otomatık vıtes yavaş çalışır. belırlı bır hızı geçmenızı engeller. ama duz vıteste arabanın hızını ıstedığın sekılde ayarlayabılırsın. otomatık vıtes kullanıcısı tamamen trafıge odaklı bır sekılde hareket eder.
otomatik vites araba kullanmak sürücüyü tembelliğe alıştırır. monotondur. oysa düz vites araba kullanmak daha keyiflidir. daha heyecan vericidir. yeri geler nefes keser.
otomatik vites arabayı sürmeyi beceremeyenlerin * tercihidir. direksiyon hakimiyetini arttırdığı söylenir ama yalandır. kadınların %99,4 ü otomatik vites sürmesine rağmen direksiyon hakimiyeti ve refleks denen olgular nerdeyse hiçbirinde yoktur. konuya dönecek olursak otomatik viteste ara gaz, heel and toe, motor freni, birden büyük vites değiştirme işlemi ** yapılmaz. 5 ten 3 e inerken mutlaka 4 ü, 4 ten 2 ye inerken mutlaka 3 ü görürsünüz. ama görmemeniz gereken yerler vardır. #5195902 bu entry de otomatik araba sürüyorsanız mevlütünüzü ben okuturum. * otomatik vites sizi sadece a noktasından b noktasına götürmeye programlanmıştır. geri kalan bütün zevkler için manual.
brian o conner sürüş okulundan bu günlük bukadar. yeni bir derste görüşmek üzere.*
araba kullanmak düz vites ile öğrenilmelidir. ancak araba kullanmayı tüm yönleriyle öğrenen birisinin manuel viteste ısrar etmesi amelilikte ısrar etmesidir. otomatik vites arabalarda şoförün direksiyon hakimiyeti diğerine nazaran en az %50 fazladır.
otomatik vites rahatlıktır. düz vites zevklidir vites değiştirmek ilk başlarda güzeldir ama hayvan gibi sıkışık trafikte dur kalk 1 boş 1,2 boş... yeter diyor insan amk! en güzeli otomatik lan bence.
istanbul gibi hayvani trafiği olan bir şehirde yaşıyorsanız otomatik vites sol bacağınızın kas yapmasını engelleyecektir. lakin bu avantajı benzin tüketimi ile eşitler tabi. düz vites ise el ayak koordinasyonu arasında çığır açmış bir icattır. trafikte otomatiğe bağlamanızın temel sebebidir.
otomatik vitesin dezavantajları:
-motor freni imkanınız yoktur
-özgürce istediğiniz devirde vites atamazsınız. down kick yaparsanız öküz gibi bağırır, yapmazsanız yeri gelir gitmez ortasını isteyemezsiniz.
-fren balata ömrünü kısaltır frenlere binen yükü arttırır.
-ömrü daha kısadır.
-bakımı daha pahalıdır.
-herhangi bir arızada tüm şanzımanı değiştirmek gerekebilir.
-daha fazla tüketime neden olur.
avantajları:
+dur kalk trafiğinde yorulmazsınız.
+stop ettirme gibi dertleriniz olmaz.
+yokuş yukarı kalkışlarda geri kaçırma yaşamazsınız.
+yürür hızlarda gitmek daha kolaydır.
+elbette daha konforludur. *
otomatik vites araba rahattır. hatta bazen o kadar rahatlarsınız ki trafiğe konsantrenizi yitirirsiniz. manuel viteste bu olmaz sürekli arabanızın hızını, motor sesini vb. takip edersiniz konsantresinizdir olaya. hele birde altınızda 200 hp honda accord varsa otomatik vitesken sürekli vites attığından 200km h hızda 3.5 bin devirde olacağınızdan hızı hissetmeyip kaza yapabilirsiniz*
eskiden otomatik vites arabalar daha ağır, kalkışı yavaş ve genellikle sürüş rahatlığı açısından bayanlar tarafından tercih edilen araçlardı.
ancak yeni nesil otomatik araçların bir çoğunda çok seri vites değiştiren, hızlanma olarak düz vites araçlardan (bir çoğundan) daha kısa sürede 0-100 km ye ulaşması artık spor sürüş zevkini de otomatik vitesle birleştirdiğinden erkek sürücüler tarafından da tercih edilmektedir.
VW' in ürettiği ve araçlarında kullandığı DSG şanzıman buna örnektir. 300 milisaniyede vites değişimine imkan sağlar ve sürüş esnasında vites değişimini neredeyse fark etmezsiniz.
düz vites genellikle otomatik vitesin pahalı olmasından dolayı tercih edilmekle beraber balata ömrü, sürüş rahatlığı, yakıt sarfiyatı açısından ve yoğun trafikte araç sürerken dur-kalk larda insanı yorduğundan artık pek tercih edilmemekte.
iyi bir otomatik şanzıman düz vitesi gereksiz kılar. Ancak vites geçişleri ve gaz tepki süresi yıllar süren bir otomatik şansımansa sadece sıkıntıdan ibarettir.