Osmanlı döneminde bilim insanları. Bilimle uğraşan kişiler varmış.
Zaten eski çağa bakarsak daha çok çırak yetiştirme şeklinde oluyormuş bu işler. Yani ustadan yetiştirdiği kişiye.
Zamanında Böyle bir çok alim vardır.
Sanat konusunda ise evet yapılan bir şey yok gibi. Gerçi sanatın neleri kapsadığına göre değişir. Yani yapılan binalar vb de sanat eseri sayılırsa evet başarılı.
Ama resim gibi konularda ise tabi ki ilerleme yoktur.
üst kimlik olarak sadece islamiyeti alan türklüğünü nedense unutan osmanlı elbette büyük bir imparatorluktur. bu yadsınamaz bir gerçektir. ama başarısının bir çoğunu da avrupa'da bulunan istikrarsızlığa ve mezhep savaşlarına borçludur. sanat adına da cami yapmak dışında çok fazla bir gelişme gösteremediler. son dönemlerinde eğitim konusunda çeşitli ataklar gösterseler de yetersiz kaldı.
(#31555657) arkadaş cahillik derken karışıklık yapmış herhalde. ibn-i sina'nın "el kanun" adlı eserinde yazdıkları yüzünden eserleri osmanlı'da yasaklanmıştı yalnız kafir olduğu gerekçesi ile. öncelikle bunu bilse iyi olacak sanıyorum. ayrıca ibn-i sina, özbekistan sınırlarında doğup, pers topraklarında 1037'de öldü. farabi ise şam'da 950 yılında öldü. kısacası ikisi de osmanlı kurulmadan öldü. yükselme dönemi ile nasıl bir bağlantı kurmuş onu da merak ettirdi.
sanat mı yok? mimar sinanın eserlerinden bir tanesi bile gözünü doyurmaya yeter.
bilim mi yok ? Matrakçı Nasuh.Geometri-Tarih-Coğrafya Osmanlının ünlü minyatür sanatçısıdır. Aynı zamanda Silahşor ve Ressamdır.
ve daha bir çok örnek verilebilir de sana ağır gelir.kaldırmaz bünyen.
osmanlı saray eşrafı aslında savaşta yapmadı, savaşan onların devamlılığı için fakri zaruret içinde yaşayan halktı. yevmiyesi iyi diye sefer zamanları ordu ile savaşmış sefer olmadığı zamanlar da ise sefer çıksa da gitsek diye beklemişlerdir. tipik olarak osmanlı hanedanlığı sadece hükmettiği topraklarda ki halkı yine halkın gücü ile sömürmüşlerdir. ancak elin gavuru akıllı baktı olmayacak osmanlıda asker çok diye düşünerek osmanlı kaplumbağa üzerinde lale bahçelerinde mum gezdirirken reform ve rönesans etkisi ile stratejik ve teknolojik olarak güçlenerek osmanlının aldığı vergilerden kurtulmaya çalışmışlardır. başarılı da olmuşlardır. tabii bu arada o asil osmanlı hanedanlığının ne kadar asil kan olduğu da tartışmalıdır. gen haritaları incelense rus-bulgar-kırım genlerinin daha baskın olduğu ortaya çıkabilir.
şimdi diyeceksiz ki osmanlı düşmanlığı felan bik bik... değil kardeşim değil. sen zaten osmanlı soyundan gelmiyorsun bu biir, osmanlı soyunun sömürdüğü memet dede'nin torunu olabilirsin dert etme bu ikiiii... şu güncel dizilere bakıp da tarihi okumadan buraya gelip ahkam kesme bu üüüçççç...
haremde de bir savaş vardı, çıplaktı bedenler ve padişahlar çok can yaktı. ah osmanlı vah osmanlı, oldun şimdi döl atığı, tarihin çöplüğüne döktüler seni ama bitmedi bu yobazlarda osmalı aşkı.
ah osmanlı vah osmanlı haremin bile seni kurtarmadı.
Sanki osmanlı kendi kendısıyle savaşmış, laiklik uğruna iç düşman ilan etmiş gibi bir hava sezdiğim mevzudur.
Savaş teknoloji, iyi malı bütçe ve tabiki bilim birikimiyle olur. Bilim olmadan nasıl siyaset, teknoloji, iktisat gelıstıreceksın?
Galiba meseleye çok ergence yaklaşanlar var. Kesin bu adamlar askerlikte yapmamıştır. Hatta kendi ayakları üzerinde duramıyordur daha. Kişilik oturum devresinde de olan yorumlar var.
ne mi yaptı?
dünya'daki bütün müslümanları sahipsiz bırakmadı. dünya'da nerde bir müslüman zulme uğrasa oraya ulaşmak için canını dişine kattı. dünya'daki bütün müslümanları korudu.
sen daha dün bosna'da sırf müslüman olduğu için öldürülen insanlar için ne yaptın? kansız!!!!!!!!!!!!!
bugün bodrumdan botla yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan cesedi sahile vuran çocuk olurmuydu osmanlı olsa.
osmanlı son nefesine kadar savaştı. ama selanikten çıkan bir put yıktı osmanlıyı. suriyeli çocuğun kanı ellerinde. o suriyeli çocuğu elleriyle boğmuş gibi suçlu.
ilmi Sima: Kişinin oturmasından, kalkmasından, yemesinden içmesinden kriminal araştırmaların yapıldığı bir bilim. He tabi kitapları bulgaristana kagit fabrikalarına sattıgımızda ingilizler oradan seçip kendi arşivlerine götürmülerdir. Bugun ilmi sima öğrenmek için ingilizce bilmek gereklidir.
Düzgün bir adalet sistemi: dokunulmazlık diye birşey yok, avukata ihtiyaç duyacak kadar komplex olmayan yasalar, oldukça hızlı işleyen mahkemeler, kadı insiyatifinin neredeyse sıfır olması, bir bölgede bir hakimin 6 aydan fazla görev yapmaması (Oranın zenginlerini dost edinmesin diye). Öyle bir yasal düzen ki, polis teşkilati gibi bir unsura dahi ihtiyaç olmaksızın insanların güvenliğini sağlama. Sorarım modern dediğiniz dünyada bugün bunların hangi birisi var.
Mükemmel bir vergi sistemi: Vergiyi kazançtan değil de varlıktan alma. Yani insan para saklamak yerine harcamaya teşvik ediliyor, paranın dolaşım hızı artıyor, böylece aynı para sana aynı hızda geri geliyor. Ayrıca kazancı gizlemek mümkün fakat varlığı gizlemek daha zor oldugundan vergide kaçak olayı da düşük ihtimal.
Piri Reis haritası: Dünyayı onaltıgen olarak çizmiş ve yuvarlak diyenleri de göt etmiş olup, nasa da bunu kabul etmiştir.
vs... Bu soruyu soran arkadaşa da kızmıyorum çünkü kitaplar da dahil kaynaklarda da hiçbirşey yazmıyor, kaynaklarımızı bir şekilde kaybettik (belki harf devrimi olsun, belki yazma kültürümüzün olmaması gibi bir çok sebep buna neden olabilir) ama biraz mantıklı düşündüğünüzde "yahu bu insanlar nasıl vergi veriyordu?" "ne ilaçlar kullanırlardı" sorularının bir cevabı olması gerektiğini anlarsınız.
Unutmayın, Roma imp. olsun, Osmanlı, Büyük makedonya, ABD gibi birçok kavim boşu boşuna onca yüzyıl ayakta kalmaz.
osmanlı tabiki savaşacaktı imparatorluğu genişlemesi için o yuzden bilime ve sanata önem verilmedi ama bilim ve sanat açısından bir çok imparatorlugun onundeyız.
osmanlı tabiki savaşacaktı imparatorluğu genişlemesi için o yuzden bilime ve sanata önem verilmedi ama bilim ve sanat açısından bir çok imparatorlugun onundeyız.
gelmiş geçmiş en önemli 100 devlet/ imparatorluk arasında bile gösterilmeyen tc'ye ait bir asalağın, dünya genelindeki sıralamalarda gelmiş geçmiş en önemli 10 devlet/ imparatorluk arasında gösterilen osmanlı hakkında sorduğu soru.