amacı 29 harfle anlatılamayacak durumlara dikkat çekmek olan edebiyat dergisi.3.sayısı piyasaya çıkmıştır.2.sayısının konusu vicdan,3.sayınınki ise özgürlüktür.tüm değerlerin yaka altına alındığı günümüzde okunulası ender dergilerden birisidir.bu dünyayı cennete çeviremeyeceğiz belki ama birilerinin cehenneme çevirmesinede izin vermeyeceğiz" diyenlerin dergisidir aynı zamanda.http://www.otuzuncuharf.com adresindendetaylı bilgi edinilebilir.
aslında türkçeye 30. harf olarak alınması gereken bir harf olduğu tartışılabilir.
"Q"
örenğin "sen yoksun" cümlesini "sen yoqsun" diye yazığımız zaman okuduğumuz haline daha çok benziyor.
Otuzuncu harf edebiyat ve düşünce dergisi'nin beşinci sayısını ellerinize bırakmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz. Her sayıyla birlikte çektiğimiz sıkıntılar derginin hayat bulmasıyla sanki bir mum alevi gibi uçup gidiyor. Hep deniyor ve hep yeniliyoruz. Her yeni yazı, her yeni sayı bir yenilgi oluyor duvarlarımızda. Bundan mutluyuz ve "beşinci" yenilgimizi kollarınıza, kalplerinize ve zihinlerinize emanet ediyoruz.
Bu sayımızda dosya konusu olarak boşluk kavramını inceledik. Modern insanın kulakları sağır edercesine sıkıştığı boşlukları irdeledik. Arka kapakta postmodern bir duruş sergileyerek “sessiz kalıyor oluşumuzun acı çekmediğimiz” anlamına gelmediğini söyledik. Büyük beylik laflar ettik açıkçası. Ciddi emekler, ciddi hayaller, ciddi yalnızlıklardı yaşadığımız ve bulmayı hiç istemeden arayıp durduk o harfimizi. Beşinci sayımızda sizlerin de aramasını, bulamamasını, yenilmesini ve yine yenilmesini diliyoruz. çünkü biliyoruz ki "yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır"
"Beş'tekiler" Şöyle
Modern insanın Boşluğu: Gökhan Şimşek,
Boşluğa Dön, Dinle, Derinleş: Banu Özbek,
Şairin Son Sığınağı intihar: Nurdal Durmuş,
Gerçeğe Aldanış: Yüksel Güngör,
Edip Cansever Şiirinde Bir Var Olma Sorunu Olarak Boşluk: isa Karaaslan,
Boşluğun Tutsağı Öteki: Yunus Emre Tozal,
Boşlukta Sıkışmak: Oğuzkan Bölükbaşı,
Efkar Mektubu: Zeki Bulduk,
Bir Boşluk Sobe Taşı: Mustafa Nazif,
Varlığın Mihveri Boşluk: Abdülaziz Tantik,
Murakabe: Banu Özbek,
Kaktüsün Dikenleri: Emre Dinç,
Runa Simi: Adnan Karakaş,
Beyaz Vahşet Adem Turan,
Oscar Wilde Ve Laneti Dorian Gray’in Portresi: Abdullah Yalçi,
V For Vendetta: Yunus Emre Tozal,
Ölü Kentin Ruh Molozu: ilyas Alagöz,
Karma Epizot Sırtında Son Falso: Hares Yalçi,
Ebuzer: Ercan Ertunç,
Edebiyat-I Cedide: Pınar Öztürk,
Timsah: ibrahim Hakkı Gündoğdu.
Ayrıca Adem Dönmez'in Beş ülkeyi kapsayan ve seksen gün süren seyahatini anlattığı "terkettiğimiz doğu" başlıklı metin de oldukça ilgi çekici.
Dergide iki de kapsamlı söyleşiye yer verdik. Kırıkkale Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Yrd.Doç. Dr. ibrahim Tüzer ile ismet Özel’in Şiire Damıtılmış hayatı üzerine okuyucuyu şaşırtacak türden bir söyleşi yaptık. Her cümlesi okuyucunun hafızasında derin izler bırakacak bu söyleşinin yanı sıra "konuş benimle angel" kitabının yazarı isviçreli edebiyatçı ve ruh bilimci Evelyn Valarino ile oldukça kapsamlı bir mülakat gerçekleştirdik.
Genel yayın yönetmenliğini Gökhan Şimşek’in yaptığı dergimizi bu sayıda bir de sürpriz karşıladı. Artık üç ayda bir çıkartmaya karar verdiğimiz dergiyi bütün nt mağazaları ve kitapçılarda bulabilirsiniz.
Mektup yazabilirsiniz, e-mail yazabilirsiniz, mesaj gönderebilirsiniz, telefon edebilirsiniz, tebrik edebilirsiniz, fırça çekebilirsiniz, kitap gönderebilirsiniz, kitap isteyebilirsiniz, şehrinizin sesini dinletebilirsiniz, yazı gönderebilirsiniz...
16 Mart 2003'de öldürülen Rachel Corrie anısına 16 Mart'ı Dünya Vicdan Günü ilan eden dergimiz Otuzuncu harf, kalbinin sesi olan herkesi beşinci sayıyı okumaya davet ediyor.
Derginize Türkiye genelindeki Nt mağazaları ve kitapçılardan ulaşabilirsiniz.