otizm

entry149 galeri7 video3
    24.
  1. kalıcıdır. 1-3 yaş arası keşfedilebilir. malesef bazı aileler otizmin ne demek olduğunu bilmediği için bunun farkına varamazlar.
    23 nisan nedeniyle bende otizme dikkat çekmek için blog yazdım. okumak için; http://cansucar.wordpress.../2010/04/23/unicef-otizm/
    3 ...
  2. 23.
  3. bu duruma sahip cogu kiside mizantropi olayinin da gorulme olasiligi yuksektir.
    1 ...
  4. 22.
  5. hayatta özel insan katagorisine girecek ve insan olan insanlardan özel ilgi alaka gösterilmesi gereken ayrıcalıklı güzel insanların bulunduğu ruhsal farklılık.
    2 ...
  6. 21.
  7. psikometrik olarak empatiden çok sistematikte başarılı olan bireyler olarak tanımlanan erkek beyninin aşırı bir durumu olduğunu varsayılan hastalık.

    (bkz: temple grandin)
    (bkz: asperger sendromu)
    0 ...
  8. 20.
  9. 19.
  10. bir hastalık değil aslında. hastalıktan öte bir sorun. bir sosyal engellilik var. bu sorunun tek çözümü onları aramıza kabul etmektir. kesinlikle dışlamamak lazım ve onlara normalde diğer insanlara nasıl muamele ediyorsanız o şekilde bir muamele göstermelisiniz. kısacası sorunu yokmuş gibi konuşacaksınız onlarla. ancak o zaman sorun yok olmaya başlar.
    1 ...
  11. 18.
  12. tedavisinin bulunmasını en çok istediğim hastalık, yara. hastalık onun için, yara benim için.
    konuşuyorsun değil mi, hem de boş boş. hiç bir şey bilmeden ata ata. biliyor musun sendeki konuşma yeteneğinin onda biri onda olsa o, dünyayı değiştirecek şeyler söyleyecek, beni karamsarlığımdan kurtaracak.
    ne dersem anladığını zannediyorsun değil mi? anlamıyorsun hem de dinlediğin halde. o'ysa beni dinliyor, hem de bir dost gibi sıkılmadan. ama anlamıyor, konuşmalarımdan sıkılıyor anlamadığı için. sadece üzülüyorum, bir şey desem kime diyecem? "allah'ım neden" mi diyecem? diyince ne olacak sanki.
    en çok da ne koyuyor biliyor musun, ben derdimi anlatmak istemediğim için söylemiyorum. o ise anlatamadığı için söylemiyor, her gün ağlıyor halini biliyormuşçasına.
    5 ...
  13. 17.
  14. otizm bir zeka geriliği değildir. otizm bir gelişim bozukluğudur. ve otizm denince herkesin aklına "rain man" ve dustin hoffman gelir.

    evet otizmi filmlerden anlamak biraz daha kolay olabilir. zira otistik bir çocuk ile aynı ortama giren kişiler ne yapacaklarını şaşırabilirler. onları anlayabilmek için onların dünyasını hayal etmek ve belki de bir parçası olmak gerekir.

    otistik bir çocuk ile beraber iken kabullenilmesi gereken şey onun zeka özürlü değil kendini ifade etme özürlü olduğudur. zira sizin daha birinci level'ını geçemediğiniz oyunu o ilk denemesinde bitirmiş bile olabilir. ya da 5 yaşında laptop'u sizden çok daha iyi kullanıyordur.

    kendini ifade edemediği zaman hırçınlaşır. bu yüzden aslında günlük kullanılan herşeyin bir resmi (poloroid ya da gerçek fotoğraf daha iyi) evin belli bir köşesine konulur ise resimler ile anlaşma sağlanabilir. zira otistik bir çocuğu kolundan tutup yatağa yatırmak ya da üstünü giydirip arabaya bindirmek mümkün değildir. önce ne olduğunu algılaması gerekir.
    fotoğraf ile anlaşmak çok iyi bir yöntemdir.

    yemek yeme düzeni yoktur. hep aynı tip yiyecekleri canı ne zaman isterse o zaman yer. mesela patates cipsi ya da nutella.protein eksikliği olabileceği için meyve suyu ile veya alıştırılarak ağızdan balık yağı+vitamin takviyesi gerekebilir.

    otistik bir çocukla birlikte olmak için iki şey elzemdir. sabır ve sevgi. kendini ifade etme yolları bulmasına yardımcı olup, aşama kaydettiğinde de ona duyulan sevgi ile tüm yorgunluklar unutulabilir. çünkü o da bir melektir diğer tüm çocuklar gibi. özel bir melek sadece.

    otizm ile ilgili bbc'nin bir programı var. "the son-rise program"

    http://www.autismtreatmentcenter.org/ ...

    buraya kadar otistik çucuklar içindi. daha ileri yaştaki otistikler hakkında referans gerekir ise şu filmleri seyretmenizi önereceğim.daha iyi anlaşılabilir.

    - mozart and the whale
    - snow cake (sigourney weaver )
    - my name is sam

    otizm ülkemizde saklanan,utanılan,kabullenilmeyen bir durum. halbuki biraz çaba ve inanç ile onlarında kendine göre bir hayatları olabilir.ama nedense bir yol bulmak yerine, yokmuş gibi görmeyi/davranmayı ya da konuyu allaha bırakmayı tercih eden bir toplumda,sanırım otistik olmak hayata 1-0 değil 5-0 yenik başlamak oluyor...
    4 ...
  15. 16.
  16. 15.
  17. çocukluk yaşlarında başlayan bireyin dış dünya ile iletişimini sağlamalarını geciktiren veya engelleyen hastalık. sosyal bakımdam çocukların daha az gelişmiş olmasını sağlayan, içe dönük yaşamalarını sağlayan rahatsızlık. hayatlarının rutin olmasını isterler. rutinliğe karşı yönelimleri vardır.
    1 ...
  18. 14.
  19. 13.
  20. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir. Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu sebeple otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır.
    Otistiklerde, etkilenme dereceleri değişse de, şu ortak belirtiler görülür. Sosyal ilişkilerde güçlük, konuşma güçlüğü, sessiz iletişimde zorlanma, oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma, değişikliklere karşı tepki ve direnç gösterme. Otistik bir çocuk; başkalarına karşı ilgisizdir. Göz temasından kaçınır. Başkaları ile kendiliğinden iletişim kurmaz. isteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir. Diğer çocuklarla oynamaz. Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Sebepsiz şekilde ağlar, güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur. Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar. Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz. Bazıları üreticilik gerektirmeyen bazı işleri oldukça hızlı ve iyi yapar (otizm.org).
    5 ...
  21. 12.
  22. en büyük armağanı zeka olan hastalık. herkes için geçerli değil ama.
    4 ...
  23. 11.
  24. Otizm,yaşamın ilk 3 yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden nöropsikiyatrik ,gelişimsel bir bozukluktur.Geçmesi mümkün değildir.Bireyin normal insan gibi yaşama seviyesine getirilmesi özel eğitimle mümkündür.
    Nedeni bilinmiyor.Elde edilen bulgular genetik olduğunu belirtiyor
    Konu ile ilgili detaylı kaynak yazı:

    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=41418
    0 ...
  25. 10.
  26. 9.
  27. bir tur mistik havasi olan cocukluk donemi kisilik bozuklugu! cocuk, disaridan gelen her hangi bir uyarana tepkisiz kalir, yok sayar, aldirmaz, dil konusunda ciddi bir sinirliliga sahiptir, cevresinde herseyin alistigi sekilde kalmasina guclu bir takintisi vardir, duygusal olarak mesafeledir, kuaklandiginda kucaklamaz... *tanisal ozellikleri kisaca boyle aciklanabilir! *
    1 ...
  28. 8.
  29. zihinsel bir rahatsızlık değildir. tamamen sosyal bir engeldir. otizmi olan çocuğun sosyalleşme göstermesi çok zordur.
    2 ...
  30. 7.
  31. otçul kişilere verilen isimdir.
    kimden ne koparırsam zihniyetine sahip bi baltaya sap olmamış kişilerdir.
    2 ...
  32. 6.
  33. her daim iç burkan hastalıktır,
    cocuga her bakıldıgında gozler dolar, agzından cıkacak bir kelime cok degerli olur, o guldukce aglamamak için ugrasılır, dunya'ya lanet edilir, "bu cocugun sucu neydi" soruları akılda dolanır, tekrar ve tekrar lanet edilir, ve bu dunya uzerinde adalet diye bir sey olmadıgına karar verilir
    15 ...
  34. 5.
  35. 4.
  36. sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur.
    3 ...
  37. 3.
  38. erken çocuklukta ortaya çıkan zihinsel bir bozukluktur.
    çocuk, iletişim, toplumsal etkileşim ve oyun etkinliklerinde büyük bir gerilik gösterir.
    1 ...
  39. 2.
  40. iletişim kurmada zorluk çeken bireylerdir.
    6 ...
  41. 1.
  42. içe yöneliklik.içe kapanıklık.Gerçeklerden kaçınarak hayal olaylara bağlılığı geliştirme ve düşünceleri,genellikle dileklerin yönetmesine bırakma durumu.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük