bugün

son osmanlı yandım ali filminde kenan imirzalıoğlu'nun bir çok kez attığı tokat.
yumruktan daha çok etki yapan tokat. yumrukta sıradan bir vurma söz konusu iken, osmanlı tokadında psikolojik hezamet yaşatma vardır. noluyo mına koyim dedirtir.
türk dövüş sanatlarının en önemli figürüdür. adamın ensesine indimi iflahını kesen bir harekettir.
Osmanlı tokadı Azab birliği denen ve bekar erkeklerden oluşan, silahsız, hafif zırhlı birlik tarafından çalışılırdı. Eller önce çok soğuk suya, sonra kaynar suya sokularak hazırlanır, sonra da mermer üzerine yavaştan hızlıya doğru yükselen bir tempoyla çalışılır. Su da ellerin hemen nasır tutmasını sağlamak içindir. Nasır tutan el sertleşir ve tokadın etkisi artar. Bu tokatla mermeri parçalayabilen, miğfer ezebilen yeniçeri ağalarının olduğu da bilinen bir gerçektir.
Yandım ali filminde, kenan imirzalıoğlunun attığı tokattır ikincisine gerek kalmamaktadır!
Turgut Çeviker'in hazırladığı 'Gelişim Sürecinde Türk Karikatürü' dizi'nden çıkan derleme karikatür kitabının adıdır.
Atılmayan,nakşedilen tokattir. Oyle gecer tum kitaplarda.
söylenilenlere göre osmanlıda sarayların altındaki zindanlarda mermer üzerinde çalısan ve elleri nasır tutsun diye sıcak toprağa sokulan savaşlarda deliler gibi bazı ön gruplarla savaşa en önden başlıyan vurduğu kişinin boynunu kırabilen kişilerin attığı tokattır.
savaşta en önde ilerleyen deliler grubunun sıkça kullandığı şamar.
rivayete göre deliler bu tokatla atları bile devirebilmekteymişler.ayrıca delilere dalyaraklar da denmektedir.
günümüzde uygulandığında abeslik abidesi olabilecek tokat.

http://www.youtube.com/watch?v=60GcvdpQaug
http://www.youtube.com/watch?v=r1yoR38aoLU&mode=related&search=
bugün cümle aleme göstermemiz gereken bir harekettir.
bu mudur?

budur:

http://www.youtube.com/watch?v=UxDZccy_L1c
hala o tokadın acısıyla alev alev yananlar var.
mermer üzerine yağ dökülerek el ile mermere vurulur. bir süre sonra el iki katına cıkar. atlara tokat atılarak devirilmeye çalışılır ve başarılı olunur. osmanlı tokatının geliş yeri budur.
gerçek anlamıyla tarihe kazanımı ilk osmanoğulları tarafından gerçekleştirilmiş, mükemmel tokattır. hakedilmeyene atılmamalıdır.

not: yandım ali şekilsel bir nitelik kazandırmış ancak tam örneğini sergilememiştir.
kung fu, aikido, karate gibi karmasik teknikleri olmayan, felsefesi hic olmayan, sadece bir tek hareketten ibaret yakin dovus sanati.

guzel bir ornegini gormek icin:

http://uk.youtube.com/wat...related&v=Ap8sjzPb9b0
Osmanlı Ordusu askerlerinin silahsız savunma ya da saldırı durumunda kullandıkları, elin her iki yanıyla yapılabilen düşmanı sersemletmek amacıyla uygulanan bir vuruştur. El ve kolun açısız ve omuzdan hızla hareketiyle hedeflenen noktaya el ile yapılan temasla yapılır. En çok yüzün her iki yanına ve enseye yapılır. Vuruşun şiddetine göre öldürücü olabilir.
hasmının canını sadece fiziken değil moralmen de yakan silahtır; allah yedirmesindir.
Osmanlı zamanında ordu çeşitli birliklerden oluşurmuş. O birliklerden biride Tokatçı birliği imiş. Tokatçı denilen askerler devşirmelerden oluşur ve gayet iri yapılı, iri elli kişilermiş. Bunların özel çalışma salonları varmış. Salonlarda mermerden yapılı olan büyükçe kolonlar varmış. Tokatçılar bu mermer kolonları tokatlayarak ellerinde nasırlı bir katman oluşturur ve vuruşlarını kuvvetlendirirlermiş. Savaş sırasında ordunun en arkasında bulunur savaşın sonlarına doğru hızla savaş alanına girer ve bitkin durumda olan düşman askerlerini tek tokat darbesiyle yerle bir ederlermiş.Tokat attıkları kişinin yüzünü içeri çökertir ve beyin kanaması geçirmesine sebep olarak öldürürlermiş.

Bu bilgilere yakın zamanda arkeolojik kazılar esnasında ulaşılmıştır.Yapılan araştırmada kafatası içene beyne doğru göçmüş insan iskeletleri bulunmuş ve araştırmaya koyulmuştur.Araştırma sonucunda bu sonuca neden olan unsurun Osmanlı’daki tokatçı birliğinin sebep olduğu öğrenilmiştir.Daha önce Tokatçılar hakkında bilgi sahibi olunmasına karşın bu durum araştırmacıları çok şaşırtmış ve daha derin araştırma yapmaya itmiştir.Araştırma sonucunda ölümün kafatasına yapılan ilk vuruş ve boyna yapılan ikinci vuruş neticesinde geldiği ve bu neticede kafatası ve boynu kırılmış düşman askerlerini bulabildikleri sonucuna ulaşmışlardır.
sanilanin aksine kritik noktasi bilek ya da kol gucu degil, tokadin belden vurularak butun vucudun potansiyel enerjisinin avuc icinde toplanmasidir.
zannımca aşağıdan başlayıp yukarıdan surata inen bir yumruk atar gibi ama avuç içi açık şekilde elin ayasıyla yapılan vuruştur... güç belirtildiği gibi belden ivmelenmeli ayaklar yere sağlam basılmalıi tokat çeneye oturmalıdır ki etkili olsun..
tokadı atarken omuz ve dirsekler belli bir açıyla durmalı 5 parmal düz biçimde birleşmeli ve bilek bükülmelidir.
savas meydaninda yenicerinin son savas teknigidir ve cok basarilidir.rivayete gore dusman askerinin demirden kaskini tek tokatla patlatip ayni anda askeri de oldurmus.
mixed martial arts mevzularında zirve, son nokta, nirvana.
kelimenin tam manasıyla patlar.