otoliz

entry10 galeri0
    1.
  1. herhangi bir nedenle * * lizozom enzimlerinin sitoplazmaya boşalması, bütün hücre unsurlarının parçalanıp sindirilmesi durumu.kendi kendini yok etme diyebiliriz.
    0 ...
  2. 2.
  3. yaşlanmış veya zarar görmüş hücrelerin kendilerine harakiri yapmaları durumudur
    2 ...
  4. 3.
  5. tehlike anında kertenkelelerin kuyruğunun kopmasının sebebidir.
    1 ...
  6. 4.
  7. Lizozomun enerji açığı ortaya çıktığında kendi kendini tüketmeye başlamasına denir. Osmanlı'da kanuni dönemi bazı çevrelerde otoliz dönemi adıyla anılır. Nedeni ise yavuz'un hicaz seferleriyle ayağa kaldırdığı ve ciddi bir maddi getiri sağladığı devletin hint deniz seferleri gibi sonuçsuz seferlerle güç kaybı devrine geçmesidir...
    2 ...
  8. 5.
  9. hücrenin kendi kendini sindirmesi.
    1 ...
  10. 6.
  11. lizozomda ki içinde enzim bulunan keseciklerin herhangi bir sebeple yırtılıp hücrenin kendini sindirmesi , yok etmesidir.

    Doğumdan önce parmak aralarının oluşumunda ve Kanserli hücrelerin yok edilmesinde bilinçli otoliz vardır.
    0 ...
  12. 7.
  13. Orta öğretim 6. sınıfta iken hücrenin kendi kendisini sindirmesi olarak öğrendiğimiz hadise bundan tam on bir sene sonra, iki gün önce adli tıp dersinde karşıma çıkarak geçmişe bir yolculuk yapmamı sağlayan kavramdır. Bir lizozom sen nelere kadirsin..
    0 ...
  14. 8.
  15. canlının ölümünden hemen sonra nekropsi (otopsi) yapılıncaya kadar geçen süre uzun olması halinde hücre ve dokuların kendi enzimleri vasıtasıyla eritilmesine otoliz denir.
    0 ...
  16. 9.
  17. parmaklar arası boşluğun güzel örnek olduğu bir " vücudun kendini sindirmesi" daha doğrusu, hücrenin kendisini yok etmesi olayıdır.
    0 ...
  18. 10.
  19. Lizozomun kendi kendini sindirmesi.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük