alman filozof. almanya'da tutucu bir devrim düşüncesini savundu, büyük siyasal tartışmalara katıldı. bazı düşünceleri nasyonal-sosyalistler tarafından benimsendi. bununla birlikte hitler'i eleştirdi. nietzsche'nin felsefesini siyasal boyutlara indirgeyerek dar bir nietzsche yorumlamasının ortaya konmasına katkıda bulundu.
Fikirleri Kültür ve medeniyet'in aynı şeyler demek olduğunu savunan medeniyetler çatışması tezinin kuramcısı Huntington'un görüşleriyle çelişir. Spengler, kültür ve medeniyetin ayrı şeyler olduğunu söyler.
Kültürleri organizmalar olarak görür. Tarih bu organizmaların ortak bir biyografisidir der. Her kültür kendi uygarlığını yaratır.uygarlık kültürel organizmaların son aşamasında ortaya koyduğu bir olgudur. Her kültür bir ana sembol ya da ana ilke ile belirlenir .spenglere göre dünya ikiye ayrılır doğa olarak dünya tarih olarak dünya .doğa olarak dünya elde edilmiş bir gerçektir. Tarih olarak dünya ise içgüdüsel sezisel ve sonunda akılcı bir şekilde onun kendi hayatı ile ilgili olarak yarattığı dünyadır. Spenglere göre kültürün nasıl ortaya çıktığı bir sırdır. Kültür öncesi devirde kültürler sınıflar devler siyaset yoktur . Kültür tarımla yerleşik hayatla başlar. Kültür öncesinde sadece kan bağına dayanan kabileler vardır.