osmanlı kayıtlarına geçmiş en ünlü kemankeşler

entry1 galeri0
    1.
  1. bir numaralı osmanlı kemankeşi tozkoparan ahmed ağa dır.
    1281 gez e ok atmıştır.
    bir gez in 66 cm lik ok boyu olan ölçü birimi olarak ifade bulduğunu bildiğimize göre 1281 gez in 845 metre 46 cm ye tekabül ettiğini hesaplayabiliriz.
    iki numarada 1271 gez le bursali şüca,
    üç numarada 1239 gez le solak bali,
    dört numarada 1235 gez le havandelen,
    beş numarada 1232 gez le kaptan sinan,
    ve nihayet altı numaralı kemankeş olarak 1228 gez ile osmanlı padişahı ikinci mahmud u görüyoruz.
    ikinci mahmud hünerli bir kemankeş olarak 810 metre 48 cm ye menzil okunu göndermeyi başarmıştır.
    diğer kayıtlı kemankeşler, çullu ferruh-1223 gez, deve kemal-1205 gez, arap kemankeş-1124 gez, benli karagöz-1161 gez dir.
    menzil oklarının, hedef oklarından hafif tasarlanmış, sürat okları olduğunu bilmek gerekir.
    savaşta kullanılan oklar, menzil oklarından daha ağır ve amaç isabet olduğundan, bu menzillerin yarısına kadar ulaşmakta ve en iyi kemankeşler dahi 400 metrenin biraz üzerinde atışlar yapabiliyordu.
    avrupa oklarının, özellikle de ingiliz yayları ile atılan okların(ingiliz okçuluğu, o dönem için en avrupa da nam salmıştır.) bu rakamların yarısına tekabül gelen menzillere ulaşmaktadır.
    kemankeşlerin menzil okları ile yaptığı bu atışlar, osmanlı yayı ile atılabilecek en uzun menziller olup, günümüzde o dönemin yayları ile yayı gerip, bu mesafede bir uzaklığa göndermek büyük bir hayaldir.
    sadece yayların ve okların değil, uzun ve meşakkatli çalışmalar sonucu en yüksek meziyet seviyesine ulaşan kemankeşlerin de bu inanılmaz mesafelere ok göndermede meziyetinin olduğunu ifade etmek gerekir.
    sarayda lüks ve sefahat içinde yaşadığı zannedilen padişahların, kemankeşlikteki üstün yetenekleri, padişahların zannedildiği gibi sadece sanat vb alanlarda meziyetli olmadığını ifade etmek açısından önemlidir.
    kaldı ki yukarıdaki kayıtlar geç dönem osmanlı belgelerinden elde edilen kayıtlardır.
    okçuluktaki kabiliyeti bilinen erken dönem padişahları ve kemankeşlerinin meziyetleri ise maalesef ki bilinememektedir.
    vakanivüslerin keyıtlarında bir km yi aşan menzillere ok atan okçulardan bahsedilir.
    abartımı yoksa hakikat mi, bilemiyoruz ama osmanlı kemankeşlerinin dünya çapında bir numara olduğunu ve osmanlı yay ve ok tekniğinin osmanlıyı cihan devleti yapan unsurlardan önemli bir tanesi olduğunu tarihi gerçekler ışığında gayet iyi biliyoruz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük