Geçmişe özlem bugünün sik gibi olmasından kaynaklanır. Dünyanın maskarası, soytarısı olmuş bir Türkiye de yaşıyorsan şanlı Türk tarihine özlem duyarsın.
Eskiye özlem duyulmasının sebebidir ve millet mars’ tan arsa alırken tuhaf bir sebeptir. Örneğin güzel kadınların örtüneceği, alkolün yasaklanacağı ya da fiyatının sürekli artacağı, sevişmenin, eşcinselliğin hala tartışılacağı muhtemel bir gelecek beni yorup üzüyor. Bu şartlarda bu coğrafyada yaşamak çok zor olacaktır. Daha ekonominin durumundan bahsetmedim üstelik. Korkuyorum.
Bülent inalın kodu mu oturtan osmanlı padişahı rolünü çok iyi oynaması, hayatı boyunca ezilmiş, güce tapan kitlelerin bülent inalı izlerken içinin yağlarının erimesi.
Kuzey afrika ve ortadoğuda arapların, balkanlarda latin ve slavların, anadoluda rum çerkes abhaz gürcü, kürt, ermenilerin içinde etnik azınlik olarak yaşamanın iyi bir şey zannedilmesi yüzündendir.
mesele, osmanlı'ya özlem duymak değildir. mesele, cumhuriyet düzenini yüceltmek için osmanlı'nın toptan "yok sayılması"sonucu, cumhuriyet kuşaklarının, osmanlı'nın cumhuriyete evrilişinin kökenlerine inmelerine--cumhuriyet ideolojisi gereği--izin verilmemiş olmasıdır.
osmanlı hiç bir etnik grupla özdeleşmesi mümkün olmayan ama içinde hepsini barındırabilen bir oluşumdu. ancak dünya imparatorlukları milliyetçilik karşısında birer birer dağılırken osmanlı da çözümü, dini-etnisiteyi-medeniyeti bağdaştırmada bulmuştu(türk milleti-islam ümmeti-garb medeniyeti).
cumhuriyet döneminde ihmal edilen "osmanlı müslümanlığı"nın yarattığı boşluk, günümüzde "arap müslümanlığı" ile giderilmek istenmektedir.
Cüneyt arkın filmleriyle büyümüş, sanki bir tek osmanlıya mahsusmuş gibi- üç kıtayi yönettik goygoylarıyla beslenmiş, şu an ki ekonomik durumu ve toplumsal statüsü çomarlık düzeyinde olduğundan geçmişi romantikleştirerek kendisini avutup hayalindeki o fantazyanın gelecekte de olma ihtimalini umut ederek yaşamını sürdüren kımıl zararlılarının varlığıdır.
Ulan kim istemez dünya ya hükmeden bir ülkenin vatandaşı olmayı, o millettin bireyi olmayı. Sorun, bu çomarların osmanlı yı sadece bu bahsettiğim şanlı zamanlarındaki gibi olduğunu sanması. Bunun gerilemesi var çöküşü var. Bu dönemde yönetimde söz sahibi olan vasıfsız, yobaz herifler var. Bunu düşünmeden osmanlı da osmanlı diye yırtınmak saçmalıktır.
Osmanlı'nın anadolu'yu nasıl fakir bıraktığının, türkler'i nasıl hakir gördüğünün unutturulmasıdır.
Din bezirganları halk degil ümmet, vatandaş değil köle istiyorlar. Çünkü yönetilmesi kolay.
Osmanlı döneminde anadolu halkının okur yazarlık oranı %10'un altındadır ki bu rakama gayrı müslimler de dahil.
Beyaz yakalı işlerde, teknik işlerde çoğunlukla gayrı müslimler çalıştırılıyor. Çünkü zaten demiryolu gibi kurumların işletmesi yabancılara ait. Anadolu halkının baş mesleği ırgatlık. Savaş zamanı da piyadelik.
Herkes kendini osmanlı sanıyor. Gerçekte osmanlı, sarayda oturup halkı sömüren bir avuç soyu türk olmayan kadınlara dayanan bir aile. Saray O kadar türk düşmanı hale gelmişti ki geleneği bozup türk bir kadınla evlendigi için Genç osman'ı korkunç sekilde öldürdüler.
Osmanlıya duyulan bir özlem mi var? Madem öyle, niye memlekette israf var? Niye memlekette bulunduğu yeri hak etmeyen insanlar o mevkilere gelip oturup bir de kök salıyorlar? Niye? meritokrasi nerede? Niye her yerde türlü kayırmacılık hakim?
Ama Osmanlı'ya dönüşümde bir tek şey gerçek anlamda yerine oturdu, ve gerçek anlamda, tarih tekerrür edermişçesine, ordunun bünyesinden sökülüp atıldı. Cemaat. Bektaşilik tarikati gibi ordunun içine çöreklenmiş yoz bir yapı, AKP döneminde de ordunun içine serpiştirildi, şimdi de bir vaka-i hayriye ile temizlenmeye çalışılıyor. Osmanlı'ya duyulan özlem anlaşılan sadece bu kadarı ile sınırlı. Ama osmanlı'yı osmanlı yapan diğer hiç bir şey yok ortada. ne disiplin, ne teknoloji, ne düzgün yönetim, ne meritokrasi, hiç bir şey.
bu durumu anlamak için öncelikle islamiyeti ve müslümanları anlamak gerekiyor. ortalama bir müslüman için peygamberden sonra gelen ardılları yani halifeler islamiyet için önder kabul ediliyor. osmanlı padişahları ve dolaysıyla osmanlı ideal bir islami devlet algısını ifade ediyor onlara göre. buradan bakınca asr-ı saadet döneminden sonra yaşamak istedikleri dönem osmanlı.
burada idealize bir gerçek anlayışı var. şimdi biri çıkıp dese içki içen padişahlar var, size diyecek ki halife adam içki mi içer. olayları bu şekilde elealan birine ne tarih ne jeopolitik hiç bir şey anlatamazsınız.
cehalet, osmanlı düzeninin ne olduğu konusunda bilgisizlik, tarihi orjinal osmanlı kaynaklarından değil, yalancı oğlu yalancı yobaz abilerinin yazdığı yalanlarla dolu güzellemelerden öğrenmeye çalışmak.