abant izzet baysal üniversitesi tıp fakültesi dekanı ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon anabilim dalı başkanı prof. dr. şirzat çoğalgil, gelişme çağındaki çocukların okul sıralarındaki oturuş ve duruş bozukluklarının, belde ve sırtta eğrilik ile kamburluklara yol açtığını söyledi.
özellikle ortaöğretim ve lise çağlarındaki öğrencilerin okul sıralarında eğik oturduklarına dikkat çeken prof. dr. çoğalgil, gelişme çağındaki öğrencilerin okul sıralarında yaptıkları oturuş bozuklukları, ilerki yaşamlarında kamburluk oluşumuna neden oluyor. öğrenciler, okul sıralarında eğik değil dik oturma alışkanlığı kazanmalıdırlar. sırada eğik vaziyette oturan öğrencilerde, kamburluk durumu ile belde ve sırtta eğrilik ortaya çıkar dedi.
prof. dr. çoğalgil aynı durumun bilgisayar başında çalışan kişilerle elişi yapan hanımlarda da ortaya çıktığını açıklayarak, şöyle konuştu;
"bilgisayar başında uzun süre oturarak çalışan kişilerle, uzun süre nakış işleyen bayanlarda, oturma bozukluğundan dolayı belde ve sırtta skolyoz denilen eğrilik ve kamburluklara sık rastlanır. bilgisayar kullanımı ve elişi, özellikle bayanların parmaklarında erken kireçlenmeye yol açarken, uzun süreli oturma durumlarında da boyunda kireçlenmeler artar.
otururken mutlaka geriye yaslanmalı, dik oturmalı ve omurga düzeni bozulmamalıdır.
genel kesim insanlarının farkında olduğu ancak farkında olmasına rağmen pek önemsemediği bir husustur kamburluk.
genellikle bilgisayar başında saatlerce oturmak buna sebep değildir. kamburluğa sebep olan monitör'e bakış açısı ve monitör'ün duruş pozisyonudur.
ancak kamburluk durumu azımsanmayacak bir oranda bilgisayar kullanıcılarında görünmektedir. kamburluğun yanında ayaklarda varis oluşmasına da sebep olur. ayaklara uzun süre az kan gitmesi bu durumu gerçekleştirecektir. kireçlemenin ve ağrıların önüne geçmek için eğer mecburen işiniz bilgisayar ileyse; omuzlarınıza, sırtınıza ve boynunuza hareket kazandırmalısınız. yani binevi egzersiz yapmalısınız.
boş vakit geçiriyorsanız sizin için en mantıklısı vaktinizi boşa harcamamanız olur. çünkü sağlık her şeyden önemlidir.
kamburluğa yol açan oturuş bozukluğundan önce o külçe gibi çantalardır. sırt ağrısı yakınmasıyla gelen bir sürü öğrenci hastam var, soruyorum "neden bu kadar ağır bu çantalar?" Meğer hergün bütün kitaplar taşınıyormuş okuldan eve, evden okula.
ailelere kitapları parçalamalarını öneriyorum, 3 ay sonrasının dersi niye taşınıyor lan?