normalde oy kullanmak isteyip, tamamen oy kullanmak istememekle ortaya çıkan, seçimlerde oy kullanmama eylemidir.. Mesela ben kpss nin kaldırılmasını yani merkezi sınavın kaldırılmasını istemiyorum. Bunu kpss ye hazırlanan kpss yi düşünen kimse istemiyor.. Ayrıca başkanlık sistemiyle ilgili şüphelerim var. En azından diyelim ki başkanlık sistemi geldi.. Şimdiye kadarki sistemi bile tam anlayamamış, şurda şu var diye kavga eden milletvekilleri artık başkanlık sistemini öğreninceye kadar yıllar yıllar geçer.. Oy kullanmak ülkenin yönetiminde söz sahini olmaktır.. Ama gerçekten oy atmak istediğim partiye tamamiyle evet diyemediğimden oy kullanmıyorum bikaç seçimdir.
Seçmiş olduğunuz şahsı / sistemi her şeyiyle benimseyerek, ‘'Benim adıma iş yapmaları konusunda onlara her yönüyle yetki veriyorum ve her yaptıklarını da ben yapmış olarak kabul ediyorum.’’ tarzında bir oy verme günümüz şartlarında caiz olmayan ve insanın akidesine zarar veren bir sistemdir. Zirâ şu bir gerçektir ki şu andaki siyasi partilerin hiçbirinin islâm’ı gaye edinmiş, islâm şeriatını hâkim etme gibi bir tüzükleri olamaz. Çünkü buna müsait değiller, öyle bir durum olsa seçime giremezler. Böyle bir durumda bir partinin her şeyini benimseyerek oy vermek itikâdi bir problemdir. Çünkü biz sistemi asla benimseyemeyiz.
Peki günümüz sisteminde oy vermemizin sebebi nedir?
Sebep; ehven-i şerreyndir. Bu ne demektir? ‘Bu partilerin bir tanesi illa ki bizi idare edecek, aktif olarak vazife yapacak. Bu durumda bunlardan hangisinin bize zararı en az olur? ‘Bize’ derken şahıs olarak değil, dinimize hangisinin zararı az olur? Dolaylı yoldan, 'Zararı az olanın faydası olur’ mânâsı düşünülür. Bu şekilde ehven-i şerreyn dediğimiz iki şerden hangisi hayırlı ise ona oy vermekle mükellef oluruz. Oy vermiş olduğun kişinin birçok şerleri olabilir, yapmış olduğu bazı icraatlar islâm’ın kabul etmediği icraatlar olabilir. Siz zaten onu seçerken her yaptığını tekellüf ederek seçiyorsanız bunun itikâdi bir problem olduğunu söylemiş idik. Bu niyetle seçim yapamazsınız. ‘Bunun zararı Müslümanlara daha az olacak, bunun faydası Müslümanlara daha fazla olacak.’ şeklinde düşünmelisiniz. Dolayısıyla yaptıklarından siz mükellef değilsiniz.
Bazıları diyor ‘Efendim iki şerden birini seçmek farz olmaz, dolayısıyla ben hiçbirini seçmiyorum.’
Bu da yanlış bir söylemdir, çünkü fıkha baktığımız zaman bunun misallerini çoğaltabiliriz. iki şerden en ehvenini seçmek yerine göre farz olur. Çünkü senin onlardan birini seçmemen en şerlisinin gelmesine vesile olacak ise bu sefer senin tercih etmemen bir nevî tercih olacaktır.
Sonuç olarak sistem islâm sistemi olmaması hasebiyle burada oy verirken bakmamız gereken -üzerine basarak söylüyorum- hangisinin şerri daha az, hangisinin faydası Müslümanlara daha fazla? Bu doğrultuda hareket etmekle Müslümanlar olarak mükellefiz.
O da oy kullanmak gibi bir tercihtir. Oy kullanan insanlara ben sizin seçeceğiniz kişinin doğru olacağına inanıyorum ve o yüzden oy kullanmıyorum demekten farkı yoktur.
vatandaşlığımı sikiyim, son 4-5 seçimdir yaptığım (ya da yapmadığım) olaydır. kullanmıyorum efendim, umrumda da değil artık nasıl olsa bi bok olmayacak mevcut kafaları değiştirmediğiniz sürece ve takım tutar gibi parti tuttuğunuz sürece. bundan sonra 50 defa da seçim olsa hepiniz yine aynı partilere oy vereceğiniz için bi sikim değişmeyecektir. istekleriniz belli ama yapılacak olan farklıdır bunu göremediğiniz sürece de kçımı kaldırıp gitmeyeceğim oy kullanmayadır.
iki anlama gelen durumdur. ilki mevcut düzenden memnunum ama kazansalarda olur kaybetselerde beni bağlamaz oy vermesemde olur anlayışı. ikincisi ise kendisini hiçbir siyasi oluşuma yakın hissetmeyen kişinin durumudur. Ancak oy kullanmak kişinin kendi özgür iradesine kalmış bir konudur yok oy kullanmayan vatandaşlık görevini yapmamıştır falan bunlar boş laflar ne yapsın adam gidip hepsine evet basıp geçsin o zaman geçersiz oy olur oda. Yani geçersiz oy kullanmak için oraya kadar yorulacağına hiç oy kullanmaz daha iyi.
Kendime yakın bulduğum herhangi bir siyasî parti olmadığından sandığa vatandaşlık görevimi yerine getirmek ,ceza yememek için gidiyorum.Açık söylüyorum hiçbirinden yanada oy kullanmıyorum. Yanlış anlamayın boş kesinlikle atmıyorum. Hepsine mühür basıyorum. Kimsenin hatrı kalmasın. Benim için hepiniz aynısınız. Sadece renkleriniz farklı benim için.
Oy kullanmamak, " ben yokum, ben hiçim" mesajı içeren bir davranıştır.
Ülkenin geleceği adına, kılını kıpırdatmadan, ebleh ebleh izleyerek, karar mekanizmanızı devreden çıkarmaktır.
Her ne olursa olsun, her ne yaşanmış olursa olsun, aklına ve vicdanına saygılı olan her bireyin, ülkenin geleceği adına bir fikri olmalıdır.
Hangi partiye olursa olsun, Oy kullanmadığınız sürece, mevcut huzursuzluğu, mutsuzluğu desteklemiş olduğunuzu unutmayın!
Oy kullanmamak, tarafsız olmak değil bilakis olumsuzluğa taraf olmaktır.
Uyanın artık!!!
Şimdi bu arkadaşlara şunu hatırlatmak lazım. Yapılacak olan referandum eften püften bir referandum değil. Sıradan yönetici ve temsilcilerin belirlendiği bir seçim falan da değil. Normal seçimlerde(genel veya yerel) oy kullanmamak bir tercih meselesidir. Sonuç olarak birileri size bazı adayları adaletsiz bir şekilde dayatıyor. Siz de hepsinin görüşüne ve vaatlerine kendinizi uzak hissedip oy kullanmıyorsunuz. Bu bir görüştür ve de tercih meselesidir. Buna kabul.
Ancak ülkenin yönetim şeklinin resmi olarak değişip değişmemesi ile ilgili olan referandumda oy kullanmayacak insan samimi olarak söylüyorum bir bok parçası kadar değersizdir. Sana bir siyasi görüşü destekle, ya da bir siyasi figürün peşinden koş diyen yok. Sana evet ya da hayır de diye direten de yok ama altını çizerek yeniden söylüyorum çünkü belli ki ya su katılmamış bir ergensin ve de oy kullanmayarak kendini farklı zannediyorsun ya da idrak problemin var. Bu referandum ülkenin yönetim şeklinin resmi olarak değiştirilmesini seçmene sunan referandum. Daha ne diyeyim ki ben? Bu referandumda oy kullanmak su içmek gibi bir şey sonuçta. Ülkenin yönetim biçimi diyorum. Bunun hakkında bir görüşü olması lazım insanın. O kadar da olamaz yani.
Dinci yobazlarla dinsiz yobazların it dalaşını umursamamaktır.
Fırıldak soytarıları kendi elleriyle bir yerlere getirip akabinde onlara köle olmayı reddetmektir.
Ülke siyasetinin ve partilerin rezalet kültür, bilgi seviyesini gören insanın yapacağı eylemdir
Edit : Evet ülkenin geleceğinde söz sahibi olmak da istemiyorum. Çünkü bu zamanda gidip bu soytarılara oy verenler, sorumluluğu da üzerlerine alarak geleceğimizin katilliğini üstlenmişlerdir. Gün geldiğinde de bedelin en ağırını siz " sorumluluk bilincine sahip " insanlar o sorumluluk yüzünden çekeceksiniz.
ancak kendisi, ailesi ve bu toplumun geleceğinde söz sahibi olmak istemeyen insanların yapacağı şeydir. gerçi insanlarda " kim gelirse gelsin ne değişiyor" türünden -haklılık payı olan - bir psikoloji de var ama bilemedim ki şimdi.
Oy verebileceğim ilk seçim bu seçim uzun zamandır düşünüyordum zaten referandum da çok anlamsız gelmişti bana oy kullanmak bana mantıksız geliyor nefes almak gibi, tuvalete gidip ihtiyaç gidermek gibi basit bir şey herkes yapabiliyor ben bu ladar basit hissetmiyorum zaten politikayla uğraşıcak kadar ciddi bir sıkıntım, kaybetmekten korkucağım , endişeleneceğim birşeyim olduğunu da düşünmüyorum.
Olsa olsa sigara ve biraz da alkol zammı koyar bana.Bayan değilim bir çeşit güvenlik veya yaşam şekline müdehale korkum da yok. O zaman ...
Bir kere zaten neye oy kullanıyoruz ki? Siz hala bizim demokratik bir ülke olduğumuzu ve seçimlerin sadece halk üzerinden yapıldığını mı sanıyorsunuz? Yani sizce siyasetteki değişimi biz mi düzenliyoruz? Güldürmeyin(!)
Yineleyeceğim eylem. Türkiye'de liyakatın zihinlere yerleştiğini görmeden, zihniyetin bir arpa boyu olsa geliştiğini görmeden oy kullanmayı düşünmüyorum. Kadrolaşma zırvalıklarıyla onlarca yetenekli insanın yitip gidişinde payımın olmasını istemiyorum.
Sonra oy kullanmak zorunlulukmuş gibi lanse etmek de ne oluyor ? Dindar yobazla seküler geçinen yobaz arasında seçim yapmak zorunda mıyım ? Dindar kesimle seküler geçinen kesim her ne kadar a'dan z'ye kadar zıt olsa da despotluk ve yobazlık konusunda ortak paydadalar. Alayı fırsatı eline geçirdi mi karşıt kesimi despotça bastırmaya uğraşıyor.
Aziz Nesin seküler geçinen kesimi de aptallık genellemesine almadığı için yanılmış. Doğru önerme Türk halkının %90'ı aptaldır şeklinde olmalıydı.
Edit : Bu alttaki şahsiyetedir. Oy kullansam da bir şeyin değişmeyeceğini biliyorum. O yüzden oy kullanmayı fuzuli buluyor, zihniyetin değişmesi için mücadelemi veriyorum. Sizin gibi beş dakika oy kullanıp geri kalan bütün zamanımda kıçımı yayarak düzen yenileyicisi, devrimci ayaklarına yatmıyorum. Size de tavsiyem oy kullanmanın sizi birinci sınıf insan mertebesine çıkardağını, modernizetör yaptığını düşünmemeniz. Kıçını kaldır da benim gibi çık sempozyumlar ver, konuşmalar yap, yazılar yaz. Ondan sonra burada ahkam kesersin.
saçmadır. oy kullanmak, şartlar uygun ise vatandaşlık hakkıdır. boş oy kullanma hakkı da verilmiştir. oy kullanmamaktansa boş oy kullan. görevini yerine getir. hayır, aynı şey değil.