Osmanlıların Orta Asya'dan getirdiği ve kalitesini hiç bozmadan devam ettirdiği kültürlerden biri de çadır kültürü idi. Bununla birlikte bir vezir azledileceği zaman, Orta Asya an'anesi olarak vezirin bulunduğu çadırın ipleri kesilerek başına yıkılır ve böylece azledilirdi. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1731715/+
Biraz yunan kültürü , biraz fars dili , biraz da ermeni kültüründen , azcıkta bizden bişeyler sonucu oluşmuş olan kültür. Çorbaya herşeyi katmasaydık iyiydi.
sayfalarca yazı yazılabilecek fevkalede bir kültürdür. avrupalılar sıçtığı pisliği camdan aşağı kürekle atarken osmanlı dünyaya insanlık dersi veriyordu.
(bkz: mevlana)
(bkz: yunus emre)
(bkz: ak şemseddin)
(bkz: hacı bektaş veli)
sadece bunla da sınırlı değil avrupada şizofreni hastaları cadı diye yakılırken osmanlıda musiki ile tedavi ediliyordu. osmanlıda insanlar günlük 5 vakit abdest alıp temizlenirken avrupada insanlar sadece doğduklarında vaftiz olurken yıkanıyordu. osmanlıda yeteneği olan çocuklar mescitlerde matematik, fen, astroloji, dil bilimi, tarih gibi dersler görürken avrupada din eğitimi almanıza bile izin yoktu. avrupada din papazın iki dudağının arasıydı.
*Beylik-yükseliş dönemi arası türk kültürü revaçta sürekli fetih politikası güdülüyor
*yükseliş-duraklama arası iran,mısır,arap,kuzey afrika kısmen de bizans ve roma etkisi hissediliyor
*duraklama-gerileme dönemi doğu roma siyaseti var günü kurtar usta mantığı ayrıca fransa ve almanya kültürü etkisi hissediliyor daha çok fransa hatta istanbul da mimarı yapı da fransız şeklindedir o dönem
Çöküş sonrası zaten top türkiye cumhuriyetine geçti.
aslında kurulduğu gibi kalsaydı güzel bir kültürdü mesela eskiden osmanlı padişahları saraylarda oturmazmış taş ve topraktan yapılan evlerde otururlarmış daha sonra batıdan gelen bir özentiyle saraylar çoğalmış tanzimat döneminde de iyice oturmuştur bu sistem bu bir israftı osmanlı kültürü, türk kültürü ve islam kültürüne dayanırdı bu düzenden kopmalar başladığı için ve israfın artması nedeniyle yok olmuştur.
kültür çok yönlüdür bilimde bir kültürdür, bakarsak avrupalıların karanlık çağ olarak nitelendirdikleri dönem bizim için aydınlık olan bir çağdır bilimde ve doğal olarak ise kültürde en önde olan bir medeniyetti osmanlı. dönemin tüm aydınları müslümanlardı. o zamanlar ise islamiyeti koruyan ve geniş sahalara yayılmasını sağlayan ise osmanlıydı.
halkına olması gerektiği gibi adil davranırdı. haksızlık cezasız kalmazdı. bu kadar uzun süre dünyanın bir numaralı devleti olmasının sebebi de buydu adalet.
bazıları çıkıp diyebilir nasıl adalet bu Hristiyan çocuklarını alıp askere götürüyorlardı diye ama o zamanın şartlarında bunlar kendi varlığını yaşatması gerekli olan şeylerdi ve büyüyen bir devlette her zaman askeri ihtiyaçlar bir numaradadır.
eğer bir devletin kendini yaşatması gerekiyorsa zayıf olan devleti bünyesine katarak, kendi potasında eritmesi yani asimile etmesi lazımdır ki osmanlı bunu kısmen uyguladı çünkü zorbalıklar ülkesi olsaydı zaten 600 yıl dünyanın bir numarası olamazdı ve şu var ki osmanlı altında yaşayan insanların çoğu da bu halden memnundu çünkü hoşgörü vardı ve herkes o zamanda dinini özgürce yaşıyordu.
tabi sonra her anlamda bozulmalar başladı. toprak sisteminde düzensizlik, eğitim dilinde ikilem, adaletin bozulması, halkına kötü davranma, gereksiz masraflar vb. bunlara bir çok şey katılabilir.
normali ve bozulmamış hali kişi ve belirli kurumların organize çalışmaları ile yok edilmiş, atalarımızın yaşam biçimi, keşke o atlara binip giden iyi insanlar burda olsalardı dedirten kodumu oturtan yaşam biçimi.
Övülme gereği hissedilmesi gereken kültür. Osmanlı kültürü sistemler bütünüdür. haberleşme sistemi, lonca sistemi bunlara örnek gösterilebilir. çok büyük olan bu yapı yaklaşık 350-400 sene çok sağlam bir şekilde yürütülebilmiştir. sistem o kadar sağlamdır ki yıkılması yaklaşık 200-250 yıl sürmüştür. bu doğal süreçin neticesidir. devletin çok büyüyüp kontrol sağlamada zorlanması hasebiyle bu sonuç ortaya çıkmıştır. ama bu yıkılma süreci 3-5 sene değil dediğim gibi 200-250 sene sürmüştür. Kötü kültür diye birşey olamaz. kültür içinde sapmalar olabilir. bu da yapının büyüklüğünden kaynaklanır. Devletler nasıl ki insanlar gibi doğarlar büyürler ölürler osmanlı'da bu süreci yaşamıştır.