1. dünya savaşına 4 büyük aile tahtı kaybetti. Almanya'yı yöneten Hoholzollern, Avusturya-Macaristan'ı yöneten Hasburg, Rusya'yı yöneten Romanof ve Türkiye ile beraber geniş bir alanı yöneten Osmanlı.
1. dünya savaşı ve 2. dünya savaşı, saltanat ailelerine iyi gelmedi.
2. dünya savaşı ile beraber yugostlavya, romanya, bulgaristan, arnavutluk ve italya hanedanlıkları yıkıldı.
avrupa'da son yıkıllan hanedan, 1968 albaylar cuntası ile son kez yıkılan (kraliyet ailesi bir kaç kere ülkeyi terk edip, geri dönmüştü) yunanistan oldu. 1974'de demokrasiye geçen yunanistan, yeniden monarşi kurmadı.
13 günlük yasın ardından 16 temmuz'da viyanaya gömülecek avusturya macaristan'ın son veliahtı. daha sonra kalbi çıkarılacak ve o da törenle ertesi gün macaristana gömülecek.imparatoriçe zita'nınkinden sonra ilk kez bir imparatorluk töreni izleyeceğiz, hayli gösterişli olması bekleniyor cenazenin.
Avusturya - Macaristan imparatorluğu'nu yöneten Hasburg hanedanının son üyesi, 20 November 1912'de doğdu ve Almanya'da yaşıyordu. 4 temmuz 2011 tarihinde öldü.
Avrupa tarihinin en eski ve önemli hanedan adını taşıyordu. Nitekim soybilimciler Habsburg'un soyunun 6. yüzyıla dayanabileceğine inanıyor.
Belçika'da bir katolik üniversitesinde sosyal ve siyasal bilimler okuyan Habsburg 1935 yılında mezun oldu.
Sadık bir vatansever olan ve uzun yıllar tahtta hak iddia eden Habsburg 1938'de ülkesinin Hitler tarafından sömürülmesine karşı çıkarak Naziler tarafından idam cezasına çarptırıldı. Ardından annesi ile birlikte 1940 yılında, Almanlar'ın Paris'i ele geçirmesinden hemen önce Fransa'ya kaçtı. Savaşın ardından Habsburg, Fransa ve ispanya'da birkaç yıl yaşadı.
1961 yılının mayıs ayında tahttan resmen feraget ettiğini açıklayan Habsburg cumhuriyete bağlı ve ülkesini seven bir vatandaş olduğunu ilan etti. Bunun üzerine 2 sene sonra Avusturya'daki mahkeme Habsburg'un doğduğu toprakları ziyaret etmesi üzerindeki yasağı kaldıran, bazı kesimler tarafından karşı çıkılan ve daha sonra Avusturya siyasetinde 'Habsburg Krizi'ni tetikleyecek bir karar çıkardı. Beş yıl sonra, 1966 yılında Habsburg'a, ailesiyle kaçtığı ülkesine dönme izni verildi.
Otto von Habsburg soğuk savaş döneminde Avrupa'nın birliği için çaba harcadı. Tahtın son varisi, 1989'da Avusturya - Macaristan sınırında düzenlenen Avrupa Piknik Eylemi'ne öncülük etti. Sınır kısa bir süreliğine açıldı. Birkaç ay sonra Berlin Duvarı'nın yıkılmasında bu eylemin de önemli katkısı olduğu söyleniyor.
Habsburg daha sonra eski Doğu bloku ülkelerinin Avrupa Birliği üyesi olması için yoğun çaba harcadı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Otto von Habsburg için " Muhteşem bir Avrupalıydı. Hayatı boyunca Avrupa projesine büyük ivme kazandırdı " dedi.
Otto Von Habsburg aynı zamanda Osmanlı hayranı olan bir Türkiye dostu olarak biliniyordu. Habsburg'un 1980 askeri ihtilali sonrası Türkiye'ye bir heyetle gizli gelip Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit ile gizli görüştüğü ve Türkiye'nin acilen demokrasiye dönmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunduğu ileri sürülüyor. Turgut Özal döneminde Habsburg'un Avrupa Parlamentosu içinde Türkiye'yi temsilen lobi çalışmaları yürttüğü de belirtiliyor.
Otto Von Habsburg'un Osmanlı hanedanından Osman Selahattin efendiyle mektuplaştığı bildirildi. Habsburg'un Tercüman gazetesi eski sahiplerinden Kemal Ilıcak ile de görüştüğü ifade ediliyor.
Habsburglar'ın kaderi, Osmanlılar'ınki gibiydi ... Bir zamanlar dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri olan devletleri zamanla küçüldü, Birinci Dünya Savaşı'ndan onlar da bizim gibi yenik çıktılar ve hanedan 1918 Kasım'ında Avusturya'dan sınırdışı edildi. Habsburg ailesinin reisliğini Avusturya-Macaristan imparatoru Birinci Charles'in büyük oğlu olan Arşidük Otto von Habsburg yapıyordu.