oy kullanmamak günahtır

entry5 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. kullanılmayan oyların heba olmaması için denilmiş laftır. sanki nimet lan,kime versen aynı bokun laciverti.
    2 ...
  3. 3.
  4. fetullah gülen'in ''imkanım olsa burda olan türklere para verip oy kullanmaları için türkiyeye gönderirdim'' cümlesini kullandığu bu demeçte, oy kullanmayanların hak yediğini ve bunun allah katında sorulacağını ifade etmiştir.
    amerikada yaşayan, ordan ahkam kesen kişinin bakış açısıdır.
    müslüman olmayı benimsemiş türk halkına yapılan ciddi bir din tacirliğidir.
    0 ...
  5. 4.
  6. meali : akp ye oy vermemek günahtır ve allah katında hesabı sorulacaktır.
    2 ...
  7. 5.
  8. Soru: Oy vermenin hükmü nedir? Kullanmamanın vebali var mıdır? Seçtiğimiz hükümetin yaptıklarından sorumlu muyuz?

    El-cevap:

    Oy vermeyi iki şekilde düşünebiliriz:

    Seçmiş olduğunuz şahsı / sistemi her şeyiyle benimseyerek, ‘'Benim adıma iş yapmaları konusunda onlara her yönüyle yetki veriyorum ve her yaptıklarını da ben yapmış olarak kabul ediyorum.’’ tarzında bir oy verme günümüz şartlarında caiz olmayan ve insanın akidesine zarar veren bir sistemdir. Zirâ şu bir gerçektir ki şu andaki siyasi partilerin hiçbirinin islâm’ı gaye edinmiş, islâm şeriatını hâkim etme gibi bir tüzükleri olamaz. Çünkü buna müsait değiller, öyle bir durum olsa seçime giremezler. Böyle bir durumda bir partinin her şeyini benimseyerek oy vermek itikâdi bir problemdir. Çünkü biz sistemi asla benimseyemeyiz. 

    Peki günümüz sisteminde oy vermemizin sebebi nedir?

    Sebep; ehven-i şerreyndir. Bu ne demektir? ‘Bu partilerin bir tanesi illa ki bizi idare edecek, aktif olarak vazife yapacak. Bu durumda bunlardan hangisinin bize zararı en az olur? ‘Bize’ derken şahıs olarak değil, dinimize hangisinin zararı az olur? Dolaylı yoldan, 'Zararı az olanın faydası olur’ mânâsı düşünülür. Bu şekilde ehven-i şerreyn dediğimiz iki şerden hangisi hayırlı ise ona oy vermekle mükellef oluruz. Oy vermiş olduğun kişinin birçok şerleri olabilir, yapmış olduğu bazı icraatlar islâm’ın kabul etmediği icraatlar olabilir. Siz zaten onu seçerken her yaptığını tekellüf ederek seçiyorsanız bunun itikâdi bir problem olduğunu söylemiş idik. Bu niyetle seçim yapamazsınız. ‘Bunun zararı Müslümanlara daha az olacak, bunun faydası Müslümanlara daha fazla olacak.’ şeklinde düşünmelisiniz. Dolayısıyla yaptıklarından siz mükellef değilsiniz. 

    Bazıları diyor ‘Efendim iki şerden birini seçmek farz olmaz, dolayısıyla ben hiçbirini seçmiyorum.’ 

    Bu da yanlış bir söylemdir, çünkü fıkha baktığımız zaman bunun misallerini çoğaltabiliriz. iki şerden en ehvenini seçmek yerine göre farz olur. Çünkü senin onlardan birini seçmemen en şerlisinin gelmesine vesile olacak ise bu sefer senin tercih etmemen bir nevî tercih olacaktır. 

    Sonuç olarak sistem islâm sistemi olmaması hasebiyle burada oy verirken bakmamız gereken -üzerine basarak söylüyorum- hangisinin şerri daha az, hangisinin faydası Müslümanlara daha fazla? Bu doğrultuda hareket etmekle Müslümanlar olarak mükellefiz.

    | Fatih Kalender Hocaefendi
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük