gerizekalıya anlatır gibi yazıcağım, sonrasında yapman gereken; 2 saniye beynini kullanmak...
1-) 21yy da ülkenin gelişmesini sağlayacak yegane kavram bilim. şimdi soruyorum sana, senin cahil cüheyla deden (ki benim dedilerim de oluyor.) bilime ne katkı sağlamış da okuyup işimize yarayacak bilgi bulacağız.
2-) mezar taşını okuyamıyoruz demek zaten dünyanın en büyük saçmalığı. dedenin dedesinin dedesi olacak zat-ı muhteremin mezarının yerinden bihabersin, tatava yapıyorsun.
3-) bu osmanlıca denilen zırvalığın kısa vadede gelmesinin tek sebebi; sayısı 100 kat artan imam hatip mezunlarını beslemektir. uzun vadede arapperest olmaya doğru yol almaktır.
şimdi burayı iyi dinle! madem bu kadar meraklısınız osmanlıca eserleri okuyup anlamaya, gider kurarsın bir tane komite, eserleri türkçeye çevirirsin ve herkes mutlu mesut olarak hayatına devam eder. bunun çözümü bu kadar basit ve bir o kadar da diğerine göre maliyeti düşükken, sen hala din propagandası ile kendini siktirmeye devam et.
Merak edilendir. Osmanlıyı çok severim ama neden her kesime osmanlıca öğretilmeye çalışılıyor anlamıyorum. Mezar olayına hiç girmeyin, arşiv okursuncular da bilmeli ki o arşivler herkese açık değil.
Edebiyat konusunda isteyen öğrensin okumak için, bunun bir zorunluluğu olmamalı, kişisel mesele.
Ecdadım konuşuyordu, ata dilimdi diyenler göktürkçeyi de öğreniyor mu mübarek.
osmanlıca bilmek bir estetik anlayı için olmalıdır tıpkı divan edebiyatı gibi, osmanlıca bilmek bir hukukçu için veya tarihçi için mesleki bir avantajsa da bir tercih olmaktan öteye gitmemelidir.
osmanlı hayranlığımı herkes bilir, bu forumda osmanlıya sallayanlara çok defa s...ri çekmişimdir. ama osmanlıcayı öğrenirsek gerçekten bizim ilerlememize bir katkısı olmayacak. haa tamamen osmanlıca silinsin istemiyoruz, belki tarih derslerinde ön bilgi olarak filan okutulabilir ama;
ama bi düşünün ağalar, 1700'lü yılların ortasına kadar matbaamız yok, dolayısıyla osmanlıca yazılmış eserlerimiz yok, hele bilimsel eser neredeyse hiç yok, dini eserler varsa da onların tamamı zaten çevrildi. osmanlı devletinin bize ışık tutacak bişeyleri olsaydı elinde kendisi yıkılmazdı.
şöyle bir algı oluşturuluyor; osmanlı eserlerinde hazineler gizli, bunların hiç birisi günümüz alfabesine çevrilmedi, yasaklandı, biz de osmanlı tarihinin bu gizli tarihini açıyormuşuz gibi bir durum varmış gibi gösteriliyor. oysa günümüzde osmanlının, günümüz alfabesine çevrilmemiş bir tane eseri kalmamıştır, üstelik osmanlıca eserleri çevirmek yasak da değildir, fakat gerçekten çevrilecek kadar kitap da yoktur, son 4 asırda filozof çıkmamış, bilim adamı çıkmamış, tarihçi çıkmamış, divam şiirleri dışında edebiyata fazla katkımız olmamış, (roman yazarları filan 19.yüzyılda ortaya çıkmıştır). peki ben osmanlıcayı öğrenirsem osmanlı devletinden günümüze çevrilmeyen ve çok değerli olan neyi öğrenmiş olacağım bir anlatın.
Arapça Latince kavgası yapmayı doğru bulmuyorum. Evet latin alfabesi de bize ait değil, fakat bu alfabeyle bu halkın tamamına yakını artık okuyup yazabiliyor, osmanlı döneminde halkın okuma oranı malesef yüzde 10 bile değildi, günümüzde halkın tamamına yakını okuyup yazıyorken, artık harfler ve alfabe üzerinden kavga etmek manasız.
Elin oğlu uzaya üs kuracak biz hala alfabe tartışması yapacağımıza, gidelim bilimin fennin alfabesini öğrenelim. Osmanlı alfabesini öğrenirsek atomu parçalayacaksak gidelim onu öğrenelim, ama alfabeyle atomu parçalamak arasında bir bağ yok malesef.
Benim en büyük hayalim, osmanlıca değil de ilköğretimden itibaren c++ gibi programlama dillerinin mecburi tutulmasıdır. kimbilir nice hayal gücü yüksek genç beyinlerimiz vardır teknolojiden uzak yetiştiği için heba oluyor. bilgisayar dersleri word dosyası açıp kapatmaktan ibaret, bir b..ka yaramıyor. sahi niye çocuklara linux öğretmiyoruz, amerikaya "windows" ile mi kafa tutacağız.
gerçek alfabesini bilen ve arkasinda duran millet tarihini bizden iyi biliyor. neden bizde arsiv alışkanlığı yok çünkü gercek dilimizi bilmiyoruz gitsek bile orada yazanlardan hicbir sey anlamayacagiz acik ve net bir milletin tarihini kulaktan dolma seylerle öğrenmesi kadar sacma sapan bir sey yok herkes dilini bilsin gitsin ve okusun.
Pek çok edebi eseri anlamamak, en basit eski kelimelere bile yabancı olmak, adına türkçe denilen bugünlü hali ile bile yüzde 70inden fazlası arapça farsça kökenli olan dilin noksanlığı ile yaşamaya, konuşmaya, yazmaya çalışmak, 2000-3000 kelime ile sosyal hayatı geçirmeye çalışmak.
Çok şükür tabi ben biliyorum. Öğrenince değerine vakıf olmanız temennisi ile, hayırlı olsun kuzular.