Otlukbeli savaşı (11 Ağustos 1473) Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Devleti sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan savaşıdır.
Savaşın dönüm noktası Osmanlı topçu ve diğer ateşli silah kullanan birliklerinin Akkoyunlu süvarilerine üstünlük sağlamasıdır.
Otlukbeli Savaşı
Tarih: 11 Ağustos 1473
Yer: Otlukbeli, Erzincan
Sonuç: Osmanlı zaferi
Taraflar
Akkoyunlular Osmanlı imparatorluğu
Kumandanlar
Uzun Hasan Fatih Sultan Mehmet
Güçler
70.000 100.000
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor
Uzunhasan karakoyunlu devletini yıkıp güçlenmesinden sonra osmanlıya kafa tutmuştur. Ordu gönderip tokatı yakıp yıkmıştır bu sebeplerden 1473 de yapılan savaşta uzunhasan yenilmiştir ve akkoyunlu devleti yıkılmıştır.
osmanlılar ve akkoyunlular arasında geçen savaştır.
fatih akkoyunlu ordusunu hezimete uğratıp bu devletin yıkılışına zemin hazırlamıştır. aslında iran topraklarını tümü ile istila imkanı varken o gerisin geriye gitti. en büyük hatası buydu.
bu sayede müslüman aleminde ismailliye mezhebinin fitnesi çok palazlanamadan kesilecekti. ama olmadı. kader, mukadderat. kısa vadede zafer uzun vadede hezimettir.
akkoyunlu uzun hasan ve fatih arasında erzincanın otlukbeli mevkiinde yapılmış savaştır. osmanlının öncü birlikleri akkoyunlu askerleri tarafından bozguna uğratılmıştır. akkoyunlular ilk etapta başarılı olsada, fatih savaşı ateşli silahlar sayesinde kazanmıştır. uzun hasanın venediklere sipariş ettiği toplar savaşa yetişmemiştir.
11 Ağustos 1473'de, Otlukbeli Savaşı öncesi Fatih Sultan Mehmed'in rengarenk bayrak ve sancaklarla donanmış ordusunu tepelerden aşağıya indiğini gören Uzun Hasan, ordunun nizamı ve kalabalık oluşu karşısında şaşırdığı ve Farsça "Vay kahpe, o ne deryadır" dediği aktarılır.
bu savaşdan 10 gün önce malatya savaşı yaşanmıştır ve akkoyunlular zafer kazanmıştır. malatya zaferinden sonra akkoyunlular osmanlı ordusunu kovalamaya başlamış ve otlukbeli savaşi yaşanmıştır. otlukbelide açık araziye düşen akkoyunlu ordusu top atışları yağmuruna uğrayarak ağır itkiler vererek kaçmışlar.
ayrıca akkoyunluların yıkılmasında bu savaşın bir etkisi olmamıştır. otlukbeliden sonra sultan yakub devrinde akkoyunlu devleti tiflisi feth etmiştir, memlükleri yenmiştir, ıranda fetihlerde bulunmuştur.
Yok fatihin öncü birlikleri yenilmişte fatih savaşı kaybedip askeri geri çekme kararı almışta adamlar gitmişler iran kaynaklarını okumuşlar. Kimse demez adam bizi ayakta becerdi diye.
Senin bahsettiğin o öncü birliklerin kaybedip geri çekilmesi mevzusu kadim türk savaş taktiği olan kurt kapanıdır. Bu sayede savaşı kazandığını sanan uzun hasan tüm gücüyle osmanlının kucağına düşmüştür. Gerisi uzun hasan'ın ordusunun imha edilmesidir. Bahsettiğinız kişi fatih şans eseri savaş kazanabilecek biri değil. 15. Yy'ın en büyük devlet adamıdır.