Yanindaki insandan duyduğunuz da tiksinme.
Birinin ya da birilerinin yaninda sesli kaçırmada utanma.
Birinin ya da birilerinin yanında sessiz kaçırmada ise ört pas etme.
Ama velakin; yalniz bir odada yada tuvallette rahatlama, nefesle bir oh çekme. Böyle uzar gider osurukk.
eski sevgilimle yaşadığım böyle komik osuruk anıları var, hem utandırıcı hem komik. birbirimizle aşırı dalga geçiyorduk ne zaman konusu açılsa. sen de şunu yaptın bilmem ne diye birbirimizi topa tutuyorduk. Rezil ediyorduk birbirimizi hajdhahs hatırladıkça sırıtırım.
yediğiniz şeyler sindirimi uzun süren şeyler ise (et ve et ürünleri vs vs) belli bir süreden sonra bağırsaklarınızda toksit bir hal alır. bağırsak floranız sağlıklı değilse sizin için durum hiç de iyi değildir.
eğer kuru fasulye gibi extra gaz yapan ki sizin bir günahınız yok o gazı bağırsağınızdaki bakteriler yapıyor...
kokusuz osuruyorsanız muhtemelen bağırsak floranız yerinde ve sağlıklıdır.
haa osurduğunuzda her defasında yanınızdaki herkes hamam böceği gibi bir yana kaçıyorsa yeyip içtiklerinizi gözden geçirin. bu iyi bir gösterge değil bilginiz olsun. çünkü bağırsağınızdaki kötü/iyi bakteri dengesinin anasını bellemişsiniz demektir büyük ihtimal.
Tıp dilinde flatulans (Latince: salık vermek-ince kesmek), argoda osuruk, vücuttaki toksinleri atmanın bir yoludur. Türkçede gaz çıkarmak olarak da adlandırıldığı olur. Mide ve bağırsaklarda biriken aşırı miktardaki gazın baskı yapması sonucunda oluşur. Karındaki bu basıncın yellenme ile bertaraf edilmesi kişinin basınçtan duyduğu rahatsızlığı ortadan kaldırır.
Yellenme ana olarak beş çeşit gazdan oluşur;
nitrojen (N2)
karbondioksit (CO2)
hidrojen (H2)
metan (CH4)
oksijen (O2)
Bunlardan metan patlayıcıdır. Yandığı takdirde mavi renkli, güçlü bir alevi olur. Kokunun nedeni karbon (C) ve sülfürdür (S).
Ağzımızı her açışımızda içeri hava girer ve döngü başlar. içeri giren hava dışarı çıkmak zorundadır. Bu durumda hava, sekiz metrelik bir sindirim tünelinden geçtikten sonra dışarı çıkabilir. Hava, önce midemize girer. Bu sırada hala sadece oksijen ve nitrojenden oluşan havanın bir kısım oksijeni burada emilir, geri kalan mideden bağırsağa geçer. Fermantasyon sonucu ortaya çıkan karbondioksit de birleşime katılır. Yellenmeye gürültülü,yüksek ve sulu sesi ile kokusunu verebilmek için bağırsaklarda protein ve karbonhidrat olması gerekir. Sindirim sırasında bakteriler fermente olup kalan besinlere saldırır. Bu sırada diğer gazlar üretilir.
Lahana gibi selüloz açısından zengin besinler, fasulye, bezelye, nohut, mantar, yeşil mercimek gibi bazı yiyecekler gaz üretimini destekler.
Exeter Üniversitesi araştırmacılarına göre flatulans kokusu, eğer düşük dozda ise mitokondrileri korumakta, dolayısıyla inme, kalp krizi, demans gibi birçok hastalıklı duruma iyi gelmektedir.[1][2][3] Yüksek dozlarda ise zehirli olmaktadır.[1]