çok garip fas ta ve tunus taki insanlar fransızları sever ve fransa başkanı fasa tunusa geldiğinde onu çoşkuyla karşılarlar. fransızca bilmekten gurur duyarlar ve hava atarlar.
ulan mademe zorla neden hala tunusta çocuklar fransızca ögreniyor. fransa egemenliği bitti.
osmanlıysa yunanistanı işgal etmiştir. yunanistanda ermenistanda nefretle anılır. kimse gurur felan duymaz.
demek ki enteresan bir fark var. somuren fransayı seven fas , somuren ingiltereyi seven hindistan ama işgalci olan osmanlıyı sevmeyen eski koloniler.
eger osmanlı nın gitiği yerlere eşitlik götürdüğü saçmalığını bir tarafa bırakırsak. osmanlı devletinin dogru durust bir kültürü olmadıgı feth ettiği devletlerdeki kültürü aldıgı. ve işgal ettiği devletlerin güzelim yapılarını kültürlerini yıktıgını görebilliriz.
Osmanlı'da sanayi yoktur diyen insan cahil insandır. osmanlı sanayisi atölye tipi hafif sanayidir. sanayi deyince illa uçak fabrikası, otomotiv sanayi kompleksi mi geliyor akıllara. savaş ganimeti alınmazsa seferin anlamı nedir?
osmanlıyı kendi yaşadığı dönemden sonra çıkan veya yaşadığı dönemin küçük bir kısmında çıkan akımlarla anlamaya çalışırsak yanılırız. osmanlı, neredeyse sıfırdan kurulup, ikiyüz sene dünyayı yönetmiş zamanın roma imparatorluğudur. her imparatorluk gibi zamanı gelince parçalanmıştır. ille de bir akımla adlandıracaksak hanedanlıkla yönetilen teotratik bir sosyalizmdir*. teotratikliği malum, sosyalist olma nedeni ise merkezi devlet çok güçlü idi ve her şey devletten sorulurdu, farklı halklar beraber yaşardı*, yatırımları ve her türlü gelişmeyi devlet gerçekleştirirdi, her şey devletin malı idi.