"nerdeydin?", "telefonun niye kapalıydı/meşguldü ?" , "kiminle konusuyordun?", "kime bakıyorsun sen?", "niye kaşın gözün oynuyo?", "niye aramadın?", "o fotoğraftaki kim bakıyım?" ve bunun gibi birçok sorunun sorulmasına neden olan, hemen uzaklaşılması gereken abartı bir kıskanç sevgili modu.
kıskançlık hastalığıdır. ağır paranoya belirtileri verir. bu hastalığa yakalanandan çok yanında bulunan duygusal partner acı çeker. öyle bir hale gelir ki bu partner, nerdeyse yaptığı tüm haraketlerden suçluluk duymaya başlar. evindeki eşyaların dahi yerini değiştirmeye korkar. çünkü "kim değiştirdi bu eşyaların yerini" sorusunu alması işten bile değildir.
bu tür belirtileri farkeden insanların, partneriyle işler ciddiye binmeden ayrılmaları ya da psikiyatrik tedavi için bu hastalığı yaşayan insanları ikna etmeleri gerekir. eğer cehennem gibi bir hayat sürmek istemiyorlarsa.
Patalojik kıskançlık. Yani kıskanmada işin bokunu çıkarma işi. Ne var ki bir hastalık, sağlıklı bir ruh haline sahip insanın işi değil. Hasta gerçek olmadığı halde eşinin sadakatsiz olduğuna inanır ve bunun için sürekli kanıt arar. Gerçekte olmayan bu hayali aldatılmayı önlemek için eşinin yaşamını kısıtlar.
Freud normal kıskançlığın bile mantık dışı bir olay sayılması gerektiğinden bahseder.
William Shakespearein Othello adlı eserinden alan bu rahatsızlık, kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir.
Sevginin kaybı ya da kaybedilme tehlikesi, sevilen kişiye ve bir rakibe karşı duyulan düşmanlık ve kendine saygıyı azaltan narsistik darbe kıskançlık duygusunu oluşturan temel öğeler olmuştur.