osmanlı yı süper güç sanmak

entry10 galeri0 video1
    9.
  1. Doğru olanı sanmaktır 1400-1699 arası bilim,sanat,askeri,sosyal yani her acıdan yakın doğu ve avrupa'da osmanlı en güçlüydü belki kendisine o dönem bir tek çin'de ki ming hanedanı bu alanlarda rakip olabilirdi lakin yakın doğu ve avrupada osmanlı en öndeydi sonradan geriledi tabi gerileme nedeni de suudi arabistan kaçkını sünni cemaatler değil bizzat alevi tarikatları olmuştur.
    0 ...
  2. 8.
  3. Doğru olanı sanmaktır. Bazı özenti ergenler ise Osmanlı'ya çamur atarak Entelektüel ve elit gözüktüğünü sanmaktadır. Osmanlı, 1400-1699 arası dünya'nın süper gücüydü. Daha sonra Rönesans ve milliyetçilik akımları ile gerilemeye başlamış, 1699 yılında imzalanan karlofça antlaşması ile süper güç olmayı resmi olarak yitirmiştir.

    O dönemlerde birçok devlet; dini kurallar, monarşi, oligarşi gibi kurallar ile yönetiliyordu. Bu durum sadece Osmanlı ile alakalı değil, dönemin şartları ile alakalıdır. O yüzden ergen veletler Osmanlı'yı veya herhangi bir Türk devletini karalamayı bıraksın.
    4 ...
  4. 7.
  5. oldukça güldüren olaydır. evet.
    4 ...
  6. 6.
  7. osmanlıyı süper güç sanmak, osmanlıyı süper güç sanmaktır. doğru olandır.

    iyi günler.
    0 ...
  8. 5.
  9. bir cahil tespiti. bilal'e anlatır gibi anlatalım:

    - antik çağ roması persleri dize getirememiştir. benzer şekilde Napolyon Rusya da katlara gömülmüş, Filistin de Osmanlı yı aşamamış, ingiltere ve Prusya birleşik ordusuna yenilmiştir.
    - Osmanlı 6 yüzyıl boyunca süper güç oldu iddiası yoktur. fakat yavuz dönemi başlangıcından inebahtı savaşına kadar tek süper güçtür.
    - denizcilik Osmanlı da sonradan gelişmiş ama tam gelişmiştir. preveze deniz muharebesinde kendinden 6 kat büyüklükte olan donanmayı hiç gemi kaybetmeden yenmiştir. dünya da eşi yoktur.
    - Kızıldeniz Osmanlı için tam anlamıyla iç deniz olmamıştır. fatih döneminden sonra Karadeniz, kanuni döneminde ege iç deniz olabilmiştir. süper güç olduğu dönem dünyanın en önemli denizi akdeniz olmuştur ve Osmanlı buranın egemeni olmuştur. bunun dışında 4. Hint deniz seferi sırasında seydi ali reis tarafından Portekizliler Kızıldeniz ve umman körfezinden büyük oranda çıkarılmış fakat Hint okyanusunda egemenliği sürmüştür. kaldı ki Osmanlı Arap yarımadasının güneyine tam anlamıyla egemen olmamış veya olmak istememiştir.
    - üçüncü haçlı seferinde 500 bin kişilik ordulardan bahsetmiş ayrı bir cahil. bir kere bu ülkelerin hiçbiri kendi başına 100 bin kişilik ordu bile çıkaramamıştır. kumanda ettikleri ordular Avrupa dan gönüllü katılmış derebeylerinin veya diğer zengin Avrupalı burjuvaların paralı askeridir. fakat gene de 500 bin kişilik değildir. Avrupa dengesini değiştiren hasting savaşında bile iki tarafın güçlerinin toplamı 30 bin den fazla değildir. fakat Osmanlı viyana yı 150 bin den fazla asker ile kuşatmaya gitmiştir. 16-17. yüzyılda böyle devasa bir güç karşısında hiçbir Avrupalı güç meydan muharebesinde karşısına çıkamamıştır. çıkma cesaretini gösteren sadece macarlar olmuş onlar da yüzyıllardır orta Avrupa nın en güçlü olan devletlerinin 2 saat içerisinde yıkılmasına tanık olmuştur. kanuni nın alman seferi ortadadır karşısına Almanya, italya ve ispanya taçlarını bulunduran kutsal roma imparatoru kaçacak delik aramıştır. viyana, roma gibi uçuk hedefler o yıllar için pek kolay değildir. zaten alınsa bile o şehirler önemini zamanla yitirecektir.
    3 ...
  10. 4.
  11. kendi coğrafyasında desek daha doğru olur. evet osmanlının azımsanmayacak bir gücü vardı. gücünün zirvede olduğu devirde kendisini topyekün işgal etmeye yeltenecek bir başka güç bulunmuyordu. istanbul'un fethi sırasında darmadağın ettiği meşur istanbul surlarını tamir dahi etmeyip surların arkasına saklanmamıştır. götü yiyen buyursun gelsin fethetsin beni demiştir.bu önemli bir noktadır.

    ancak bu kadar güce ve öz güvene rağmen yıllarca kızıl elma hedefine ulaşamamışlardır. (bkz: roma'nın hiç gerçekleşmeyen fethi)

    ordularını hiç bir zaman viyana'nın ötesine geçirememiş bir devletten bahsediyoruz. buna dönemin şartları diyebiliriz, buna ordu ikmalinde ki zayıflıklar diyebiliriz. ama durum budur.

    süper güce örnek istenirse daha 1189 yılında 500.000 kişilik bir oruduyu ingiltere ve almanya'dan taaa 6000 kilometre uzağa kudüs'e taşıyıp babalar gibi cenk eden ingiltere ve almanya imparatorluklarını gösterebiliriz. sonuç her ne kadar yenilgi olsa da.

    (bkz: üçüncü haçlı seferi)

    osmanlının en başarılı dönemi osman, orhan ve murad dönemidir. muhteşem bir devlet yapılanması, mutlak itaat ve ekonomik ferah bu dönemde görülmüştür. kendisinden kat ve kat güçlü bizans imparatorluğuna resmen eziyet olmuş, defalarca savaş meydanında mağlup etmiş ve 150 yıl içinde tarih sahnesinden kaldıracak kudrete erişmiştir.

    osmanlı güçlüydü ama hiç bir zaman denizlerde başarılı olamamış ve almanya'dan ötedeki devletlerin umrunda dahi olmamıştır.
    4 ...
  12. 3.
  13. Ayrıca başlığı osmanlıyı süper güç sanmak şeklinde açıp atamız osmanlı değil Atatürk yorumuna gelmek de ayrı bir zeka belirtisi. Osmanlı süper güç unvanını birkaç yüzyıl taşıdı. Çok değerli bilim insanları yetiştirdi. Ne zaman ki bilime sırt döndü bu onun sonunu getirdi. Ha atamız kim dersen osmanlı da atam Atatürk de atam niye kıyaslayayım? Kıyaslamak zorunda bırakıp insanları ayrıştırmayın.
    5 ...
  14. 2.
  15. Devşirme komutanlarla askerlerle olmaz diyor bir de yahu. roma dediğin tarihin gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğu da devşirme usulü tonla komutan yetiştirmiştir. Osmanlı dediğin devlet de yavuzdan karlofça anlaşmasına kadar dünyanın süper gücü olmuştur.
    2 ...
  16. 1.
  17. Tek bir fermanla fransada dansı yasaklatacak kadar güçlü ve çekinilen bir ülkeyi aşağılamaya çalışanların zırıltısını gösteren boş laftan ibaret başlık.
    0 ...
  18. 1.
  19. Atatürk gibi askeri dehanın Osmanlı tarafından yetiştirildigini bilmemek.

    Atatürk ana karnında öğrenmedi o askeri bilgiyi.
    9 ...
© 2025 uludağ sözlük