atatürk'ün emri ile taa onun zamanınından milliyetçileştirilmiş tarih derslerinden başka hiçbir bilgisi olmayanların sevineceği durumdur. osmanlı ile ilgili biraz inceleme yapan, biraz kitap okuyan osmanlı'nın nasıl bir devlet olduğunu anlar. bu konuya girmeyelim, onun yerine osmanlı mantığını tek cümle ile özetleyelim.
yavuz'dan şah ismail'e:
ben ki bayezid oğlu yavuz, sen ki eşek türk.
osmanlı bir imparatorluk değildir devlettir.
imparatorluklarda; kan dökülmüştür, zorbalık hakimdir, halk esir edilmiş, tüm hakları ellerinden alınmıştır.
halbuki fatih sultan mehmet adilden de adil bir devlet adamı olduğu için halka hiçbir şekilde zulm etmemiştir ve istanbulun fethinden sonra halka; gitmek isteyenler olursa gidebileceklerini, kalmak isteyenlerin de tıpkı eskisi gibi hayatlarına devam edebileceğini söylemiştir.
keşke geri dönebilsek, keşke o zamanın devlet anlayışı şuan olabilse ama nerde?
fatih sultan mehmet han'ın o eşsiz sözlerinden biri;
ütopyadır. Durkheim'in toplumların sınıflamasındaki ilerlemiş toplum merdivenin ilk basamağı olan imparatorluklardır. sanayileşme, emperyalizm, global ekonomi ve yaygın kitle iletişim araçları en ilerlemiş toplum olarak kategorize edilen ulusları dahi ortadan kaldırmaya başlamışken, tamamiyle fetih ve monarşik bir zihniyeti benimseyen bir toplumun yeniden dünya üzerinde ifade ve görüntü bulması imkansızdır.
haricinde yeniden bir osmanlı kurmak ya da böyle bir düşünce içine girmek olsa olsa heybelide mehtaba bakarken 2 tek atıp içlenmekle alakalı bir durum olur.. ki bu da komik olur.
olası bir girişim halinde sonuna kadar karşı çıkacağım ve mücadele vereceğim fikir. hasta mısınız siz kardeşim? yllarca bu topraklarda yaşayan insanları sömüren bir aileyi hazır kovmuşuz, ne saçmalıyorsunuz bu saatten sonra? ayrıca desteklemek adına;
şalvarı şaltak osmanlı
eğeri kaltak osmanlı
ekende yok biçende yok
yemede ortak osmanlı
Eski osmanlı topraklarından, bu birliğe katılabilecek olan bölgelerin, bugün birer savaş alanı olduğundan yola çıkılınca, olmaması daha hayırlı olan olaydır.
Not: olmak fiilini ne çok kullandım lan, şekspir baba haklıymış, olmak ya da olmamak, bütün mesele bu.
türkiyenin bölgesinde tekrar güçlenip lider devlet olmasıyla osmanlı'nın bırakmış olduğu kültürel ve sosyal mirası değerlendirmesiyle oluşacak durum.
tabi birde akıllara yok cumhuriyeti yıkıp şeriatı mı getirceksiniz, yok hanedanı mı getirceksin gibi saçma düşünceler gelebilir bu gibi düşüncelerin olması zaten imkansız. bugün türkiye cumhuriyetinin sahip olduğu mirasa dünyada hiç bir devlet sahip değil, ama biz mirasımıza sahip çıkıp onu en iyi şekilde değerlendirmek yerine onu bize bırakanlara düşman kesilmeyi daha cazip buluyoruz, geçmişimizi yeterince tanıyıp onu sağlam temellere oturtmadan kendimize bir gelecek kurmaya çalışıyoruz.
unutmayın atatürk'ün en güzel sözlerinden bir tanesi "geçmişlerini bilmeyen medeniyetler yok olmaya mahkumdurlar".
Ermenistan, Bulgaristan ve Yunanistan bize abi gözüyle bakıyorlarmış! Analize bak hizaya gel. Osmanlı imparatorluğu yeniden kurulamaz zaten yeni dünya düzeninde buna gerek yok. imparatorluk kurmak yerine uluslararası onlarca dev şirket kurup 1908'den önce etkin olduğun topraklara yeniden girmeli Türkiye. Hani birkaç ülkeyle vize kalktı diye bu analizi yapmak için arkadaş ne çekmiş merak ettim. Japonya'ya da vizesiz gidilebiliyor ne yani şimdi Japonya vesayetimiz altında mı?
yaşam standartları itibariyle gerçekleşmesi olanaksız olan devrim çabalaması. devlet zihniyetiyle beraber halk mantalitesinin de değişmesiyle olasılık dahiline girebilecek düşünce.
osmanlı imparatorluğu'nun yeniden kurulması diye bir şey olamaz, osmanlı'nın geri dönmesi olabilir belki ama o da çok yavan olur bu saatten sonra. en güzeli sinema projesi olarak hayata dönmesi.
Hanedan üyelerinin bu tür bir oluşuma gitmek istemesi tarafım tarafından kabul edilmeyecektir. Hanedanlık işlevini osmanlı'nın yıkılmasıyla yitirmiştir. Ama bu demek değil ki Devlet-i Aliye-i Osmaniye'nin güçlü teşkilat yapısına benzer daha dinamik bir yapılanmanın olmaması. pekâlâ ki cumhuriyet rejimi buna el verişlidir. Türkiye Cumhuriyetinin özüne sadık kalındığı müddetçe çok güzel olur.
osmanlı bakiyesinde kurulan devletlerin gerek ekonomi gerek kültür, politika alanlarında birlik hale gelmeleriyle oluşacak yeni dünya düzenidir. yoksa klasik anlamda imparatorluk zaten olmaz, hanedan usulu yani. burda en büyük sorumluluk şüphesiz eskiden olduğu gibi türkiye'ye düşmektedir.
gerek yoktur. giderek bölgesel bir güç haline gelen türkiye'nin çevre ülkelerle* kuracağı avrupa birliği tarzında bir oluşuma liderlik etmesi kafidir. adamlar hazırolda bekliyorlar zaten, ne zaman israil'e höt desek gözleri doluyor adamların, vatanım türkiye diye manşetler atıyorlar.