osmanlıda bilim adamı vardır elbet ama bu beyana karşı yazılan ömer hayyam cevabı kadar beni güldürmemiş bir beyandır. zira ömer hayyam 1131 de ölmüştür.
önerme doğru olmasa da onu çürütmeye çalışırken kurulan argümanlar daha da felaket.
biri farabi den girip ömer hayyam dan çıkıyor mesela. arkadaş ömer hayyam vefat ettiğinde osman bey i geçtim ertuğrul gazi doğmamış. farabi zaten aynı bin yılın insanı dahi değil.
devlet i aliyye hiçbir zaman imparatorluk olduğunu iddia etmezken ulus devlet olma iddiasıyla kurulmuş cumhuriyet i imparatorluk olamamakla suçlayan cühela ayrı bir dünya.
mimar sinan, ali kuşçu, piri reis, katip çelebi, evliya çelebi gibi bilim adamları yabana atılamayacak değerdedir. bununla beraber ne yazık ki devlet; aydınlanma ve sanayileşmeyi izlemekle yetinince sanat, mimari, müzik, genetik, fizik, kimya, biyoloji, zootekni, mekanik, sosyoloji, felsefe vb konularda bırak bilim adamı yetiştirmeyi, farkındalık dahi oluşmamıştır.
hep aynı cevaplar verildiği için gençler aydınlanmanız için şunları bir kenarı not edin.
farabi : 870-950
ali kuşçu : 1404-1473
ömer hayyam : 1048-1131
mevlana : 1207-1273 yılları arasında yaşamış. genelde bunlar örnek verildiği için yazmak zorunda kaldım.
sonuç olarak kısmen doğru önermedir. osmanlı yükselme dönemi hariç bilim adamı konusunda yetiştirici değil, bulunduğu coğrafyanın zenginliği dolayısı ile ithal bilim adamları ile doludur. medreselerden bilim adamı falan yetiştiği yok yani.
bizler bilimi ve bilim adamlarını sanayi inkılabından sonra gelişen teknolojik anlamda bilim sandığımız için pek çok osmanlı bilim adamı bu sayede tarih sahnesinden siliniyor. ilk önce neden sanayi inkılabından sonra bilim gelişmedi onu ele alalım. osmanlı devleti buhrandan sonra ekonomi de dahil olmak üzere pek çok anlamda tökezlemeye başlamıştı. bundan olmalıdır ki laboratuvar çalışmalarına, sistematik çalışmalara destek verilemedi.
cahil cühela söylemidir. Osmanlı yaptıracağı bir camii için bile dünyanın her yerinden alim getirirdi. Türkistan alimlerinin bir çoğuda osmanlının mekteplerinde görevlendirilmiştir.
Zaten 600 sene demişler bi boş bırakalım meydanı Osmanlılar da 4 kıtada at kostursun o ülke senin bu ülke benim alsın. Osmanlı da bilim adamı olmasaydı bu kadar uzun sure ayakta kalabilir miydi. Tabi ki her imparatorluk gerileme ve duraklama döneminde olsun veya bazılarının keyfî uygulamaları dolayısıyla yapılan yanlışlıklarla doğruyu çarpıtmak yanlı tarih anlayışından başka birşey değildir.(bkz: http://www.neyapneyapma.c...evletinin-16-bilim-adami/)
olsa bile cok da bi boka yaramayan bilim adamlari. avrupali bilim adamlarinin yaninda bok yemis insanlar. arap kulturu altinda yok olursan bilim adami da cikaramazsin.