osmanlı nın zenginlik üzerine hikayeleri

entry3 galeri0
    3.
  1. Osmanlının akıbeti tahttaki padişaha göre değişebiliyor. Osmanlı nın zaman zaman çok zengin zaman zamansa durumunun kötüleştiği bilinen bir şey. Saçma olan senin 600 küsür yıllık bir devletin her döneminin aynı olduğunu düşünmen. Osmanlı da camilerde ağzı açık bir bağış kutusu bulunurdu ve imkanı olan bu kutuya üç beş bir şey atar sonrasında durumu olmayan kişilerde içinden para alırdı. zaten hırsızlıktır vs olmazdı bile. yaptırdıkları camiler, kprüler, hanlar, hamamlar ,bağışlar olsun vs bunlar ciddi ciddi para ister. osmanlının saray harcamaları da çoktu -osmanlı mutfağından bile anlaşılabilir masrafı-. düşün o zaman araba yok atıyorum filanca ülkeye şimdi savaş açsan iki günde oradasın en geç. ama o zaman birkaç yıl sürüyordu. bu da askerin konaklama, yemek ihtiyacını ve haliyle masraflarını arttırır. dediğim gibi osmanlının maddi gücü çoktur ama doğru idare eden bir padişahla. eğer dengeyi ufacık şaşarsan ve idare edemezsen sarayın giderleri bile çok gelir ki geldiği zamanlar da oldu. bir devlet kurup devleti yönetmek kolay değil, zaten osmanlı oldukça karışık bir toplumdu bu da ufacık bir hatanın bile çığ gibi büyüyüp beraberinde başka başka sorunlar doğurmasına neden oluyordu. osmanlı iyi bir devletti eğer ilk zamanlarındaki başarısını koruyabilseydi. iyi bir devlet olmak da beraberinde zaten zenginlik getirir efsane filan değil.
    Celali isyanları da sadece almak istediğin kısım olan ekonomik kısmı almışsın ama çok nedeni var. Zaten halk aptal mı ''ulan çok fakiriz isyan edelim'' desin.işin nedenleri ve sonuçları var. usulsüzlükler, uzun süren savaşlar- ki o zamanlar da savaşlar kaybediliyordu ve ganimet de alamıyorlardı masraf ettikleriyle kalıyorlardı-, sonra merkezi otorite zayıfladı, tımar sistemi kaldırıldı derken halk buna dayanamadı ve isyan etti haliyle. Kaldı ki celali isyanlar oldu 17. yüzyılda osmanlının en parlak dönemi yaşanmış 15, 16. yüzyılda. Yani senin söylediklerin bu bakımdan çok saçma ve yersiz.
    0 ...
  2. 2.
  3. Osmanlı'da fakir kesim de zengin kesim de bulunur tıpkı şu an gibi bu hikayelere inanmak için araştırmak gerekir. Eğer güvenilir bir kaynakta yazıyor ise bu şekilde hikayelere inanılabilir fakat insanlardan duyduğumuz kulaktan dolma bilgilerle böyle bir hikayeye inanılamaz. Her olaya tarafsız bakmak gerekir ki mantıklı bir çözüm bulalım.
    0 ...
  4. 1.
  5. Şüphesiz ki efsanevi hikayelerdir.

    Osmanlı da bir gün ramazan ayında birisi fakirlere yardım etmek için para verecek insan arıyormuş. Ama nasıl olduysa hiç kimseyi bulamamış tabi koskoca coğrafya çiftçiler falan aşırı zengin para basıyorlar kimse yok. Bu da ağaca asmış ve 6 ay boyunca kimse almamış.

    Kanıt mı? Ben hiç bir kanıt bulamadım hiç bir tarihçi buna kanıt gösteremeyip çoğu tarihci yalan diyor. Ama öyle diyolaa işte.

    Osmanlı o kadar zengin o kadar zenginmiş ki yerlere altınlar dökülürmüş. Giderken insanlar altın bulurmuş da almazmış. Ama bazen saray da bile para bulunamaz cariyeler bile sıkıntı çekermiş.

    Bunu mu kimler diyor. insanlar diyolaaa kanıt falan yok.

    Bunun gibi bir çok hikaye vardır ara sıra okuyorum. Çocuğunuz falan varsa masal niyetine okursunuz. Ama sonra gerçekleri de anlatın da inanmasın yavrucak.

    (bkz: Celali isyanları) örnek olarak bu isyanlar anadolu halkının fakirlikten, parasızlıktan çıkardığı isyanlardır. Halk maşallah o kadar zengin ki isyan ediyor işte. Aç gözlüler sanırım.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük