17-18. yüzyıl padişahlarının bir çoğu 2-3 padişah hariç silik yapıya sahip çocuk yaşta tahta geçirilen bir çoğu kafes sistemi ile odalarda hapsedilen haliyle kafayı sıyıran padişahlardı. 19. yüzyılda askeri yapının modernleşmesi çirkef saygısız osmanlı askerinden biraz olsun arındırılmış olması halkı ön plana çıkarttı ve padişaha olan otorite saygı biraz olsun arttı. bugünkü recep beyin götünün gılıyık dedikleri gibi 19-20. yüzyıl padişahları iyi-kötü halk onların harbiden gotünün gılı olmaya başladı. peki halk bunu dediğinde o yılki padişahlar güçlü müydü? değildi tabi.
orhan gazi ile kardeşi gayet güzel ülke yönetmiştir. fakat sonradan diğer türk devletlerinde olduğu gibi kardeş kardeşi katletmiştir ta ki sultan 1. ahmet dönemine kadar.
sonrasında taht kavgaları bitmiştir. orhan gazi ve 1. ahmet dönemi arasını çıkarırsak osmanlı da kardeş katli yaşanmamıştır.
--spoiler--
Osmanlı padişahlarının giydiği gömlekler dört yılda üretilebiliyormuş Osmanlı sultanlarının; ayet, hadis ve sembollerle süslü, her biri üçdört yılda dokunan gömleklerinin büyük bir sır taşıdığı iddia ediliyor. Osmanlı tarihine farklı bir ışık tutacağına inanılan gömleklerin pek azının üzerinde kimin tarafından yapıldığı yazıyor.
--spoiler--
--spoiler--
Osmanlı sultanlarının ve bazı alimlerin başlarındaki kavukları, kefenlerinden oluşur. Sık sık ölümü hatırlayıp ona göre karar verir. Ayrıca öldükleri zaman hemen başlarındaki kefenle defnedilir.
--spoiler--
Padişah yemek yerken sofrada yemekleri vermek ve değiştirmek kilercibaşı ile çeşnigirbaşının vazifesi idi. Yemek sırasında rikabdar ağa yelpaze ile sinekleri kovardı.
Padişahlar bir yere gidecekleri zaman tülbent ağaları baştaki kayıkta padişahın kavuğunu taşırlar ve geçtiği yerlerde bunu eğmek sureti ile padişah halkı selamlarlardı.
Halkla ilişkileri olmayan insanlardır. Zaten sonraları orduyla seferlerede çıkmamışlardır çoğu kardeş katli gibi bir saçmalık yüzünden saraylarda öldürülecemmi acaba korkusuyla yaşamış bu yüzden dengesiz karakterli insanlardır. iyileride vardır fatih kanuni gibi ama yaşadıkları dönemin bir özelliği olarak gaddar insanlardır.
saygı duyulacak insanlardır.
gerçekten tarihe etki yapmışlardır.
severim ve ata yerine koyarım onları.
fakat kendilerini 'allahlaştiranlar' var.
hatta padişahları günahsız zannedenler var.
bak kardeşim !
padişah bir insan.
tıpkı senin, benim gibi.
sevapları da var, günahları da var.
başarıları da var, hataları da var.
iyi tarafları çok daha fazla tabi.
yine de taparcasına sevmenin alemi yok.
tek atamız onlarmış gibi davranmanın da alemi yok.
bilmem anlatabildim mi ?
kendi kanlarını herkesten üstün bilmiş, kendini her yerin efendisi, kalanları da kulları diye bilen ailedir. din adına savunulması gülünç. diğer herkes soylular tarafından yenilmiş haklarını ister, bizimkiler daha çok hakkı yensin istiyor.
Hepsi birer zanaat erbabı idi; boş beleş adamlar değillerdi.
Dil bilirlerdi. Eğitimli kişilerdi. Yaşayışları başka başka olsa da hepsi de edep bilir, dine saygılıydı.
Ya varya şurada yazılanları gördükçe gülesim geliyor.Üç kıtada hüküm sürmüş, üçüncü Roma imparatorluğu'nun yönetici fertleridir.Tek kelimeyle bir efsane gibi doğan ve ayni şekilde efsane bir şekilde tarih sahnesinden çekilen imparatorluğun yöneticileridir.Kültür seviyeleri Uludağ yazarlarının toplamının 3-4 katıdır.içlerinden Fatihler çıkarmıştır.ilk 10 üyesi aynı şekilde efsane mareşallerdir.
Tüm zevk-ü sefa içinde durmadan seferlere devam edenleri vardır.Fatih,Yavuz, Muhteşem Süleyman gibi. Gençler artık anlayın,bu millette bir imparatorluk varisidir.Ve bu insanlarda bizim yöneticiliğimizi yaptılar.O yosunlaşmış beyinlerinizle hakaret etmenize izin vermeyeceğiz.