1.) Kufi: En eski arapça yazılardandır, 10. ve 13. yüzyıllar arası en parlak dönemidir. Osmanlılarda kufi, diğer yazı tiplerine göre geri plana atılsa da dini eserlerde, cam ve medrese gibi yapıların kitabelerinde, levhalarda ve mühürlerde kullanılmıştır.
Kufi yazı örneği: https://galeri.uludagsozluk.com/r/560261/+
Kufi-yi atik, Çiçekli kufi, kufi-yi müzeyyen ve kufi-yi satranc gibi türleri vardır.
2.)Nesih: Kitap yazısı bu tipe dayanır. Çok okunaklıdır ve hızlı yazmaya elverişlidir. Kitabelerde, paralarda, levhalarda kullanılır. ÖZellikle tefsir ve hadis kitaplarında sıklıkla karşımıza çıkar.
Nesh-i Eyyubi, nesh-i Memluki, Nesh-i Selçuki ve en mükemmeli olan Nesh-i osmani gibi türleri vardır.
3.)rika: görece yeni oluşmuş bir yazı tipidir. Osmanlı devrinde bu yazı ırak ve suriye'de kullanılmıştır. basit hali kolay ve hızlı yazmaya elverişlidir. dik hatlı ve tok bir yazıdır. Sin grubundaki harflerin dişleri gösterilmez, 2 nokta (ye, te gibi harflerde)çizgiyle, 3 nokta (pe, peltek se) çatalla gösterilir.
4.)Sülüs: Kalınlaşmış nesihtir. Nesihe göre daha belirgin ve derin hatlara sahiptir. iran ve Osmanlı'da en mükemmel haline ulaşmıştır. Genelde cami ve türbe kabılarının üstündeki kitabelerde, besmele tevhid gibi metinlerde kullanılır. Kitapların ve dergilerin başlıkları da sülüsle yazılmıştır. celi sülüs'te harfler birbirine girmiş haldedir. Sülüs-i Müsenna ise çok zor ve çift yazılıdır. Mühürlerde ve madalyonlarda bu yazı çeşidi kullanılmıştır.
5.)Talik: asılma iliştirilme anlamanına gelen talik, harflerin birbirine bitiştirilme şeklinde dolayı bu adı almıştır. Türkler fetvalarda, adalet müesseselerinde bu yazıyı kullanmışlardır.
6.)Divani: Osmanlı'da Divan-ı hümayun'da kullanılan yazı şeklidir, Kufi gibidir ancak hatları daha kavislidir ve oldukça süslüdür. padişahlık vesikaları, fermanlar vs. bu tiple yazılmıştır.