ilme verdikleri önem nedeniyle bir çoğu yenilikçilik anlamında ön planda olmuşlardır. diğer kesimi ise edebiyat ve şiir gibi daha soft işlerde uğraşarak, yenilikçiliklerini o safhalarda konuşturmuşlardır.
altı asır boyunca mekanik sistemde işleyen imparatorluğa hükmetmek. Artık rayına oturmuş ve olması gereken şekilde yönetilen insanları kişisel zevkler uğruna yeni maceralara atmak, kaç yüz çeşit ırkı bir arada tutmak ve verilencek bir yanlış kararın bedelinin ağır olması. insan bazen şartları zorlayamaz ve düzene ayak uydurmak zorunda kalır. Padişahta olsa, kölede.
dünya'ya altı asır hükmetmiş devletin yaratıcılığı tartışılmaz. örnek; toprak idaresi, askeri teşkilatı, divanı hümayün'ün nasıl bu kadar iyi işletildiği, sokullu mehmet paşa'nın projeleri vb... sayabileceğim binlerce ayrıntı.
(bkz: başlık yazarının yaratıcı olmaması)
padişahları bilmem de bizim türk halkımız gayet yaratıcıdır. mesela hala fatih sultan mehmed'in karadan yağlı kazıklarla gemiler yürüttüğüne inanan insanlarımız var.
600 yıllık bir imparatorluk ile farkı ortadadır ayrıca farklı olmasalardı 600 yıl naısl bu imparatorluk olacaktır. çok farklı bir yönetim, adalet anlayışı, askeri, eğitim anlayışı her şey farklı olmuş.
fransız ihtilali yüzünden lui'ler sülalesi 16'da kalmıştır. yoksa iş şuralara varırdı:
- sen kaçıncıydın lan?
+ 53 abi, 53. lui.
- yine mi sen rizeli!
- moruk, sen kaçıncı lui oluyon ya, benim yerime oturmuşsun.
+ 28'im ben.
- ya olum 28 benim lan. skcem bu işi ya? bi yetkili yok mu abi şurda?
- of antuanet off ya, yanında öksürsem hamile kalıyon sen de!
+ öyle deme hayatım. bu gelen 40. lui olacak. mhp'nin 40. yılı şerefine!
- lan bize ne mhp'den? tövbe ya... lan karıya bak, utanmasa beşiktaş'ın 100. yılını da kaçırmıycak ya!
kaya çilingiroğlu isminin bile bilmem kaç kuşaktır var olduğu durumda yönetimin ailede kaldığı babadan oğula geçtiği bir hanedanlıkta baba dede ismi koyulmayacaktı da "ya ne olacağdı?" ?
ayrıca her 3 kişiden 2 sinin adı şu devirde bile dede anneanne babaanne adıdır yani...
bunlara bakıp yaratıcı olmadıklarını çıkaran insanların yaratıcılığı peak yapmış durumdadır.
1.konstantin
2.konstantin
3.konstantin
1.konstans
2.konstans
julianus
jovian
1.valentinianus
valens
1.theodesius
2.theodesius
1.leo
2.leo
1.justin
2.justin
bu isimlerin de birçoğu birbirinden türetilmiş, tekrar tekrar koyulmuş isimlerdir. bizans imparatorlarından sadece bir kısmının örneği.küçük bir örnek.geleneği görmezden gelelim,aynı isimlerin koyulması bir devamlılığın, güç ve hanedanın devamlılığının umulduğunun bir göstergesidir aynı zamanda. osmanlı padişahları yaratıcı değil, bizans imparatorları değil, diğer medeniyetler de değil, kimse değil herhalde dedirten başlık.
insan olmanın getirdiği doğal süreçtir. onların da yaptığı hala ülkemizde devam eden bir nevi ananenin devamı. kimse isim kıtlığından aynı isimlere takılmıyor ki. herkes dedesinin yani atasının ismini koyuyor. ayrıca o dönemde her medeniyette benzer durum olduğu için sorun da olmuyor. ama nedense şimdiki garibanlar etkileniyor.
'yapılan deneyler * o kadar sığ alanlarda yapılmış ki gerçek olsa bile mümkün değil inanmak' diye düşündüren düşünce. *
sanat ile uğraşan,günümüz devlet adamlarından kat kat daha iyi eğitim almış ve bu eğitimleri sınırlı alanlarda olmayan insanlara atılan çamurdur.
kullandığı aletleri dahi marangozluğu yani bir sanatı olması sayesinde üreten insan nasıl yaratıcı değildir allah aşkına. istanbul'da yapılan marmaray projesi osmanlı döneminde düşünülmüş ; yapılmaya çalışılmış... bu yaratıcılık değildir de nedir?