othello

    21.
  1. ne garip, son zamanlarda tam anlamıyla bir othello sendromu yaşamışım: tüm sadakatiyle sevmekten başka bir şey bilmeyen desdemona rolünü "bir erkek" olarak ben oynamıştım, aldattığımı zanneden ve bu yüzden kıskançlıktan kuduran ve sonunda onu seven zavallı desdemona'yı öldüren othello rolünü ise "bir kadın" üstlenmişti! trajikomik! ama shakespeare, insanlığın bu hallerini bildiği için böyle bir konuyu ölümsüzleştirmişti yüzyıllar önce...
    7 ...
  2. 22.
  3. desdemona'nın babası brabantio trajik unsurun oluşmasına neden olacak "kıskançlık" duygusu fitilini ateşleyendir aslında. şu sözü othello'nun aklında yankılanacaktır:

    "aklın varsa gözünü iyi aç mağripli; babasını aldattı seni de aldatabilir!"
    5 ...
  4. 7.
  5. hakkındaki entrylerin an itibariyle %50 oranında muglak olduğu, william shakespeare'in en önemli 3 tragedyasından biri. diğerleri için (bkz: macbeth) (bkz: hamlet). kendisine magripli diye hitap ediliyor olmasından yola çıkılarak ten rengi ya da ırkı konusunda (#90258) yorumlar yapılagelen kahramanıdır aynı zamanda oyunun. (ki bunda sinema versiyonlarından birinde othello'yu siyah aktör laurence fisbourne'un canlandırmış olması da önemli bir etken sayılabilir.)

    --spoiler--
    othello, kıskanç bir adam olan iago'nun iddia ve oyunlarıyla genç karısının onu cassio ile aldattığından şüphelenir ve güzel desdemona'yı öldürür.
    --spoiler--
    5 ...
  6. 38.
  7. 15.
  8. sevginin tetiklediği duyguların anlatıldığı eşsiz eser.

    --spoiler--
    böyle yazın bunu, şunu da ekleyin sonra
    halepte dolaşırken raslamıştım bir sarıklıya,
    venedikli bir tüccarı dövüyordu,
    yakaladım o sünnetliyi ve işte böyle öldürmüştüm o nuda, der ve intihar eder.
    ıspartalının oyununa gelerek
    --spoiler--
    3 ...
  9. 42.
  10. Sosyal baskı, dedikodu, ırkçılık, dürüstlük, kıskançlık, her zamanki gibi ihanet konularını işlediği için zamanı olmayan her vakti anlatan daha da anlatacak olan oyun.

    Dürüstlüğün yalanlara yenilgisini, olumsuzluklara rağmen sevginin korunmaya çalışılmasını anlatan trajedi.
    3 ...
  11. 23.
  12. eserde iego kötülüğün simgesidir. ve kötülüğünün mantıklı bir açıklaması, nedeni yoktur. shakespeare'in oyunlarında kötü karakterlerin, kötü olmalarının bir nedeni mutlaka vardır, sebepsiz kötülük yapıldığını düşünmez. fakat üç istisnai kahraman vardır:
    othello'da; iego
    kral lear'da; kral
    kral lear'da; ortanca kız regan

    ve yazar bize bu kahramanlarla dış dünyadaki tehlikeleri anlatmaya çalışmıştır.
    4 ...
  13. 14.
  14. başrollerde laurence fishburne *, irene jacob * ve kenneth branagh ın * oynadığı bir sinema versiyonu da vardır bu tiyatro eserinin. böylece shakespeare in sinema uyarlamalarından bir yenisini daha izlemiş bulunduk. mutlu olduk... devamını bekliyoruz.

    (bkz: hamlet)
    (bkz: shakespeare in love)
    (bkz: the merchant of venice)
    2 ...
  15. 13.
  16. shakespeare'in othello adlı eserinde soylu,serüvenlerle dolu yaşamı olan mert,açık yürekli,dürüst,saf ve aşkın paranoyasına kapılmış mağripli.askerlerin rütbe,ünvan ve prestij için birbiriyle yarıştığı kadınların kocalarını aldattığı dünyaya yabancı olan eserde yokolmakta olan manevi değerleri temsil eden karakter.

    -durun biraz.size bir çift sözüm var ayrılmadan önce
    devlete bazı hizmetlerim oldu bilinir bu
    durcak değilim bunun üzerinde
    ama yalvarırım mektuplarınızda bu üzücü olayları anlatırken
    nasılsam öyle söz edin benden
    hiçbir şeyi hafifletmeyin,ama hiçbirini de anlatmayın kötü niyetle
    benim için ,akılsızca ama çok seven birideyin

    ***
    öpmüştüm seni öldürmeden önce.
    öyle olacak yine
    öldürüyorum kendimi can vermek için öpüşünde...*
    ve perde
    2 ...
  17. 34.
  18. Shakespeare'in ünlü tragedyası ve aynı zamanda bir bölümü kıbrıs' ta geçer. Oyunun kahramanı othello adında bir faslıdır. Kıbrıstaki othello kalesinin isminin de bu öykü kahramından geldiği sanılır.

    (bkz: )http://kibris.com.tr/tanitim_detay.asp?id=128
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük