otto heinrich warburg

entry2 galeri0
    1.
  1. Otto Heinrich Warburg (8 Ekim 1883, Freiburg - 1 Ağustos 1970, Berlin), Alman fizyolog, tıp doktoru ve Nobel tıp ödülü sahibi. Fizikçi Emil Warburg'un oğludur. Birinci Dünya Savaşı sırasında elit Alman mızraklı süvari askeri (süvari alayı) bir subay olarak görev yapmış ve cesareti için Demir Haç (1. Sınıf) madalyası kazanmıştır. Warburg, yirminci yüzyılın önde gelen biyokimyacılarından birisi olarak kabul edilir. 1931 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı (Nobel ödülüne üç kez de aday gösterildi).
    1 ...
  2. 2.
  3. 1930'lu yıllarda kanserin en temel biyokimyasal sebebini, yani sağlıklı bir hücreyi kanser hücresinden ayıran şeyin ne olduğunu bulan kişi.

    Bu, o kadar önemli bir buluştur ki, Otto Warburg'a Nobel Ödülü kazandırmıştır.
    Otto Warburg'a göre kanserin bir temel sebebi vardır. Bu da, vücudun normal hücrelerinin oksijenli solunumunun, oksijensiz anaerobik hücre solunumuyla yer değiştirmesidir. Warburg'un buluşu bize başka neleri anlatmaktadır. Birincisi, kanser,normal hücrelerden çok farklı bir biçimde metabolize olmaktadır. Normal hücreler oksijene ihtiyaç duyar; kanser hücreleri oksijenden kaçınır. Hiperbarik oksijen terapisi alternatif kanser tedavisi uygulayan kliniklerde kullanılan bir yöntemdir. Bu buluşun bize anlattığı başka bir şey de, kanserin bir mayalanma (fermantasyon) süreciyle metabolize olduğudur. Kanserin metabolizması normal hücre metabolizmasından 8 kat daha büyüktür.
    Yukarıda söylediğimiz her şeyi birleştirirsek ortaya şu tablo çıkıyor:
    Vücut, kanseri beslemeye çalışırken mütemadiyen kapasitesinin üstünde çalışır. Kanser devamlı açlıktan ölmenin eşiğindedir ve vücuttan kendisini beslemesini talep etmektedir. Besin alımı kesilirse kanser açlıktan ölmeye başlar. Tabii kendisini beslemek için vücudun şeker üretmesini sağlayamazsa.
    Proteinlerden şeker Bu ziyan sendromuna kaşeksia(cachexia) denir. Kaşeksia vücudun proteinlerden(evet, doğru duydunuz, karbonhidratlardan veya yağlardan değil de, proteinlerden) "glükoneogenez" (yeniden glükoz yapımı) işlemiyle,şeker elde etmesidir. Bu şeker kanseri besler. Vücut sonunda, kanser hücresini beslemeye çalışırken kendisi açlık çeker. Şimdi kanserin şekerle beslendiğini öğrenmişken, onu şekerle beslemek mantıklı geliyor mu size.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük