1. meşrutiyetle beraber orijinalinin cenazesi kaldırılmış siyasi akım. sonrasında aynı adla itelenmeye çalışılan "osmanlıcılık" ise aslen ümmetçiliktir ve onun da siyasi alandaki ilk temellerini "ittihad ve terakki" atmıştır. (bkz: ironi). orijinal ümmetçi görüşün cenazesinin kalkması ise abdülmecid efendi'nin sürgünüdür.
sonrasında ise plastikten yapılma porselen görünümü verilmeye çalışılmış bir vazo gibi vehabi-şafi mezhepçiliğinin siyasal izdüşümü olarak kotarılmış bir posa kalmıştır...
kovboyculuk gibi bir oyun. ama bu, tabanca yerine yaldızlı soba boyası emdirilmiş tahta kılıçlarla oynanır.
aklı 500 sene öncesinde kalmış ergenler oynar.
pratikte yoktur. fakat türkiye de muhafazakarlık böyle bir şey varmış gibi bir politika yürütülüyor. bölge liderliğine falan soyunmuşuz, orta doğunun lideri falan geyiği var. bu kafa ile bürokrasinin belini kırarsınız ! ki bence kırdınız ki arap baharı kafası ile orta doğunun anası zikildi. bunlar dönmeyecek mi ?
bundan sonra ki nesil orta doğu insanı bunları okumayacak mı ? !
bürokrasinin beli kırılırsa devletin hiç bir önemi kalmaz. misal ikinci dünya savaşından sonra avrupa da ki bir çok ülke siyasi kaos yaşamıştır misal italyada 3-4 haftada başbakan değişir, bakanlar komple değiştirdi, belçika keza öyleydi ki halan öyle ve fakat işler yürüyor ! nasıl... ? bürokrasi ile. adamların bürokrasisi sağlam ! haaa demek ki bürokrasi çocuk oyunu değil.
dış politika da osmanlıcılık, orta doğunun lideri falan böyle ileri geri konuşulmaz ! adamın aklını alırlar.
osmanlı ülkesinde yaşayan insanları osmanlı vatandaşlığı ülküsü etrafında birleştirmeye çalışan fikir akımıdır. günümüzde abd de amerikan vatandaşlığı versiyonu çok başarılı olmuştur.
Dünyanın hiçbir yerinde iki silah bile üst üste sıkılmazken, Osmanlı'nın eski topraklarında; Balkanlarda, Orta Doğu'da, Kafkasya'da, Kuzey Afrika'da, Anadolu'da çatışmaların eksik olmaması, tüm saydığım toprakların kanla beslenmesi göz önüne alındığında çok mantıklı bir fikirdir. bu topraklarda barışın sağlanması için, çocuklarımızı hayatta tutabilmek için gerekli olan fikir birliğidir. daha güçlü olup tüm mazlumları korumak için olması gerekendir osmanlıcılık.
şu anda hiçbir boka yaramayacak olan ama bazı gerizekalıların (bkz: kadir mısıroğlu) insanların beynini yıkamasıyla cumhuriyete düşman bir kitle oluşturduğu düşünce akımıdır. sadece kanuni döneminden bahsederler. ağızlarında vahdettin'in adını duyamazsınız.
birinci meşrutiyetin ilanından sonra yayılan sadece osmanlı topraklarını koruma amacıyla ortaya atılan görüş.
genç osmanlılar tarafından ortaya sürülmüştür.
milliyetçilik akımının yayılmasıyla beraber anlamsız olduğu anlaşılmıştır.
Osmanlı'yı kurtarmak için ortaya atılan akım yalnız amaç gelişmek ilerleme kaydetmek değil direkt içinde bulunuldugu ortamdan kurtulmak olduğu için fazla sürmeden bitmiştir.
osmanlı'nın son zamanlarında ortaya çıkmış bir siyasi akımdır. din ve ırk ayrımını reddeder. bilinenin aksine laik düzene yakın bir siyasi görüş barındırır. fakat balkan savaşlarıyla beraber tamamen çökmüştür.