osmanlıcanın zorunlu ders olması

entry65 galeri3
    39.
  1. Keşke benim zamanımdada olsaydı gereksiz saçma derslerdense osmanlıcayı tercih ederim.
    1 ...
  2. 38.
  3. her kuşu siktik de bir leylek mi kaldı dedirten olay.
    1 ...
  4. 37.
  5. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27714841.asp

    her geçen gün eğitim sistemi geriye giderken çocuklar için bilimden uzaklaşmak adına yeni bir zorunlu uğraş.

    öğrenmek isteyen öğrensin kimseye lafımız yok merak ediyordur, ilgilidir ama zorunlu tutmak ne demek.

    çocukları okuldan soğutmak için yeni bir neden.
    3 ...
  6. 36.
  7. saçmalıktır, olmaması gerekmektedir.
    2 ...
  8. 35.
  9. 34.
  10. iğrenç sand niggerlara bir nebze daha yaklaştıracak uygulama. eğer sadece dil edebiyat fakültesi için geçerliyse olabilir ama sikko bir dili liseli ilkokullu gençlere öğretmek kadar sikindirik bir şeyi anca boşbakan yapabilir.
    1 ...
  11. 33.
  12. Edebiyat bölümü öğrencileri için geçerli olan durumdur.
    2 ...
  13. 32.
  14. doğru önermedir. Öğretilmesine asla karşı değil geçmiş öğretilmeli ama tarih öğretmeni türkçe öğretmeni edebiyatçılara niye öğretiyorsun. Aç bunun ayrı bölümünü bu alanda adam lazımsa o öğrensin ne yapacaksa yapsın. Ben öğretmenim bebelere osmanlıca öğretmeyeceğim bu bir gerçek. Bu iş üzerinde uzmanda olmayacağım o zaman ne zorluyorsun insanı.
    1 ...
  15. 31.
  16. geçmişiyle bağı kopartılan milyonlarca insanın atalarini anlaması için atılan büyük ve önemli bir adım.
    1 ...
  17. 30.
  18. ingilizcenin zorunlu ders olmasından daha mantıklıdır.

    osmanlı tarihimizi okumak için faydası dokunabilir.

    liselerde verilen zorunlu dil derslerinin de ne kadar işe yaradığı ortadadır.
    4 ...
  19. 29.
  20. ulan lisans öğrencileri şu ölü dili öğrenemiyor zorlanıyor çoluk çocuk nasıl öğrenecek? saçmalıktır.
    0 ...
  21. 28.
  22. şuan Türk eğitiminin en çok ihtiyaç duyduğu derstir. Bir nesil daha dedesinin yazdığı bir yazıyı okuyamıyorsa, çağdaşlıktan ya da medeniyetten bahsetmesin.
    0 ...
  23. 27.
  24. bu işi eleştirenler, afedersiniz ama 2 gram akıllarının yarısını da siyasetten milliyetçilik akımının tozuna kaptırmış kişiler olarak görmemek elde değil.

    türkçe nasıl bir dildir. türkçe yeterli midir? bunu sorgulamak ile başlamak lazım işe. türkçe edebi bakımdan zaten yeterli bir dil değildir ki zira günlük hayatta kullandığımız dil de yeterli ve zengin bir dil değildir. bu yüzden safça milliyetçi duyguları bir kenara atıp yüz yıllardır bu topraklarda kullanılan, halkın ve edebiyatçıların dillerine yapışmış, unutulmaya yüz yuymuş bütün osmanlıca kelimeleri geri getirmek lazımdır. bunun ehemmiyetini anlamayanlar şu anda bile kendi dilinden kelimelere sırtını dönmüş, bir 'güle güle, elveda, allahaısmarladık,' kelimeleri yerine genelde 'by by^' kullanan insanlardır.

    osmanlıca çok zengin bir dildir. çünkü en az 600 yıllık bir kültürün gelişiminden tohum vermiştir dili. cumhuriyet kurulduktan sonra güneş dil teorisi gibi gereksiz ve sadece türkçeyi ne yapıp ederimde göklere çıkarırım gibi makaleler, ve propagandalar ile bu kültür yok edilmeye başlanmıştır. ülkeyi tektipleştirmeye çalışan insanların ekinlerinden biridir, bu sadece türkçe konuş, çok çok türkçe konuş mantığı.

    ben eminim ki bu osmanlıca dersi okullarda okutulmaya başlanınca, dilimiz daha zenginleşecek, ki bana burada senin dilin nereden oluyor, neresi bizim dilimiz oluyor o zaman diyecekleri şimdiden duyuyorum. ben de sen bu kelimeleri yüz yıllardır kullanıyorsun be adam artık senin içine işlemiş, senin insanların bu dili konuşuyor bu dille anlaşabiliyor, bu dille inanılmaz güzel edebi kompozisyonlar verebiliyor ve son derece yetkin bir dil ise bu senin dilindir kardeşim, kökeni irana dayanmış, arabistana dayanmışsa ne olmuş sen bu dili kullanıyorsan yüzyılardır bu dil senin dilindir.

    neyse, bu dil derslerde okutulursa, ben türkçenin ve bu ülkenin edebiyatının kendini aşacağına, duygu ve düşünceleri tasvip etmede ki bütün tıkanıklıklara bir çözüm çıkacağına canı gönülden inanıyorum.
    1 ...
  25. 26.
  26. osmanlı'mızın yeniden inşa edilmesi için gerekli olan süreçlerden biridir. Haydi inşallah.
    0 ...
  27. 25.
  28. sadece sosyal bilgiler lisesi diyor , şimdi elin rumu yunanca öğreniyor elin italyanı latince öğreniyor bence yerinde bir uygulama.
    1 ...
  29. 24.
  30. osmanlıca öğrenmek iyidir. yurdışına gider ticaret yaparız çok işe yarayacak.
    (bkz: taşak geçme mode on)
    1 ...
  31. 23.
  32. zorunlu deyip halkı soğutmamalı. sevdirilirse olabilir. osmanlıca dediğimiz öyle karışık bir şey değil zaten.
    0 ...
  33. 23.
  34. osmalıca diyen kafaya tüküreyim , senin dedelerin ninelerin ermenicemi konuşuyor be insan evladı.

    eski türkçe fazla değil 60 yıl önce resmi dairelerin yazısıydı ..

    şimdi sakin olun ve klavyelerinizi yavaşça yere bırakın.
    1 ...
  35. 22.
  36. osmanlıca arapça değildir. osmanlıca arapça ve farsça dan etkilenmiş ve arap harfleri ile yazılan türkçedir. yani türkçedir!!! tarih ve sosyal bölümlere de öğretilmesi gerekir çünkü bundan 100 yıl önceki belgeleri okumamız için gereklidir. herkesin bilmesi de lüzum değildir.
    1 ...
  37. 21.
  38. =Doğal halimize dönmemiz, Olmamız gereken en büyük "şey"
    5 ...
  39. 20.
  40. din dersini, arapçayı ya da kuranı zorunlu yapmaktan kat kat mantıklı olan zorunluluktur. çocuklarımız osmanlıcayı iyice öğrenmeli ki o dönemin yazışmalarını ilk elden okusun o dönemi yorumlayabilsin.

    işe diğer zorunlu derslerden daha çok yarayacağı kesindir.
    0 ...
  41. 19.
  42. (bkz: osmanlı türkçesi)

    saçma salak dersler yerine olması gerekendir. ne bileyim, ortaokulda veya lisede haftada 1 saat dersini koymak çok zor değil. tamam okulda dil öğrenilmez, kaçınız ingilizce seviyenizi ilerlettiniz en az 8 sene ingilizce gördünüz de? bir tek bildiğim have +v3 ve am/is/are'dan sonra -ing gelmesi kuralı. her neyse bence yapılması gereken bir şeydir. en azından resim ve müzik neden koyuluyorsa müfredata, bu da o yüzden koyulmalı. yani o dersleri koymaktaki amaç, ilgisi olan öğrencilerin ileride resme veya müziğe yönelebilmesini sağlamaktır diye düşünüyorum. bu da öyle olabilir. osmanlı türkçesi'ne ilgi duyan ve bu konuya eğilmek isteyen öğrenciler için bu dilin en azından nasıl bir şey olduğu anlatılmalı. ki divan edebiyatı gibi bir edebiyat dalını bön bön bakmadan anlayabilmek için muhteşem bir şey bana kalırsa. şimdi o çok meşhur olan, küçük iskender yok efendim can yücel yok işte nazım hikmet yok necip fazıl falan; bu adamlar divan edebiyatındaki şiir sanatının yanına yaklaşamazlar. bir şey biliyoruz da konuşuyoruz. 2 dizelik bir beyitte bu kadar çok şeyi bu kadar güzel bir dille nasıl anlatabilirsiniz? işte bunun cevabı divan edebiyatındadır.

    her neyse; özet geçmek gerekirse, haftada 1 saat güzel olurdu.
    1 ...
  43. 18.
  44. arşivdeki belgeleri okumaktan başka bir işe yaramayacak ağdalı dildir. onun yerine günümüz türkiye türkçesi'ni gençlerimize doğru öğretmek daha yararlı olacaktır.

    herkesin öğrenmesine gerek yoktur. işin uzmanları zaten öğrenip arşivlerdeki belgeleri ve gerek görülen kitapları günümüz türkçesine çeviriyorlar.
    0 ...
  45. 17.
  46. 600 senelik dil genetiği, dil geçmişi, kültür birikimini anlayabilmek için şarttır. zaten hali hazırda bilmememiz ayıp. alfabe geçmişi 100 seneden az olan ülke sayısı, el parmaklarını geçmez.
    2 ...
  47. 16.
  48. devletin adınıda değiştirelim tam olsun. neler görüyoruz bunları yutan millete yazıklar olsun.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük