bu söz tabi ki fevkalade derin manalar ihtiva eden bir sözdür ve burada bahsedilen hollandalı türkler ise osmanlı'ya sığınan, osmanlı himayesine giren hollandalı korsan kaptanlardır.
birkaçını biliyoruz, yukarıda da bahsettiğim küçük murat reis bunların en önemlisi ve en ünlüsü muhakkak.
17. yüzyılda yaşanan ingiltere-hollanda savaşları esnasında imzalanan breda antlaşması ile ingiltere ve hollanda devletleri korsanlık faaliyetlerine son veren bir dizi kararlar almışlardı.
böylece hollandalı denizciler için en önemli geçim kapısı olan korsanlık faaliyetleri sona ermişti, lakin bazı hollandalı kaptanlar bu antlaşmaya uymak yerine birleşerek faaliyetlerine devam etmişler, bu birleşen korsanlar fas sultanı'nın himayesine girerek, ispanya'nın fas'taki selle üssünü alarak burada toplaşmış ve faaliyet göstermişlerdir.
daha sonra ise fas osmanlı himayesine girince de bu hollandalı korsanlar cezayir beylerbeyi'ne bağlanarak birer "deniz akıncısı" olmuşlar, islama ve türklüğe hizmet edip, batı akdeniz ve atlantik'te müthiş akınlara ve başarılara imza atmışlardır.
(bkz: izlanda seferi)
iş bu hollandalı korsanların murat reis dışındaki en ünlüleri şunlardır;
bunların dışında hollandalı olup 17. yüzyılda osmanlı himayesine giren toplam kaptan sayısı 60'tır ve salt bu hollandalı kaptanlarımızın cezayir limanına getirdiği avrupalı savaş ve ticaret gemisi ganimet sayısı 1400'dür ki bu rakam da hollandalı korsanların osmanlı'ya ne denli faydalı olduğunu ispata yetecek rakamdır.
"ispanya, Portekiz ve Fransa kıyılarını izleyip kuzeye çıkmıştır, ardından irlanda, iskoçya, Hollanda, Danimarka, Norveç ve izlandaya seferler düzenlemiştir. 1631'de de ingiliz limanlarını yıllık vergiye bağlamıştır ve ingilterenin Bristol, Plymouth, Southampton ve irlandanın Cork ve Baltimore gibi birçok limanlana saldırı düzenlemiştir.
Murat Reisin Atlas Okyanusuna yapmış olduğu seferlerin en ünlüsü, 12'si kadırga olan 15 parçalık bir filo ile 1627 yılında yapılan izlanda Seferidir.Murat Reis, bu harekata Manş Denizini geçerek başlamış, Kuzey Denizi boyunca Danimarka ve Norveç kıyılarına taarruz etmiş, 20 Haziran 1627 tarihinde izlanda açıklarında demirlemiştir."
izlanda ve murat reis derken duruyoruz, çünkü aklıma makale arşivimde yer alan yılmaz özdil yazısı gelmişti. yazıda izlanda'daki konsolos niye fahri konsolos derken bir ucu murat reis'e çıkmıştı. işte o ilginç ve beğendiğim yazı: