demokrasinin zayıflığıdır.)

    Sonuç: Oy kullananlar; sistem zayıflığının faturasını bize çıkarmayın. insanları yapmadıkları şeyler üzerinden suçlamayı kesin. Kendinize gelin.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük