Devlet içinde yer edinmeye başlayan haremin iki temel fonksiyonu vardır. Birincisi Padişahın özel yaşamını sürdüğü ve eş bulduğu yerdir. Fatih' le birlikte şehzadeler yabancı hanedanlarla evlenmeyi bıraktıklarından bu çok önemli ve hanedanın devamı için vazgeçilmez bir fonksiyondur. ikincisi bir okuldur. Enderun mezunu devşirme gençlerle sarayda eğitim almış cariyelerin evlendirilmesiyle eğitime dayanan bir aristokrasi kurulmuştur. Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Osmanlıda harem, herkesin giremediği bir ortamdı. Sözcük olarak harem 'dokunulmaz, kutsal' anlamına gelir. Bilinenin aksine Osmanlı' da 'Harem- i Humayun', devlet adamları yetiştiren 'Enderun' mekteplerine paralel bir kurumdu.
harem-i hümayun hakkında on yıllık yorucu bir mesai sonunda arşiv belgelerine dayalı bir doktora tezi hazırlayan amerikalı uzman leslie peirce "biz batılılar islam toplumunda cinselliği saplantı haline getirmek gibi eski ama güçlü bir geleneğin mirasçılarıyız. harem, müslüman cinsel duyarlılığı üzerine kurulu batı efsanelerinin kuşkusuz en yaygın simgesidir"
diyor.
kendi tarihlerine yabancilasmis sterilize edilmis bunyelerin kabul etmekde zorlandiklari durumdur. osmanlida escinsellik yaygin olarak vardi sadece harem ile sinirli degilidir. tarih sizin lise kitablarinda okudugunuz gibi yasanmamistir.
bir anda nedense aklıma gelen ve konusunun açılmış olmasına şaşırdığım tür ilişki. ama olması kaçınılmaz bence. bütün gün göz göze bakan yüzlerce, başka hiç bir olanağı olmayan kız düşünün, bunların ömür boyu yakın arkadaşlar olduğunu düşünün.