osmanlının yıkılma nedenleri

entry87 galeri3
    85.
  1. araplaşmadır. islam değil bak araplaşma.. osmanlı türk kimliğini unutup araplara yaklaşmaya devam ettikçe kendi sonunu da hazırladı. nitekim arap yarımadası ve afrika civarlarında hep arapların emperyalistlerle işbirliği yapıp isyanlar çıkartarak osmanlıyı zayıflatmaları neticesinde imparatorluk yıkıldı.

    yerine osmanlı kadar güçlü ( toprak olarak ) olmasa bile "türk" devleti olan türkiye cumhuriyeti kuruldu. ilk 80 sene işler "türk soyu" adına iyi gitti diyebiliriz. ancak bu son 10 senelik süreçte gene suriyeliler vasıtası ile araplaşmaya doğru evrildik. cumhuriyet sağlam kalır mı bilinmez ama "türk" kimliğini yok etmeye çalışanlar bu sefer osmanlı zamanlarından daha fazla yaklaştılar bu arzularına. aramızdaki cahil kitlede hala "orada savaş var amağğ gelsinler tabiğğğğ" diye hümanizm kasıyor ümmetçilik oynuyor. sorsan bunlar büyük resim görme uzmanları ama daha burunlarının ucunda göz göre göre türk kimliği yok ediliyor bunu bile göremiyorlar.
    2 ...
  2. 84.
  3. oğlancılıktan dolayı tanrının laneti zaar !..
    0 ...
  4. 83.
  5. Hiçbir imparatorluk Sonsuza Dek Yaşayamaz, doğar, büyür ve ölür, tıpkı roma gibi.
    osmanlılarda döneminde kendilerini dünyanın merkezi zannediyorlardı ve dünyadaki gelişmeleri çokta takip etme gereği hissetmetmediler, çünkü ne olursa olsun işin ucu osmanlılara gelirdi ama öyle olmadı, coğrafi keşifler, denizcilikteki gelişmeler ve ticaret yollarının değişmesi sonucunda ticaretin karadan denize kayması ile çöküş başladı, birde bunun üstüne bilimden uzak bağnaz ve dine bağlı bir rejim ile endüstri devrimininde kaçırılmasıyla devletin fişi çekilmiş oldu.
    0 ...
  6. 82.
  7. (bkz: sosyal entropi)

    bataklıktan kurtulma için debelenen kişinin aslında sonunu hızlandırması.
    1 ...
  8. 81.
  9. Devletler de insanlar gibidir doğar büyür ölür.
    0 ...
  10. 80.
  11. coğrafya bilmemesi, teknolojiye inatla ayak uydurmak istememesi.

    sayfalarca yazsanızda yine bu dediğim iki durum ortaya çıkar. siyasi alanda başarılıydı osmanlı devleti ama teknolojiye direnip her savaşta dayak yemeye başlayınca tabii bu başarıda yalan oldu.
    2 ...
  12. 79.
  13. 1. sanayi devriminin başlangıcını bilimin kabul ettiği gibi 1760 kabul ediyoruz.

    günümüz 2023..


    osmanlı'nın hakim olduğu topraklara bugün bakıyoruz o topraklarda yaşayan ülkelerin %90'ı bugün bile 1. sanayi devrimi döneminde değil, bırakın 4. sanayi devrimini.

    yeni türkiye cumhuriyeti mustafa kemal ve arkadaşlarının sayesinde 2.sanayi devrimini yakaladı ,bir çok şey hayata geçirildi.
    ama tam 3. sanayi devrimi başladığında 1970'de,ayak uyduramadık , bugüne geldik.(gerici sağ iktidarlar ağır sanayi diye ısrar etmese idi, yine de başarabilirdik)

    4. sanayi devriminin şu an yanından bile geçemiyoruz.

    tc.'yi niye konuya soktum çünkü aynı osmanlı'nın sonunu yaşayacağız.

    osmanlı ganimete dayalı ortaçağ devleti idi, düşünme-uygulama -deney ve sonucu bilim yoktu. ıı. mahmut bir şeyler yapmasa idi bugünü bile göremezdik.

    osmanlı güçlü devletti demişler kıçımı yesin diyenler.
    0 ...
  14. 78.
  15. 77.
  16. Devletin başındaki türk değilse yüktür.
    1 ...
  17. 76.
  18. Dünyada çöküşü 200 yıl kadar süren Osmanlı Devleti dışında başka hiçbir devlet yoktur. Bu da ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Benim görüşüm sadece deniz kıyılarını alıp, gerisine dokunmamış olması en büyük hatasıdır. Karadeniz kıyılarınınn tamamı, Akdeniz kıyılarının çoğunluğu alınmış; fakat nedense daha fazla ilerlemek istenmemiş. Yavuz'un Safevi Devleti'ne saldırması gibi güç gösterileri de sonun başlangıcıdır. O seferler Avrupa'ya yapılmalı ve mutlak sonuç alınmalıydı. Bizimkiler sidik yarışı yapmayı bir şey zannetmiş.
    0 ...
  19. 75.
  20. Bu entryler beni tatmin etmedi hep genel geçer ve sığ konulara değinilmiş osmanlıda ya uzun zamandır süregelen kalıplaşmış olaylar neticesinde bu bahsedilenlerin gerçekleşmesi mümkün ya kendi dönemin ruhuna ve içinde bulunduğu coğrafyanın şartlarıyla ilişkili ya da gelen liderlerin kabiliyet yoksunu olmasıyla ki orada bir sürü güç sahibi adam var bu konuda tatmin olmuş değilim okumaya devam.
    0 ...
  21. 74.
  22. Kanuni sonrası, kanuni ve öncesi kararlı ve hedefleri olan ve dönemini iyi okuyan padişahlar çapında padişah gelememesidir.
    0 ...
  23. 73.
  24. -türklüğü ümmet bahanesiyle 2.plana, 3.plana atma.
    -sürekli dış politikada kavgacılık.
    -1876-1909 istibdat dönemi.
    -çağa ayak uyduramamak. matbaanın geç gelmesine sebebiyet veren "hattatlar işsiz kalacak" "gavur icadı bunlar" zihniyeti.
    -yobaz şeyhü'l-islamların zırva fetvaları.
    -sarayın yaptığı israflar ve gereksiz harcamalar.
    -bilim, sanat ve felsefe yoksunluğu.
    -okuma yazma oranının %8 olması.
    -yeniliklere kapalılık ve tepki göstermek. 2. mahmut gibi adama gavur padişah demişler sarık yerine fes getirdiği için...
    -hanedanın şiddetle, korkuyla her şeyin çözüleceğini sanması.
    -devletin kuruluş felsefesi olan halkı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinden tamamen kopulması, "devlet, halk için vardır" anlayışı yerine "halk, devlet için vardır" anlayışının hakim olması.
    -adam kayırma, liyakatsizlik, torpil.
    -devlet adamlarının, hanedan üyelerinin, sultanların ali cengiz oyunları, entrikaları.
    -anadoluya gerekli yatırımı yapmamak. hep toprak kaybedilen yerlere yatırım yapılmış. oralar elden gidince, geriye elde anadolu kalınca, oralara yatırım yapılmadığı daha iyi anlaşılmış.

    aslında saydığım maddelerin çoğunda genel olarak cehaletin etkilediği durum var...

    bence en önemli neden, "cehalet"
    3 ...
  25. 73.
  26. -bilim, sanat ve felsefe yoksunluğu.
    -matbaanın çok geç gelmesi.
    -okuma yazma oranının %8 olması.
    -liyakatsizlik.
    -sarayın yaptığı aşırı harcamalar.
    -diğer devletlere çok fazla kapitülasyon verilmesi.
    -çağa ayak uyduramamak.
    -kafes sistemi.
    -yeniçerilerin zıppırt isyan etmesi.
    -devletin gereğinden fazla büyümesi ve otorite kurmanın zorlaşması.
    -yobaz şeyhü'l-islamların zırva fetvaları.
    -valide sultanların ve devlet adamlarının ali cengiz oyunları.
    -anadoluya gereken yatırımı yapmamak.
    -devletin vur patlasın çal oynasın moduna geçmesi.. Lale devri işte.
    -halkın yeniliklere tepki göstermesi. 2. Mahmut gibi adama gavur padişah demiş yahu bu halk..
    -devletin şiddetle, korkuyla her şeyin çözüleceğini sanması.
    -devletin kuruluş felsefesi olan halkı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinden tamamen kopulması VS.

    Bu nedenlere baktığımızda tarihin tekerrür etmediğini rahatlıkla görebiliriz. Sadece nedensellik tıkır tıkır işliyor o kadar. Geçmişten ders alma sıfır, sürekli aynı şeyleri yapıp yapıp farklı sonuçlar beklemeye ise devam..
    2 ...
  27. 72.
  28. Çağa ayak uyduramama, teknolojiyi takip etmeme, yenilik yerine gelenekciligi sürdürme, kapitülasyonlar, yeniçerilerin maaşlarını alamadıkları için sefere çıkmak istememesi ve bilerek savaş kaybetmesi, savaş kaybettikçe ganimet elde edememe ve bolca savaş tazminatı ödeme, halka binbir çeşit vergi yükleme ve iç isyanlara sebebiyet verme. Yeterince konuya değindiğimi düşünüyorum.
    4 ...
  29. 71.
  30. 64.
  31. 63.
  32. 62.
  33. osmanlının yıkılması zaten haktı, 200 sene ayakta kalması bile mucizeydi resmen. dünya sanayi devrimi yaşarken biz hala tarım toplumundaydık, adamlar işi fordist sistemle yapıyorken bizimkiler hala fabrika nasıl açılır onun derdindeydi. hatta bu sebeple Türkiye sanayi devrimi yaşamadan direk bilgi toplumuna geçmeye çalıştı bunun sonucunda ne oldu? işte yakın zamandaki en somut örnek, ürettiğimiz tankların motoru için Almanya'ya muhtacız ve öyle de olacak. sanayi devrimi yaşamamış bir ülkenin ileri düzey askeri savunma araçları üretmesini beklemek beyhude bir çaba olur. gerçi ne söylesek boş imparatorluklar yıkılmak için kurulmaz mı zaten?
    3 ...
  34. 61.
  35. dağların denize paralel olmasıdır.

    almanya yenilince biz de yenik sayılmamız da olabilir.
    1 ...
  36. 58.
  37. 58.
  38. cehalet, liyakatsizlik, kalifiyesizlik, istibdad, korkaklık.
    ne var ki osmanlı'nın askeri okullarında eğitim dünya standartlarının üzerinde idi, bu sebepten yıkıldığında versay almanyası durumuna düşmedi.
    0 ...
  39. 57.
  40. 56.
  41. her devlet bir gün yıkılacaktı osmanlı 6 asır boyunca dayandı ama artık kendine verilen mühlet dolmuştu. yıkılmasının bir çok nedeni var ama önemli olan Galaktik konseyin kararıydı. Osmanlı'nın yıkılması gerekiyordu bu karar kötü gibi gözüksede ilk başta , gelecekte bu kararın alınmasının getirileri daha fazlaydı. bu işler çok karmaşık işler.
    1 ...
  42. 55.
  43. yeni oluşan durumlara adapte olamama. islamiyeti yanlış anlama ve uygulama.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük