osmanlı imparatorluğu 16. yüzyılda yavuz sultan selim'in halifelik makamına getirilmesiyle yıkılmıştır. bu makamın gelmesinden sonra islamiyet öncesi devlet düzeni, askeri düzen, şehzade eğitimi gibi önemli meseleler sekteye uğradı. araplara yakınlaşma, gelişmenin durmasına, yobazlaşmaya, bağnazlaşmaya, öz kültürden kopmayı beraberinde getirdi. bunun gibi belirtilebilecek birçok nedenden ötürü osmanlı'nın yıkılış tarihi mısır seferi'nin son savaşı olan ridaniye savaşıdır. (1517)
406 yıl ayakta tuttu da ondan sonra yıktı yani öylemi ? maşallah.
gerçek şu ki, halk ahlakını değiştirmiştir, osmanlı bunun için yıkılmıştır.
edit: ayrıca medrese sistemi iddia edildiği gibi yavuz selim han devrinde değil, fatih sultan mehmet han zamanında değiştirilmiştir. medreselerden fen bilimleri derslerinin kaldırılması o zamana rastlar.
doğru tespittir Nizamülmülkten itibaren oluşmuş ve devam etmiş nizamiye medresesi kavramı hilafetten sonra değiştirilmiş ve zaman içinde osmanlıda aydın sayısı giderek azalmış bitme noktasına gelmiştir. osmanlı islamı 1500 lerden sonra doğru yorumlayamamıştır.
siyasi olarak sayacak isek; zitvatorok antlaşması bunun yazılı bir kanıtıdır. lakin zitvatorok'tan önce halk içinde bir bozulma olmadığını söyleyemeyiz. dönemin edebi eserlerinden, toplumsal olayları gösteren her türlü kalıntı kanıt olarak gösterilebilir. bozulma öyle anında boy gösterecek birşey değil. zaten kademe kademe dağılmıştır osmanlı. en basitinden osmanlı padişahları da insandı. bu kadar bolluk içinde üstüne bir daha ilahi bir taht eklenirse halkta hiçbir sorun olmasa dahi padişahların pek sağlıklı insanlar olması beklenemez. (bkz: Kanuni Sultan Süleyman) osmanlı tahtından değil; halifelikten vazgeçememiştir.