osmanlı imparatorluğunda milliyetçilik

entry2 galeri0
    1.
  1. osmanlı bir türk imparatorluğudur. malumunuz bazıları arap imparatorluğu sanıyor ve osmanlıyı böyle yaşadıklarını sanıyorlar. buna da muhafazakarlık kılıfı giydirmişler. (bkz: türkiye de muhafazakarlık), neyse konumuz bu değil fakat hatırlatmak da yarar görüyorum Osmanlı Hanedanının atası Osman Gazidir., ve kendisi Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandır.
    osmanlı da milliyetçilik vardır denilir fakat yoktur. misal 2.mahmut ile osmanlı bir değişim sürecine girmiştir. o bir imparatorluğun muhtelif farklı dillerden ve milletlerlerden oluşabileceğini bilir. fakat bürokrasiyi, sermayeyi, sanat ile ilgili yaptıkları (misal mehterin kaldırılması), yeni çeri ocağının lav edilip modern orduya geçilmesi gibi devrimlerin hiç birinde tıpkı almanların, ingilizlerin yada fransızların yaptığı gibi milliyetçi ivmeler göremezsiniz. bu hareket osmanlı için sonun başlangıcı olmuş olsa bile bizi ileride türkiye cumhuriyetine götürecektir.

    osmanlı imparatorluğu milliyetçi akımlar sonucunda parçalanan tek imparatorluk değildir. fakat ne rusya da ne avusturya-macaristan'da milliyetçi akımlar bu derece aktif ve silahlı eyleme dönüşmemişti. sırp ayaklanması ve özerkliği ardından yunan ayaklanması ve bağımsızlığı bu yönde etkilerde bulundu. ayrıca yunan bağımsızlığı ermeni ayaklanmaları için de bir örnek hatta zemin oluşturmuştur. ardından bu akım takip eden arap, kürt ve arnavut milliyetçiliği ayaklanmaları gibi örnekler osmanlı imparatorluğunda gerçekleşmiş hadiselerdir.
    enteresan olmamakla birlikte hiç kuşkusuz türk milliyetçiliğine dair örnekler en geç safhada çıkmıştır. nedeni türkler'in o döneme kadar egemen ton olmasıdır. misal namık kemal'in dönem içerisinde yazdığı vatan'ı bugün ki türk vatanından çok bir osmanlı-islam vatanıdır. dönem itibari ile türk milliyetçiliği bir yıkım sonrasında doğmuştur ki buda doğaldır.
    sonuç olarak biz türkler milliyetçiliği kendi göçlerimizden başlayarak, acılarımızdan ve zaferlerimizden yani tarihimizden edinmekteyiz.
    0 ...
  2. 2.
  3. osmanlı imparatorluğunda ilk milliyetçilik hareketleri yunan olmak üzerine gelişir. her ne kadar avrupa helenizminin ki kadar şaşalı olmasa da osmanlıda yunan milliyetçiliğinin izleri her zaman vardı. zaten en son kurtuluş mücadelemizi de bu arkadaşların bu güdülerinin kontrolünü kaybetmeleri yüzünden vermedik mi ?
    sonrasın da ise arap milliyetçiliği en aktif olanıdır. iktidarın türkler de değil, kureyş mensubu araplar da olması gerekdiğini düşünüyorlardı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük