tam olarak bir hastalık olmayan,beyinde meydana gelmiş kimyasal bir bozukluktur. otizm hastalık değildir tanımlaması yanlıştır; bir rehabilitasyon merkezi görevlisi bunun ailelere manevi destek amaçlı olduğunu,otizmin bir hastalık, hem de ciddi bir hastalık olduğunu söylemişti bir röportajda.
benim kendi adıma, yüreğim burkuluyor onlara bakarken.
farklıdırlar, dışadönük olamazlar hiçbirzaman ama birçoğu içlerinde büyük deha barındırırlar. ışığa,sese her türlü uyarıcıya fazla duyarlıdırlar ve sizin farketmediğiniz seslere bile aşırı tepki verebilirler.*
onlar bizlerden biraz farklıdır ve onları hor gören ve sanki böcekmiş gibi tiksintiyle bakanın da afedersiniz allah belasını versindir. dalga geçilecek bir konu değildir ama bunu yapan gerizekalılar da mevcuttur maalesef.
hatırlıyorum saçma sapan bir dizide, kendisine birşeyler söyleyip 'anladın mı oğlum' diyen annesine, 'anladım anne otistik miyim ben yaa' diye ağzını yaya yaya cevap vermişti ergenin biri.
işte bunu yazan senaristi düşünerek hikayedeki malı bulunuz diyeceğim.
edit: söylemeyi unutmuşum, otistik değil,otizmli! lütfen.
cocuklarimizi 1-3 yas doneminde iyi gozlemlememiz gerekir.Doktor tarafindan bile olsa "cocugunuzun hicbir sorunu yok bazi cocuklar gec konusur gec yurur" vs gibi soylemlere ragmen iyi takip etmek gerekir zira erken tani, egitim ve terapi cok onemli.
Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.
· Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
· ismini söylediğinizde bakmıyorsa,
· Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
· Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
· Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
· Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
· Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
· Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
· Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
· aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
· Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
· Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
· Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,
" Sabır, sabır, sabır Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Evet sohbet sırasında gözlerinize bakmıyor olabilirim. Ama yalan söylemediğimi, oyunlarda hile yapmadığımı, arkadaşlarımla dalga geçmediğimi, insanlara önyargılarla yaklaşmadığımı hiç fark etmediniz mi? Evet belki bir sonraki Michael Jordan olamayabilirim ama detaycı bakış açım ve olağanüstü odaklanma kapasitemle bir sonraki Einstein, Mozart ya da Van Gogh olabilirim. Günümüzde bu kişilerin de otizmli olduğu düşünülüyor.
Siz dayanağım olmazsanız bunu başaramam. Benim arkadaşım, öğretmenim, avukatım olun. Ne kadar yol alabildiğimi göreceksiniz."
" Lütfen beni koşulsuzca sevin. Keşke şöyle olsaydı Keşke bunu yapabilseydi türünde düşünceleri kafanızdan uzaklaştırın. Siz ailenizin tüm beklentilerini karşılayabildiniz mi? Otizm benim seçimim değil. Unutmayın bu durumu ben yaşıyorum, siz değil. Sizin desteğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem uzak bir ihtimal. Desteğiniz ve rehberliğinizle olasılık o kadar yüksek ki Söz veriyorum, ben buna değerim!"
belirgin özellikleri; bazı eşyalara veya davranışlara aşırı bir bağlılık geliştirmek ve kendilerini bunlara yönlendirip değişikliği reddetmek, göz göze gelmekten kaçınmak, insanlara ve olaylara ilgisizlik, nedensiz korkular, öğrenmeye tepki, cisimleri sürekli döndürme veya sallama, nedensiz gülme veya ağlama, tehlikeden habersiz olma, gürültü veya yüksek sese olağan dışı tepki verme, ip parçalarına anlaşılmaz tutku, fiziksel iletişimi reddetme, uykusuzluk, soyut kavramları algılayamama.
otizmin nedenleri; tek nedene bağlı değildir. bazı araştırmalar, beynin konuşma ve duygulardan bilgi aktarma merkezlerini etkileyen fiziksel bozuklukları, rahatsızlığın nedeni olarak göstermektedir. bazı durumlarda beyindeki kimyasal dengesizlikler de otizme neden olabilmektedir. genetik faktörler de nedenler arasında sayılabilir. otizmin ruhsal değil fiziksel bazı faktörlerden kaynaklandığı daha güçlü bir kanıdır.
otizm yaygınlığı; her 10.000 kişiden 5'inde otizm görülmektedir. ayrıca her 10.000 de 15-20 kişide de otistik benzeri davranışlar vardır.
otizm tedavisi; otizmin kesin bir tedavisi yoktur.bununla birlikte doğru yöntemlere dayanan eğitim ve destekle otistik kişilerin daha bağımsız ve özgür yaşamaları sağlanabilir.
otizmden kimler etkilenir; otizm, bütün dünyada, farklı uluslardan ve farklı sosyal gruplardan insanlar arasında yaygındır. her beş otistikten dördü erkektir.
Diğer adı yaygın gelişimsel bozukluktur. Internet ortamında hakkında pekçok yalan yanlış bilgiler bulunmaktadır. Bu durumu yaşayan bir yakını olanların sanal ortamdaki bilgi kirliliğinden özellikle uzak durmaları gerekmektedir.
el çırpma, kafa ve vücut sallama, belirgin eşyaların yer değiştirmesine karşı çıkma, tek bir televizyon kanalıyla ilgilenmek, çamaşır makinesinin önünde oturup saatlerce dönen çamaşırları izlemek.... gibi bir çok belirgin özellikleri vardır.
farkındalığı yüksek insandır.
galiba normal olan şanslı insanlardan. geriye kalan 6 milyar insanın hali ortada. şimdi kim daha normal?
allah yardımcıları olsun.
allahın hikmetinden sual edilmez ama çok zor bir durumdur. böyle bir evlada sahip tüm anne ve babalara bol sabır diliyorum. onlar allahın emanetine sahip çıkarak, bu yavrularımıza kol kanat gererek çok kutsal bir vazife yerine getiriyorlar. allah elbette emanetine sahip çıkanları unutmayacaktır...
bir hastalık değil davranış bozukluğudur. tedavisi yoğun rehabilite ve sosyal ortama girmekle olur ve aşılabilir durumdur. kesin olarak tanı, çocuğun dikkat eksikliğinin olması, ismi ile seslenildiğinde bakmaması, uzun süreli göz teması kuramaması, çocukluk çağında bir oyun başlatıp onu sürdürememesi gibi durumlarda konur.
hatırlayanınız var mı bilmiyorum fakat unutulduğu aşikar. adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Sosyolog Fehmi Kaya otistik çocukların ateist olduğunu söylendi bu ülkede. ve sonrasın da bu çocukların inançlı çocuklar olarak yetiştirilme çalışmaları başladı. allahsız diye kapimiza dayanan linç güruhu her yerde.
ve bu açıklamadan bir hafta sonra devletin bünyesi altında çalışan otizm okulları müdürleri dediler ki "evet çocuklar allahı bilmiyorlarsa biz onlara öğreteceğiz".
gelmiş geçmiş en güçlü hükümet olan akp'nin bu sözlere, bu algıya karşı yürüttü politika ne oldu ? hiç bir şey... aksine destekliyorlar.
sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır.
belirtileri
Sosyal ilişkilerde güçlük Konuşma güçlüğü
Sessiz iletişimde zorlanma
Oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma
Değişikliklere karşı tepki ve direnç gösterme
Otistik Bir Çocuk,
Başkalarına karşı ilgisizdir.
Göz temasından kaçınır.
Başkaları ile kendiliğinden iletişim kurmaz.
isteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir.
Diğer çocuklarla oynamaz.
Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Sebepsiz şekilde ağlar, güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur.
Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar.
Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz.
Yaratıcılık gerektiren oyunları oynayamaz.
Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bazı işleri oldukça hızlı ve iyi yapar.
Ballıktır. Şirinlikten ölmektir. Saflığıyla içimi burkandır. Öp öp bitiremediğimdir. Dokuz ay aynı karnı tekmelediğimdir. Aşkımdır, bebeğimdir. Deli gibi özlediğimdir.