araba yarışı oyunlarında genelde tercih edilen vites şeklidir.
rakibiniz otomatik vitesle çatır çatır giderken siz onunla uğraşırsanız mutlak ki birinci olamazsınız. *
richard spikes otomatik vites şanzımanının patentini 1932'de aldı. amacı hızlara göre viteslerin düzenli sıralandığı bir şanzıman geliştirmekti. spikes, alışılmışın dışında bir debriyaj mekanizması icat etti, vitesleri değiştirmek için bir manivela kullandı.
hatun işidir. kullandığın araçtan hiç bir zevk alamazsın deviri kontol edemezsin manuel vitesli modeline göre %20 daha fazla yakıt tüketir ama dur kalklarda farkını gösterir sırf bu yüzden bile alınılabilir.
(bkz: istanbul trafiği)
(bkz: bursa trafiği)
çılgın hareketlere fırsat vermeyen teknoloji harikası vites türü. otomatik olduğundan gazı köklemek suretiyle ani kalkış yapılmak istense dahi patinajımsı triplere meydan vermez. özellikle istanbul trafiğinde * debriyaja basıp çekmek kaynaklı sol ayak kramplarının önüne geçmenin çaresidir. ufak araba türlerinde dizel seçenekle bir arada sunulmaması üzücüdür.
birbirine hidrolik olarak bağlanmış, iki hidrolik pompa vardır. bu pompalardan biri motordan aldığı güçle hidrolik sıvısının basınçını arttırıp, diğer pompaya gönderir.
ikinci pompa tekerlekleri çeviren mekanizmaya bağlıdır. hareket bu şekilde motordan tekerleklere iletilmiş olur.
vites in en önemli özelliklerinden biri olan tork ve hızı ayarlama işlemi ise, ilk pompanın yağ pompalama debisinin ayarı ile sağlanır.
bu genel prensip olup, farklı uygulamaları mevcuttur.