temel olarak yazarın göstermek istediği şu, ne kadar iq'su yüksek olursa olsun, bir insanın başarısını etkileyen kültürel miras, çalışma azmi, şans gibi pek çok etmen var. dolayısıyla başarılı dediğimiz insanlar çok zeki veya biyolojik olarak farklı oldukları için değil başarılı değiller.
kültürel miras etkisi için verdiği çarpıcı örneğide not düşeyim.
adını unuttuğum birinden bahsediyor kitapta ki kendisi einstein'dan daha yüksek iq'ya sahip ama işçi pasif ve otoriteye boyun eğen bir aileden geliyor. üniversite burs belgelerinde eksiklik olduğu için bursunu kesiyor ve bu adam arkasını dönüp gidiyor, okulu bırakıp vazgeçiyor, normal bir hayat yaşamaya başlıyor.
diğer tarafta hiroshima ve nagazaki'ye atılan bombaların hazırlandığı ekipte liderlik yapan, new york'lu varlıklı bir ailenin çocuğu olan Oppenheimer, amirini zehirleyerek öldürme teşebbüsünden açılan davadan yırtabiliyor.
Bazı insanlar neden daha başarılı olur?
Başarılı insanların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers da Malcolm Gladwell başarının gerçek hikayesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihlerine. Başarının hikayesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici.
Outliers, Beatles ve Bill Gates'in ortak yanlarının ne olduğunu, Asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını, tüm New Yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığımızı açıklıyor. Bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor.
bu kitap paradigmalarınızı değiştirecek.
"başarmak için tek başınıza yeterli değilsiniz. başarı bir uygun kişi, yer, zaman, vs. şeylerin toplamından ibarettir."
(bkz: christopher langan) ın yaşamı üzerinden anlatılan, "dehaların sorunu" başlıklı 3. ve 4. bölümleriyle çığır açan kitap.
"Aile altyapısı" denen kavram, 210 iq'luk zekayı nasıl bitirir çok iyi anlatıyor.
türkçeye "çizginin dışındakiler" adıyla çevrilen, on bölümden olusan, gerçek olay ve verilere dayanılarak hazırlanmış kişisel gelişim diyebileceğimiz, ancak çoğunlukla kitapçıların "iş dünyası" bölümü raflarında görülen kitap. birinci bölümü matta incilinden alıntıyla başlar:"çünkü kimde varsa ona daha çok verilecek ve o bolluk içinde olacak. ancak kimde yoksa kendisinde olan da elinden alınacaktır."