neo-osmanlıcıların bile istediği duyulmamış şeydir. ancak, bu konuda önde olmak isteyen parsacı mhp tarafından bu yönde son derece acemice ve gerekçesi izah edilemeyen bir yasa teklifi dahi hazırlanmıştır. bu teklifi hazırlayanın "türkçü" ve "türkçeci" olduğunu iddia eden mhp olması çok ilginç. tabii, 10 yaşından itibaren okullarda çocuklara osmanlıca öğretecek sayıda hoca bulunamaması ve osmanlıca ile ne kastedildiği belli değilmiş, faydası ne olacakmış, hiç önemli değil. yeter ki, osmanlı hayranı kitleye hoş görünelim ve oyları götürelim !
osmanlıca = arapça , bunu ilk olarak söylemek istedim. bunu dinci kişilerin istediği belli zaten , islamı tamamen yaymak, herkesi aşırı derecede, müslüman yapmak istiyorlar. açıkçası bunuda başarıyorlar. nasıl oluyor anlamıyorum ????
osmanlıca diye bir dil yoktur türkçe'nin osmanlı devresi vardır.
hal böyleyken salak salak çıkıp da yok arap kültürü gelecek yok bunun türkçülükle alakası yok türü saçma sapan beyanattan kaçınmalıdır.
önce bilmek sonra söylemek lazım.
Katildigim icraattir. Zira latin alfabesi de bizim olmayan arap alfabesi bizim olmayan bi alfabe yazarin yukarda soyledikleri enteresan cunku latin alfabesini neden savunuyorsun diye sorarlar adama gokturk alfabesi olsa hadi neyse derdik ancak osmanlicanin hic olmazsa genelkultur bile olsa ogrenilmesi bisey kaybettirmez kazandirir milletime arz ederim.
kötü olmayabilir.
zira devlet kütüphaneleri türkçeleştirilmemiş kaynaklarla
değerli kayaklarla doludur.
bir dili öğrenmek
nihayetinde o dilde yazılmış eserlere yaklaşmayı sağlar.
ayrıca öğrendiğin dille değil
bildiğin dille
yani doğuş dilinle düşünürsün...
anlamadığım şey şu bir bireye osmanlıca öğrenmek ne işe yarayabilir ki ? Hadi Kürtçeye hede hödö dedik ama en azından kürtçe yaşayan bir dil ve kürtçe konuşan bir bölgede yaşayan bir insanın kürtçe öğrenmesi bence gayet normaldir ama osmanlıca olmaz yani.
Gerek yok, Edebiyat öğrencisi olarak bile öğrenmesem olur gözüyle bakıyorum. Geriye dönüşün alemi yok. Artık kullanılan bir dil değil, ilgisi alakası olan kendi tercihiyle gider bir kursa öğrenir.
keşke ben öğrenciyken zorunlu ders olsaymış dediğim durumdur. fakat dünyadaki en zor dil olduğunu da göz ardı etmemek lazım. çünkü farsça, arapça, türkçe kelimelerden oluşmuş bir dildir.
600 senelik dil genetiği, dil geçmişi, kültür birikimini anlayabilmek için şarttır. zaten hali hazırda bilmememiz ayıp. alfabe geçmişi 100 seneden az olan ülke sayısı, el parmaklarını geçmez.
arşivdeki belgeleri okumaktan başka bir işe yaramayacak ağdalı dildir. onun yerine günümüz türkiye türkçesi'ni gençlerimize doğru öğretmek daha yararlı olacaktır.
herkesin öğrenmesine gerek yoktur. işin uzmanları zaten öğrenip arşivlerdeki belgeleri ve gerek görülen kitapları günümüz türkçesine çeviriyorlar.
saçma salak dersler yerine olması gerekendir. ne bileyim, ortaokulda veya lisede haftada 1 saat dersini koymak çok zor değil. tamam okulda dil öğrenilmez, kaçınız ingilizce seviyenizi ilerlettiniz en az 8 sene ingilizce gördünüz de? bir tek bildiğim have +v3 ve am/is/are'dan sonra -ing gelmesi kuralı. her neyse bence yapılması gereken bir şeydir. en azından resim ve müzik neden koyuluyorsa müfredata, bu da o yüzden koyulmalı. yani o dersleri koymaktaki amaç, ilgisi olan öğrencilerin ileride resme veya müziğe yönelebilmesini sağlamaktır diye düşünüyorum. bu da öyle olabilir. osmanlı türkçesi'ne ilgi duyan ve bu konuya eğilmek isteyen öğrenciler için bu dilin en azından nasıl bir şey olduğu anlatılmalı. ki divan edebiyatı gibi bir edebiyat dalını bön bön bakmadan anlayabilmek için muhteşem bir şey bana kalırsa. şimdi o çok meşhur olan, küçük iskender yok efendim can yücel yok işte nazım hikmet yok necip fazıl falan; bu adamlar divan edebiyatındaki şiir sanatının yanına yaklaşamazlar. bir şey biliyoruz da konuşuyoruz. 2 dizelik bir beyitte bu kadar çok şeyi bu kadar güzel bir dille nasıl anlatabilirsiniz? işte bunun cevabı divan edebiyatındadır.
her neyse; özet geçmek gerekirse, haftada 1 saat güzel olurdu.
din dersini, arapçayı ya da kuranı zorunlu yapmaktan kat kat mantıklı olan zorunluluktur. çocuklarımız osmanlıcayı iyice öğrenmeli ki o dönemin yazışmalarını ilk elden okusun o dönemi yorumlayabilsin.
işe diğer zorunlu derslerden daha çok yarayacağı kesindir.
osmanlıca arapça değildir. osmanlıca arapça ve farsça dan etkilenmiş ve arap harfleri ile yazılan türkçedir. yani türkçedir!!! tarih ve sosyal bölümlere de öğretilmesi gerekir çünkü bundan 100 yıl önceki belgeleri okumamız için gereklidir. herkesin bilmesi de lüzum değildir.