hümeyra'nın insanı yaşlandıracak şekilde okuduğu tecrübe ile sabit olan şarkı... şarkının sözleri ise cahit sıtkı tarancı'nın otuz beş yaş şiiri'nden alınmıştır. daha doğrusu şiir bestelenerek şarkı haline getirilmiştir. üstad, ahmet telli bu durumu sevmese de her ne kadar leziz olmuştur.
--spoiler--
nel mezzo del camin di nostra vita, mi ritrovai per una selva oscura, che la diritta via era smarrita.
--spoiler--
"yaşam yolumun yarısında kendimi karanlık bir ormanda buldum."
zebur'da ortalama yaş 70 olarak geçer. dante, la divina commedia eserine başlarken(inferno-cehennem) bunu düşünürekten, yolun yarısı tabirini kullanmıştır. sürgün zamanında olduğundan dante, içini bir karamsarlık kaplamıştır lakin o hiç pes etmeden eserini bitirme yoluna gitmiştir.
cahit sıtkı tarancı gibi kaliteli bir yazar, bu hikayeyi bilmesinden mütevellit şahane şiirine giriş olarak kullanmıştır bu edebi sanatı.*
--spoiler--
Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
--spoiler--
sonsuz vakti olduğunu düşünen ve sürekli yaşamı erteyelen insan oğlunun, artık zamanın sona doğru akmakta olduğunu hissetmesine; kısa bir panik anından sonra yaşama daha sıkı sarılarak, kalan süreyi daha anlamlı kılmaya çalışmasına neden olan yaştır. insana hayatı artık başkaları için değil, kendisi için yaşaması ve kendini olduğu gibi kabul etmesi gerekliliğini hatırlatır.
lisede iken edebiyat dersinde bu şiiri işliyorduk. hocamız bize "dante gibi ortasındayız ömrün" dizesinde geçen dante kelimesinin aslında dantel olması gerektiğini söylemişti. böyle edebiyat hocasına sahip bir öğrenci idim vakti zamanında.
(bkz: ilahi komedya)
yolun yarisi eder diyerek, ortalama yasam suresinin 70 oldugu, gelismekte olan ulkelerin hayat standartlarina atifta bulundugunun farkinda midir acaba sair amca?
türkiye için doğuşta beklenen yaşam süresi göz önüne alındığında artık yolun yarısı olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. tüik'in nüfus projeksiyonlarına göre 2010 yılı için erkekler için yolun %49'u kadınlar için ise yolun %46'sı anlamına gelmektedir.
2025 yılında 35 yaşında olacaklar içinse daha güzel bir haberim var. 2025 yılında 35 yaş erkekler için yolun %48'i kadınlar için ise yolun %44'ü olacak.
siz de şu adresten elde edeceğiniz verilerde farklı yıllarda 35 yaşın ne anlama geldiğini hesaplayabilirsiniz:
Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanamadın olacak.
Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.
lise yıllarımı hatırlattı hey gidi hey. edebiyat hocamız ayhan hoca'nın güzel derslerinden birinde aklımıza kazıdığı, cahit sıtkı tarancı'nın etkileyici şiiri.
Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.
şiirin kahramanı - yukarıda görüleceği üzere - ilk kıtada kendinden emin tespitler yapmakta iken;
Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?
Benim mi Allahım bu çizgili yüz?
Ya gözler altındaki mor halkalar?
Neden böyle düşman görünürsünüz,
Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?
diyerek ani bir değiişim göstermektedir. evet kahraman yaşa ve yaşın harabetine dair ahkam keserken, aynanın karşısına geçtiğinde garip bir şaşkınlık içerisine düşmekte, yalpalar bir ruh hali çizmektedir.
evet arkadaşlar, bazı şiir kahramanları değişken ruh hali çizebilmektedirler. bu durum; genelde lirik şiir kahramanlarında izlense de zaman zaman dramatik şiir kahramanlarında da - burada olduğu gibi - görülebilmektedir.